»» ««

Nyárutó az Égei-tenger partján

Utazási élmények
3/3. oldal


A muréna egyébként teljesen hétköznapi errefelé, másnap is láttam mind a két merülésen, bár kissé félénkek, a búvárok láttán gyakran beljebb húzódnak. Rajtuk kívül tucatnyi "bocicsigát", különféle halakat láttam, de 20-30 centisnél nagyobbakra nem érdemes számítani. Azért voltak rajok, szivárványhalak, papagájhalak, gébek, nyelvhalak, kőhalak, tehát nem halott itt a tenger, hoz egy jó földközi-tengeri átlagot, még ha nem is az élővilág miatt egyedi itt a merülés. Látványosságként több halászhajót is a víz fenekére küldtek, némelyikből már csak törmelék maradt (Tiia szerint elsősorban az itt horgonyzó turistahajók horgonyai szedték darabokra őket), másoknál azért még egyben van a hajótest. Különféle mélységekben lehet rájuk bukkanni, mint ez a két roncsos merülésem során kiderült: láttam 10, 18, 26 méteren maradványokat. De a mesterséges roncsok mellett vannak más módon a mélybe merült tárgyak is, például ártalmatlanított aknát, bombát is láttam az egyik helyen. Esetleg a természet gondoskodik a látványosságról: az egyik merülőhelyen nagyjából három méteres mélységben kezdődő, 18 méter mély tölcsérszerű üreg van, afféle mini Blue hole. Kifejezetten érdekes volt itt körbeúszni, ráadásul ennek a mélyén is van roncs. Ezúttal nem került képbe a környék legismertebb roncsa, a hatalmas és sekélyen levő hajó, a Thor Star, mivel oda hosszabb a hajóút.

A búvárkalandokhoz ideális volt a szeptemberi időjárás: a víz még mélyen is 25 fokos, a felszínen pedig nincs elviselhetetlen hőség. Ráadásul ez már inkább utószezon, a szokásosnál is kevesebb turistával: amikor lesétáltam a tengerpartra a hotelből, időnként teljesen egyedül voltam, pedig a víz meleg volt és kristálytiszta. És természetesen ezen a békés tengerparton is ott volt a szokásos zuhanyzó, mellékhelyiség és öltöző ingyenesen, illetve fentebb az út mellett éttermek és boltok. A hotelem is erre az időszakra kínálta a legjobb akciós ajánlatait, afféle csomagként adva a szállást reggelivel és 4-6 merülést. Csoportok, búvárklubok számára is egyedi ajánlataik vannak. Érdemes élni az ilyen kedvezményekkel, mert bizony a merülés erre nem olcsó, az árak hasonlóak a más görög szigeteken megszokottakhoz: 25-35 eurótól indulnak, attól függően hogy parti vagy hajós merülésről van-e szó. Persze annak még olcsónak is mondható, aki a sziklamászás mellett akar a búvárkodásnak hódolni, mert ilyen jó lehetőségeket együtt egy szigeten máshol nem nagyon találhat.


A szállások, az éttermek más görög szigetekhez képest olcsónak számítanak, már tíz euróért lehet kapni fejenként egy éjszakára szobát. Az én hotelemben nagyjából a duplájába kerül egy szoba, viszont egy egyszerű reggeli, rendszeres takarítás, légkondicionálás és egy remek hűtő is van az árban, amit fel lehet tölteni a sarki boltban olcsón vett sörrel. A sör ugyanis a boltban kevesebb, mint egy euró, egy fél literes sör egy étteremben 2-3 euró, míg egy főfogás a fővárosban is kijön 7-8 euróból. A közlekedés még taxival sem drága, a nem túl sűrűn járó buszokra pedig kétféle jegyet lehet venni, a rövid távolságokra egy euró, a hosszúakra másfél az ára, ezzel akár a sziget egyik végétől a másikig el lehet jutni.

Nincs mese, nagyon jól indult a szeptemberem ezzel a kalymnosi kiruccanással. Merülések a kellemesen meleg vízben, üregekkel és roncsokkal, barangolások a másfél eurós buszjeggyel, és persze frappé vagy sör, hangulat szerint- el tudok képzelni rosszabbat. Én most elsősorban erre, az általam még nem ismert szigetre koncentráltam, de a térség szigeteinek és Törökország nyugati partjainak közelsége egy összetettebb túra lehetőségét is kínálja. Bodrum is megér pár napot, de Kalymnos mellett fel lehet keresni a közelben levő még kevésbé zsúfolt szigeteket, mint Leros, vagy épp ellenkezőleg, a forgalmasabb Rodosz és Kos felé is lehet venni az irányt. (Nekem a nem turistagyár Kalymnos jobban bejött.) Természetesen Kalymnos, éppen úgy, mint a legtöbb görög sziget, nem az igazi kizárólag búvárkodásról szóló túrák szervezésére- de kiváló olyan utakra, ahol szeretnél pár érdekeset merülni, miközben remekül érzed magad.

GR

Kapcsolódó link: Kalymnos Diving Center búvárközpont

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Görögország-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. VasMacska 2008 sze 21. 23:55  
Ajaj! Akkor nekem meg jó lesz még jól kiélvezni a dolgot, a végül előtt.
Már merülök a gyerekkel....:-)
 9. Kékbálna 2008 sze 21. 18:27  
Aztán meg a gyerekkel merülés. Végül a gyerek merül csak...
 8. Jules 2008 sze 12. 18:02  
A búvárkodás után a gyereknevelés jön. Aztán újra a búvárkodás :-D
 7. Mirci 2008 sze 12. 17:55  
Most, hogy így mondod, egyetemista koromban én is barlangásztam...
Lehet, hogy igazad van... A búvárkodás után mi jön? Csak hogy előre tervezhessek...
;-)))
 6. aron 2008 sze 12. 15:52  
szerintem is megy akettő együtt,de mikor fent vagyunk a minuszban akkor a meleget emlegetjük .mind a kettön ek megvan a szépsége és a varázsa.:-)
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés