»» ««

Változhat Sipadan státusza

Külföld

A világhírű búvár úticél a nemzetközi jogi kérdések rendeződése után a helyiek kezelésébe kerülhet.

Sipadan szigete számos búvárt vonz a világ minden tájáról, de a hovatartozása évekig vitatott volt Indonézia és Malajzia között. A nemzetközi bíróság a maláj szövetségi kormányzatnak ítélte Sipadant 2002-ben, és most jött el annak az ideje, hogy Sabah tartomány visszakapja Sipadant.

A jelentős turisztikai vonzerőnek számító sziget mindennapi életét a Sabah Parks fogja felügyelni, akiknek a célja a korlátozások csökkentése és a nagyobb hatékonyság elérése.
Mindjárt az egyik első lépés az lesz, hogy a napi 120 búvárban meghatározott limitet felülvizsgálják, amit Sipadan sebezhető ökoszisztémájának érdekében vezettek be pár éve. Csakhogy a sziget népszerűségének növekedésével egyre több búvár kellett csalódottan megtapaszalja, hogy odautazni nem elég: aki nem foglalt előre helyet, nem tudott merülni engedély hiányában.

Így aztán most azt tervezik, a 120 fős limitet úgy módosítják, hogy délelőtt is és délután is 120 vendég búvár merülhet majd Sipadan környékén, azaz többen gyönyörködhetnek a víz alatti világ szépségeiben, miközben továbbra sem teszik tönkre a szigetet. Természetesen a sziget épsége az elsődleges, ezért környezetvédelmi tanulmányok készülnek arról, fenntartható-e ilyen formában a turizmus.

Sipadan egyébként már nem először kerül be a hírekbe. 2000-ben terroristák ejtettek foglyul 21 búvárt és itt dolgozókat, végüli mindenkit szabadon engedtek. 2004-ben valamennyi sipadani nyaralóhelyet és búvárcéget a sziget elhagyására köteleztek az élővilág védelme érdekében, ám ezt a döntést sokan vitatták. 2006-ban egy építőanyagokkal megrakott hajó elsüllyedése okozott jóvátehetetlen károkat, és az is kiderült, ezeket az anyagokat a szigetre szánták, hogy ott különféle építményeket emeljenek. Végül sokkal szerényebb fejlesztéseket valósítottak meg a tiltakozás nyomán.

[ New Straits Times Online ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. nashuadive 2009 jan 12. 22:48  
Mi február végén március elején voltunk ott tavaly, és 3 nappal a merülés előtt foglaltunk csak helyet, nem volt gond. Igaz, csak ketten voltunk, és a szigeten sem volt tömeg. Remélem, nem fognak továbbra sem több búvárt beengedni. Galapagoson is működik, ott évekre előre kell helyet foglalni...
 6. pygmy 2009 jan 09. 14:27  
aki eljut oda, és van adott napra vonatkozó engedélye, az akkor többet is merülhet, mi volt, hogy ötöt nyomtunk!!
fegyveresek (katonák és kormányzati emberkék) csekkolják a papírokat a szigetke mólójánál minden reggel, ez 5-15 perces nyűg mindenkinek
nekünk 2 hónappal a megérkezésünk előtt le kellett adni az igényt a sipadani engedélyekre, amit meg is kaptunk
sajnos a szűkös kapacitások miatt így is csak minden másnap merülhettünk:( azokon a napokon, amikor mi nem mentünk Sipadanra, mások merültek az engedélyemmel, így próbálják a bázisok rotálni a búvárokat, mindenki kijuthasson a zátonyhoz...az aranyos, amikor a nevem alatt japán hölgy merül:)
az engedélyért (a sipadani merülésért) utólag kell kifizetni a conservation fee-t a merülés után...
 5. bm777 2009 jan 09. 14:18  
egy kérdés...
Előfordulhat az is hogy ebben a 120 emberben valaki egy nap kétszer benne legyen vagy ez egy nap egyszeri merülést engedélyez? Lehet csak én vagy szőke kívül belül de nekem nem érthető,nem mintha sok esélyem van oda eljutni de furdal a kíváncsiság...
 4. pygmy 2009 jan 09. 09:46  
hát igen, képzeljetek el egy olyan zátonyt és merülőhelyeket, ahol a tekik százával (ok, tömegével) cirkálnak a felszínen és a víz alatt, ide járnak tojást rakni, vagy csak lapulnak a zátonyon
napi 120 búvárhoz is kellett eddig 12-15 speedboat, a napi 120 ember átlag napi hármat merül a zodiakokból, szóval van jövés-menés rendesen:( a 120 embert kiteszik minden merülés után a homokra egy elkerített részre, mert ugye bárhol lehetnek tekitojások a homokban...hmm, macerás volt így is egy kicsit
a szigeten dzsungel, a belseje teljesen érintetlen, madarak, denevérek, hüllők (egyszer egy varánusz jött ki hozzánk, míg uzsonnáztunk), szupi virágok és fák:)
 3. shark 2009 jan 09. 09:12  
Ideje lenne elgondolkodni hasonló szabályok bevezetésén néhány egyiptomi merülőhelyen is, mivel ma már döbbenetes mértékű a civilizációs nyomás. Ha ez így folytatódik, komplett helyi ökoszisztémák fognak eltűnni nyomtalanul.
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés