»» ««

Bezárni és betiltani

Külföld

Szerettei halála után az elkeseredett nagyapa szerint be kellene tiltani a merülést az Eaglest Nestben.

Chester Spivey 35 éves fia és 15 éves unokája nemrég vesztette életét egy tragikus búvárbalesetben. A floridai Eagles Nest barlangba indultak el merülni a karácsonyra kapott vadonatúj felszereléssel, de mind a ketten életüket vesztették. Mint később kiderült, az apának csak nyílt vízi búvár végzettsége volt, fiának pedig az sem.

A családtagjait gyászoló nagyapa szerint a 100 méter mélységű barlang egyszerűen túl veszélyes a merüléshez. Kétségtelen, 1981 óta a mostani tragédiát nem számítva már hat ember vesztette itt az életét. Chester Spivey szerint meg kellene akadályozni, hogy valaki újból tragikus balesetet szenvedjen az Eagles Nest mélyén.

Az állami hatóságok viszont nem tervezik a barlang lezárását, amit a barlangi búvárok kifejezetten kedvelnek, néhányan a "barlangi merülés Grand Canyonja" vagy "Mount Everestje" néven is emlegetik. Egyébként a lezárás nem lenne példa nélküli, a Southwest Florida Water Management District 1999-ben vette meg a területet, és akkor be is tiltották itt a búvárkodást. Ám a barlangi búvárok hosszasan lobbiztak ennek feloldásáért, és 2003 óta újból merülhetnek is, amikor kidolgozták a fejlesztési terveket.

A felszínről nézve az Eagles Nest nem látszik különösebben érdekes helynek, csak egy kisebb tónak gondolhatja a kiránduló, ám a mélyben izgalmas járatrendszer van. A hatóságok nagy méretű táblával figyelmzetetnek mindenkit, hogy ez a fajta merülés életveszélyes, és csak képzett barlangi búvároknak szabadna merülni. Ez az a képzettség, amivel a most meghalt búvárok egyike sem rendelkezett, ennek fényében legalábbis kétséges, hogy a szeretteit elvesztett nagyapa felvetése a barlang lezárásáról meg is valósuljon- nem csak itt, hanem bármelyik barlangi merülőhelyen komoly bajba kerülhet az, aki megfelelő tudás és felszerelés hiányában hatol be a járatokba.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Kékbálna 2014 jan 07. 07:49  
Nem értem a tiltakozást és bezárási tervet. Az evolúció dolgozott és kiválaszototta a túlélőket. Két rosszul gondolkodó példány kihalt.

A nagypapa fájdalmát értem. Nagyon fontos embereket vesztett. De ő sem az eszét használja, hanem az érzelmeit vetíti ki.

Ezzel egyébként magyarázatot is ad az egyenes ági lezármazott egyedek kihalásának okára.

Sajnálom az esetet. De nem lehet minden ember kezét napi 24 órában fogni.
 5. elche 2014 jan 06. 00:57  
Az amerikai magánemberi hozzáállás, a mienk meg magyarországi hivatali...:)
 4. vizidino 2014 jan 06. 00:24  
Szerintem nem tipikus amerikai hozzáállás. Legalábbis sokkal kevésbé jellemző rájuk, mint ránk. Náluk a legtöbb barlang szabadon merülhető. Nálunk... Molnár? Hévíz? Tapolca? Rákóczi?
 3. Káplán 2014 jan 04. 12:57  
Én egyetértek.  A hülyéket  " Bezárni és betiltani".
 2. Bunny 2014 jan 04. 11:48  
Ja ez olyan tipikus amerikai reakció. Nem az ember volt a hülye, aki végzettség nélkül merült a barlangba hanem a barlang a hibás.
Képen az a piros palack pont úgy néz ki mint egy poroltó :)
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés