»» ««

Forradalmi változás a görög búvárkodásban

Külföld

A búvárközpontok szerint a korábbi, drákóian szigorú szabályok feloldása elhozhatja a víz alatti kutatások aranykorát.

A több ezer mérföldnyi partvonal megnyitása a búvárok előtt 50 év óta először történik meg, és a szakértők szerint akár százával fedezhetnek fel roncsokat.

Görögország tiszta vizei és az itteni hajózás több évezredes történelme okán vonzó célpontja volt a búvároknak. Eddig azonban a kulturális minisztérium mindig azt az álláspontot képviselte, hogy a szabadjára engedett búvárkodás csak a víz alatti emlékek meglopását eredményezi. A búvárüzletág és bizonyos kormányzati képviselők hosszú évek óta tartó lobbizásának köszönhetően viszont most enyhítettek a korlátozásokon. A kampány vezetője, Manilos Alifierakis és társai elérték, hogy az új törvény 18,000 mérföldnyi partszakaszt felaszabadít, szemben a korábban egy 2002-es szabályozás alapján merülhető alig 126 merülőhellyel.

- Ez óriási változás - erősítette meg Phrederika Miltiadow, a szárazföldön levő Odyssey Dive Center részéről. - Eddig csak a körzetünk öt százalékában búvárkodhattunk, most viszont minden olyan ponton merülhetünk, amit a szonár jelei alapján bejelöltünk. Vannak roncsok, amiket még nem látott búvár, zátonyok, amiket senki sem ismer. A felfedezés új korszakába léptünk, és máris rengeteg új merülőhely vár ránk, pedig még csak el sem kezdtünk a trimixes merülésekben is gondolkodni. Mindez igaz lesz az egész országra és az összes szigetre.

Az új törvények a szigetek körüli merülésekre is érvényesek lesznek, melyek tiszta vizeikről ismertek. Pavlos Manallos (Crete Underwater Centre) elmondta, hogy a lehetséges merülőhelyek duplázódását, netát háromoszorozódását várják:
- Eddig nagyjából tucatnyi merülőhelyünk volt, de most nagyobb lesz a változatosság, több az újdonság és jobb a merülés. Ez nagyon izgalmas.

Az új törvény szerint más EU-országok búvárszervezeteit el fogják ismerni a jövőben, de a búvárbázisoknak licencet kell kérniük. Manilos Alifierakis kormányzati tanácsadó szerint Görögország tengeri nemzeti parkok rendszerét kívánja létrehozni, hogy a búvárturizmust ellenőrzött keretek között tudja tartani.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Görögország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés