»» ««

Ahol a kevesebb több lenne

Utazási élmények
1/3. oldal

Hőség, forgatag, antik emlékek víz alatt és felett - a legnagyobb görög szigeten, Krétán jártam, merültem és tapasztaltam.

KrétaKréta... Legendás sziget, az egyik legnagyobb a Földközi-tengerben, hatalmas hegyekkel, komoly turizmussal, a minószi kultúra antik emlékeivel. No meg nyáron pokoli meleggel, nekünk 37-40 fokok is kijutottak. Légkondis szállás és bérautó az alap. Szokásos magyaros szállásunk volt, apartmanház a település legeslegszélén, messze a víztől. (Szerintem az ilyet tudatosan tartják fenn a magyaroknak, pedig akadnak az ajánlatok között jobb hotelek is.) Eleinte bosszantó volt, de egyszer kellett bemenni Malia központjába, hogy megszeressük nyugalmasságát. A művelt ifjú nyugat-európaiak színe-java (azaz piásan kóválygó vagy quaddal vagánykodó angol srácok) találkozik a kelet kultúrájának hirdetőivel (ugyanis sok az orosz turista is, akiknek kedvéért még szőrmeáruházakat is nyitottak).

No meg persze ott voltunk mi, magyarok. Amerre megfordultunk, az ismertebb helyeken keleten, nyugaton, délen, minden a turistáktól volt hangos, akik közül nem kevés a honfitársunk. Alig akad eldugott öböl pár büfé nélkül, nyugodt partszakasz, ahol legalább pár turista ne lenne, hacsak valaki nem autózik el egészen félreeső helyekre. Főleg a nagyobb nyaralótelepek durvák, mint keleten Hersonissos és Malia környéke, a déli oldal viszont viszonylag csendesebb. A helyiekből már szinte semmi vendégszeretet nem árad, minden turista "árucikk", akit normálisan ki kell szolgálni. Normálisan- és drágán. Sehol nem volt bajunk ellátással vagy mással, csak éppen minden sokba került.

KrétaAz ősi romokat nézegetni a tűző napon pedig nem elpuhult turistáknak való foglalatosság. Knosszosz nyilván kivétel, ide mindenki elmegy (kerülgethetjük is a turistákat...), végigjárja a nagy alapterületű palota több helyen helyreállított romjait. Pár ponton a sziget más részein az útról is látszanak a falmaradványok, ki se kell szállni a hűvös kocsiból. Láttuk, köszönjük... Apropó utak. A hangzatos nevű új nemzeti út szinte a sziget teljes hosszán nyújt gyorsabb haladási lehetőséget, de azért igazi autópályára pár szakaszt kivéve nem kell számítani, leginkább széles országútról van szó. Ami azért okoz gondot, mert a forgalom nagyon erős, és egy-egy lassabb jármű hosszan fel tudja tartani a sort. A helyiek és a turisták vezetési stílusa egyaránt erőszakos, városokban pedig a robogós-quados fiatalok okoznak kellemetlen pillanatokat. Saját érdekünkben legyünk inkább óvatosak. Azon nem kell meglepődni, ha pár helyen nincs vagy csak egészen a lehajtónál van útjelző tábla. Talán a kaland kedvéért? Ám így is jobb alternatívának tűnt a saját autó, mint a szervezett túrák a tipikus helyekre.

Szóval összességében kissé csalódást okozott a gigantikus turistagyárrá vált Kréta. Nem érzi az ember többnek, különlegesebbnek, mint egy átlagos török vagy tunéziai üdülőhelyet. Pedig állítólag még egy évtizede sem volt ennyire durva a helyzet. Ehhez kell hozzászoknunk a világ minden turizmus által sújtott pontján? Kár lenne. Ezzel együtt is, Kréta nem csúnya és nem is rossz hely, egy hetet el lehet itt tölteni, de fel kell készülni bizonyos kompromisszumokra. és ezért fáj az ember szíve. Sok évvel ezelőtt, első görög utamon szerettem meg az országot, annak szépségét, hangulatát, és akkor még egészen más benyomásokat szereztem. Ma, amikor mindenütt turistákat kell kerülgetni a tavernák és ajándékboltok végeláthatatlan során, a népszerű üdülőhelyeken szó sincs görögös életérzésről.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. elche 2007 júl 04. 13:39  
Na ez az. Pont azért választottuk Krétát, mert a párom, aki több mint tíz éve járt itt, csodákat mesélt. (Majd elmondja talán itt a fórumon is, hogy élte meg a változásokat. Röviden: nem jól.) Nincs nagy baj ezzel a szigettel, de egyszerűen nem is annyira extra, és persze minket, búvárokat a roppant drága merülések is kellemetlenül érintenek. Szóval a mi szemszögünkből jó, jó, de...
 1. Mirci 2007 júl 04. 12:08  
Kb. 15 éve voltam Krétán, akkor még nem volt ilyen turizmus őrület... Éppen gondoltam, ideje lenne újra elmenni, mert az emlékeim nagyon szépek, de ezek után jól lebeszéltél...

Sajnos most, hogy az adriai nyaralást szervezem, oda jutottam, hogy a Google Earth-ön keresem a legeldugottabb szigetek legeldugottabb falvait... És ez elég elkeserítő!

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés