»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás

Ez a fórum hivatott a búvárfelszerelésekről szóló eszmecserék helyszíneként szolgálni: itt lehet kérdezni ki mit ajánl vagy nem ajánl, mit szeret vagy sem. Megoszthatóak a jó vagy rossz tapasztalatok és minden a felszerelésekről.
Ebbe a fórumba várjuk a házibarkács ötleteket, eszmecseréket is.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141
 97. PDIC 2008 jún 16. 13:43  
Inkább az igazit?
 96. pszabics 2008 jún 16. 13:42  
Ez egy sima egybecsizmás.
Köszi az infót, valami hasonló járt a felyemben 2*3 kilótól való indulás. Aztán a többit meglátjuk.
Mindenestere viszem a jól bevált neoprént is. A Gatort megjegyzem. A jetfin árát néztem és kaptam egy enyhébb szívrohamot.
43 pénz! Nincs ebből valami utángyártott?
 95. Garfield33 2008 jún 16. 13:39  
És ez a mű-NYÚL. Pfujj, ezt én nem húznám magamra .-)
 94. TOM 2008 jún 16. 13:38  
Azért ez szerintem nem ilyen egyszerű...
Ki kell súlyozni és kész, mert annyi mindentől függ, hogy nem lehet álltalánosítani.
 93. PDIC 2008 jún 16. 13:34  
És mindezt hány kilós háttámlával?
 92. Jules 2008 jún 16. 13:30  
Gator-nak is hívják, tényleg nagyon hasznos. Még hasznosabb, ha nem egybecsizmás tuhád van, hanem rock-boots rendszerű, mert akkor ott nincs vastag neoprén, ami emeljen. Sokat segít, ha pl. jetfint használsz, vagy más, nehéz, tömörgumi uszonyt, az is jó negatív...

De valóban - érdemes jó tanfolyamra menni, de legalábbis nem 800 méter felett beugrani a vízbe...
 91. Jules 2008 jún 16. 13:29  
Trilam ruha, sima barlangász műnyúl, dupla acél 12-es tengerben (Adria)- nem kell plusz súly.

Trilam ruha, sima barlangász műnyúl, dupla alu 11,3-es tengerben (Vörös) 2*3 kiló, de talán kevesebb is elég lenne.

Trilam ruha, sima barlangász műnyúl, acél mono 18-as tengerben - nem kell súly

Trilam ruha, sima barlangász műnyúl, acél mono 15-ös tengerben - kb. 2*2-t tettem fel, de talán 2*3-at, hogy stabilabb legyek a végén 3 méteren...    
 90. pszabics 2008 jún 16. 13:19  
No ezzel abszolut eggyet értek. És most már biztos hogy amíg ott vagyok első dolgaim eggyike a tanfolyam elvégzése. A második: a tanfolyam megünneplése. :)
 89. Bunny 2008 jún 16. 13:13  
Röviden? Megtanítanak arra, hogy ne halj meg a vadi új szárazruhádban :) Hosszabban, pl. az itt feltett kérdésekre is választ ad, megtanít a ruha használatára, veszélyeire és azok megoldására.
De szvsz mind a két magyar bázison van oktató, aki lenyomja neked a képzést, én nem tenném itt és most, oktató sem vagyok, meg ez amúgy sem fórumos szinten zajlik. Vannak dolgok ahol a tanfolyam elhagyható, max szenvedsz vele és van ahol  tudás hiánya akár emberéletet is követelhet. Utóbbi kategória pl. a nitrox, és a szárazruha is. Egyik sem nagy varázslás, mindkettő letudható akár egy kellemes nap alatt, de az a infó amit ott megkapsz igencsak fontos. Mert ugye általánosságban elmondható a búvárkodásra, hogy amíg nincs baj, addig nem is olyan nehéz, csak amikor beüt az a bizonyos, akkor derül ki mennyire nem volt hülyeség a tanfolyam.
 88. pszabics 2008 jún 16. 13:11  
majd adok a páromnak egy fotomasinát és az lessz a dolga hogy végig engem fotózon. És majd fel teszem ide, hogy ne csak én röhögjek a feleségemmel. ő a merülőpárom is egyben.
 87. pszabics 2008 jún 16. 13:09  
És jön a dugó efektus? De láttam már valami lábszorító kis bigyót amit a kampó feltépőzáraz a lábszárára és nem tud odamenni a luft. HÁÁÁÁT, már nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen lessz.
 86. granuloman 2008 jún 16. 13:06  
Szerintem vidám pillanatokat fogsz szerezni a társaidnak, amikor a lábadba megy a levegő.
Tényleg oda miért nem tesznek  szelepet?
 85. pszabics 2008 jún 16. 13:05  
A súlyozós merülés tervbe van véve. Már nézegettem ilyen tanfolyamot. És tervbe is van véve egynek az elvégzése csak most egy picit idő szűkében vagyok. De ha már kinn vagyok lehet hogy ott benevezek egyre.
Miből áll egy ilyen tanfolyam?
 84. Bunny 2008 jún 16. 12:41  
Jó esetben voltál tanfolyamon, ahol elméletben felkészítettek. Ha nem, hát javasolnám a részvételt. Egyébiránt meg súlyozáshoz javaslom, hogy Pag-on a merülések előtt a partról csinálj súlyozó merülést, és akkor nem érhet meglepetés.
 83. pszabics 2008 jún 16. 12:27  
Akor előszőr mondjuk próbáljam annyi ólommal mint a 7-es overál és 5-ös sortis kombinácimat?
Majd pakólhatok le vagy fel. Szombaton beruháztam életem első szárazruhájába de még soha nem merűltem ilyenben. A hétvégén Pagon lessz a nagy tesztelés és addig legalább elméletben szertnék egy kicsit felkészűlni.
 82. Bunny 2008 jún 16. 12:01  
Nem igazán. Bár a trilamnak nincs felhajtó ereje, de van az aláruhának amit alatta viselsz plusz a levegőnek, amit belefújsz. Nem ritka az sem, hogy a préselt neoprén szárazruhához kell a kevesebb súly, mint a trilamhoz, mert pl. ott kevesebb aláruhát viselsz a ruha pedig annyira tömör, hogy nem emel akkorát.
Hogy pontosan mekkora a különbség, azt nem tudom, főleg hogy tudni kéne mivel hasonlítod össze. Egy vadi új, dupla 7mm-es ruha pl. lehet kér annyi súlyt, mint egy trilam száraz a megfelelő aláruháva.
 81. pszabics 2008 jún 16. 11:22  
Kérdés! : Ha valaki trilam szárazruhával merűl, annak kevesebb ólom kell? Mert ugye a neoprém felhajtó funkció itt nincs. legalábbis így gondolom.
 80. Bunny 2008 jún 16. 09:20  
Hehe, jópofa :)
 79. áááááávadász 2008 jún 16. 09:18  
Minap vettem egy használt mosquitót, és az eladótól az alábbi használati útmutatót kaptam levélben.
Nem vagyok biztos benne, hogy gyári, de jópofa:


"Gartulalunk valasztasahoz!
On a Keddi naptol egy kivalo minosegu Suunto Mosquito buvarora tulajdonosa. A valasztoot model hihetetlenul sokretu es rengeteg extrat tartalmaz:
    elore beepitett nehany merules azok adataival egyutt igy on mar masnap dicsekethet baratainak este 42 m melyre merult a komjadi uszodaban
    gyakorlo lehetoseg buvarkodashoz a szarazfoldon: a kivalo stopper segitsegevel barmikor megmerheti meddig tudna egy uszni ha lenne epp viz a kozeleben
    ket idozonas ora, hogy ezutan ne legyen akadalya annak hogy a hatar Roman oldalara jarjon dolgozni koltozzon amennyiben az eletkorulmenyek/berek odaat jobra fordulnak
    termeszetesen az ora cseppallo igy esos idoben nem kell attol tartani hogy barmi baja tortenik, Onnek nem kell fedel ala menekulni mint a sok gizd Rolex tulajdonosnak, barmilyen idojaras eseten nyugodtan es majer modon uldogelhet a kerthelysegben.
    Sikeresen hodithat szorakozohelyeken a "Megmondjam mennyi most a homerseklet" vagy lazan a karorara pillantva a "Hu de forro itt a levego" mondatokkal mert On tenyleg tudni fogja ezeket. Sot grafikont kezithet az udvarlas soran a homerseklet valtozasarol 20 sec-es idokozonkent kesobbi kiertekeles erdekeben.
    Ha esetleg meg lenne ketelye az uvarkomputerben javaslom meruljon le a tengerbe es elvezze a latnivalokat.
    FIGYELEM: a buvarkomputer onmagaban nem, csak levegovel toltott palack egyuttes hasznalataval biztositja a hosszan tarto merulesi elmenyt ezert vizbe ugras elott gyozodjon meg rola hogy egyuttesen hasznalja oket.
Koszonjuk hogy vasarlasahoz igenybe vette szolgalatatasunkat.:-)))"
 78. elche 2008 jún 13. 20:35  
Viszonylagosan igaz. Végülis mellényből nem kell kettő, egy jó saját a merüléseimhez úgyis elég, hiszen sose megyek technikai mélységbe vagy több palackkal. Még ólmot is tudok tenni bele, súlyzsebe pedig nem tud elveszni.:) Egy plusz papucsos uszony maximum tizenötezer lehet, de azért ennél bőven olcsóbban is van minőségi. Egy vékony overáll meg húsz-huszonötezer. Ha ügyesen veszi az ember és a kettő együtt kijön harmincból, az 120 euro durván, ez azért már simán szembeállítható pár túlsúly-díjjal.
 77. Jules 2008 jún 13. 19:25  
Na ja, akkor viszont kell külön szett a különféle merülésekhez:-) Nem rossz. A Diver magazine egyik tavalyi számában van egy cikk a kifejezetten könnyű cuccokról - mellény, reduktor stb, gyakorlatilag kidekázva, mi milyen nehéz... Érdemes megnézni, nem tudom neten fent van-e.
 76. Mirci 2008 jún 13. 18:56  
Hát nem tudom...
Legutóbbi egyiptomi kalandjaim közül még nem meséltem el az alexandriai cuccbérlésemet... (Mert ugye az nem tartott vissza a merüléstől, hogy a komplett felszerelésem elveszett.) "Szerencsére" csak egy napot kellett merülni kölcsönzött holmiban. Az egyetlen alexandriai búvárbázison már a felszerelés raktár sem volt valami bizalomgerjesztő, hát még amik ott voltak... Szerintem még Antonius római légióitól selejtezték le, és azóta nem is tartották karban...

Aznap hatan merültünk, ebből öten bérelt cuccban. 3 termetes norvég intrós, egy magányos idősebb japán és én. A bázison sem női, sem japán vendégekre nem voltak felkészülve, rögtön versenyre keltünk a legkisebb darabokért (pedig én több vagyok azért 50 kilónál...). Az egyik ott dolgozó muszlim (na, ilyet sem láttam eddig) búvárlány kölcsönadta a 38-as csizmáját a 36-os lábamra, de uszony 40-es volt a legkisebb. Legkisebb jacket L-es, mindkettőnkön lötyögött a japánnal... Neki még kerítettek egy szakadt ruhát, ami úgy-ahogy passzolt, én viszont kaptam egy szép kék-neonzöld félszárazat. A vízben derült ki, hogy szerencsére a mandzsetták jól zártak, mert rajtam kívül legalább 3-4 vödör víz elfért volna benne...

Hát így szálltunk vízre. Már az első percekben hallom, hogy sziszeg a cucc... Kérek a társamtól egy gyors buborék ellenőrzést, de jelez, hogy minden OK. Aztán csak nem bírom beállítani a lebegést, már nagyon szidtam magam, mire rájöttem, hogy a jacket fújódik fel folyamatosan. Egész merülés alatt félpercenként huzogattam a vállszelepet, aminek köszönhetően a merülés végére szétesett. Két merülés közt félórás szervíz, a szelepet összerakták, de az automatikus felfújódás nem állt le...

Még szerencse, hogy nem voltak komoly merülések, mert azt hiszem, azt nem vállaltam volna be...
 75. elche 2008 jún 13. 18:36  
Videokamera nélkül én azért elég jól kézben tudom tartani a túlsúlyt. Volt már egyszer nem túl jó tapasztalatom "most csak bérlem a mellényt" megoldással, kényelmetlen is volt, nem is súlyintegrált... Könnyű a mellényem, dupla ruha helyett viszem a félszárazat, kamera nélkül mehet a reduktor a kézipoggyászba és akkor már nagy tragédia nincs is. Amire még nem tudtam magam rávenni az az, hogy mondjuk szafarira, meleg vízbe is vegyek magamnak egy tényleg jó papucsos uszonyt. Pl. az új Mares Superchannel nem is drága, és az amerikai tesztelők odáig vannak érte meg vissza. Lehet, csak egyszer kéne kipróbálni az utazást-merülést egy ilyennel, és megszeretném? A csizmán is sok súlyt lehet spórolni... Hosszú távon az is megérheti, ha a meleg vizes merülések kedvéért vesz az ember egy 3 mm-es overállt, akadnak jó áron ilyenek is, és súlyban azért nem mindegy. Szóval vékony overáll, papucsos uszony, könnyített mellény, és nem is olyan nehéz az a búvárcucc.:)))
 74. Jules 2008 jún 13. 18:08  
Ahogy egyre drágább lesz búvárcuccal repülni, úgy ismét felértékelődhet a cuccbérlés. Extrém esetben olcsóbb lehet végig cuccot bérelni, mint kifizetni a túlsúlyfelárat...
 73. PDIC 2008 jún 12. 22:33  
Aha, ez is előfordulhat... :-)
 72. elche 2008 jún 12. 21:33  
Azért reduktor és reduktor között van különbség. Egy Scubapro Mk2-R190 megbízható, egyszerű, könnyen javítható, na de azért a légzési komfortja nem olyan, mint egy kiegyensúlyozott, minőségi reduktoré. Az viszont régi igazság, hogy minél bonyolultabb valami, annál inkább el tud romlani, ha nem vigyáz rá aki ideiglenesen használja. Nyilván ezért van az, hogy a legtöbb helyen a legegyszerűbb reduktorokat adják bérlésre, amik nem annyira kényesek. Végülis lehet ilyet saját részre is venni, de én azért mindenkinek az alaptípusnál picit jobb reduktort ajánlom. A kezdő búvárt egyébként nem mindig könnyű meggyőzni, hogy neki megéri a vásárlás, a páromat is győzködtem. Aztán ő is átélte azt a saját reduktorával, hogy "jé, nem horpad a mellkasom!" A kölcsönzési díjakon meg valószínűleg megspóroltuk már az árát...
 71. selléna 2008 jún 12. 21:22  
Ja,ha túl jól érzi magát benne,még a végén elfelejti visszaadni:)
 70. seshat 2008 jún 12. 19:50  
nálunk kb 15 éves scubaprók voltak mindegyik hibátlanul működik.a "nagyfőnök" tavaly küldött újakat, oceanic, azokat meg akárhogy állítják a hozzáértők, ugyanúgy szivárog a levegő folyton :-I aztán két hétig jó, aztán újra... meg ugye sok vendég összeraja a felszerelést, azt levágja az octopust meg a reduktort a földre aztán egyből elkezd ereszteni..a scubapró meg legalább bírja a strapát.

a tanítónénimnek me úgyvan beállítva, hogy tüdőm kiszakad, mire levegőt veszek belőle... neki meg így jó. állítólag edzi a tüdejét. modjuk ő olyanokat csinál, hogy amig mások driftelve merülnek azt ő leússza 1 szál fürdőruhában, vagy egyik reeftől a másikig (mielőtt valaki ebbe is belekötne: a hajóról távcsővel nézi a személyzet:-))..úgyhogy enélkül is elég edzett szerintem...
 69. PDIC 2008 jún 12. 17:41  
Persze! Nem azért kap kölcsön cuccot, hogy jól érezze magát! :-)))   Viszont az sem megnyugtató, ha ezerrel dől a levegő a reduktorból merülés előtt a felszínen, ha membránnal lefelé lógatják a vízbe. A "némi légzési ellenálás" nálam azt jelenti, hogy egy ilyen "durva" reduktorral simán lemennék 40+x -re, sőt vissza is jönnék. Ha tényleg keményen kell szívni a cuccost, akkor ott valami gáz van, lehet szervízelni.(Vagy tekergetni, Garfield módjára, ha tudjuk mit és miért tekergetünk)
 68. Bunny 2008 jún 12. 13:17  
Milyen apropóból? Ne érezze jól magát a búvár?
 67. PDIC 2008 jún 12. 12:59  
A "mindenféle kölcsöncuccok"  általában direkt vannak így beállítva,  inkább legyen némi légzési ellenállás mint magától jöjjön a levegő.
 66. Garfield33 2008 jún 12. 11:48  
Jézusanyám, mi lett itt egy Aqualung viccből....

De az tény, hogy a jó öreg és óccsó redó lehúzott velem 500valahány merülést, és semmi baja nem volt. Most Szudán előtt elvittem szervizbe, aztán a check-dive-on nem akart jönni belőle rendesen a levegő. Erre írtam, hogy fej levesz - szelepen 30 fok csavar - redó újra a megszokott, adakozó fajta lett.
 65. Bunny 2008 jún 12. 08:31  
Én pl. nagyon-nagyon elvagyok az apeks T-20 -ammal, ami már 2001-ben amikor vettem is egy kifutó széria volt (már volt AT, és ATX sorozat is). 5 évig szervízt se látott, aztán szétszedte a Pikler Karcsi, mert mégsem árthat de csak karbantartás volt rajta, mert tökéletes állapotban volt, még össze sem volt rohadva.
Emellett egy halál megbízható darab, bármikor szétkapom a második lépcsőt akár víz alatt is (ezzel szoktak hencegni a poseidon tulajok) szerszám nélkül, bár még sosem kellett. Nem fagymentes, de merültem már vele 6 fokos vízben. Egy hátránya van, hogy a mai pici redókhoz képest nagy, ami mondjuk az oktopusznál zavar, de azt max lecserélem egy lapos darabra. Légzéskomfort kiváló, ugye az apeks-eket 50-en tesztelik, ez igaz vagy sem nem érdekel, mert még sosem éreztem mélymerülésen sem, hogy ne adná könnyedén.
Ezt csak azért írtam le, mert egy öreg, alsó középkategóriás darab (igaz, ezt még angliában gyártották, nem úgy mint a mai apekseket) mégis kiváló, tehát egy jobb márkánál egy olcsóbb cucc is lehet igen jó.

Valójában ez a reduktor dolog egy bizonyos szint felett már tényleg elég szubjektív, több helyen mondták hogy a legnagyobb baj az, hogy ha annyira ócska minőségben gyártanák ahogy szeretnék, hogy a búvár sűrűn cserélje, akkor nem lenne elég megbízható ahoz, hogy merülni lehessen vele. Szóval túl jók a reduktorok - legalábbis az eladók szerint.
(hű de sefülesefarka hozzászólás lett, de ha már ilyen hosszú csak nem törlöm)
 64. DUPLA 2008 jún 12. 07:46  
A fele csak ugratás, mert a Legend jó redó, de a másik fele nem, mert a Scubapro Mk25-nek a tömlőjét nem viheti!
 63. Jules 2008 jún 12. 07:13  
Abszolút semmi baj nincs vele, rendkívül tartós darab. Csak nekem a légzéskomfort sokkal jobb volt a Legendnél. De ez szubjektív dolog. Lehet, egy AT100/200 vagy ATX100/200 már éppolyan komfortos. Azért ne felejtsük el, hogy a Legend kb 110 000 volt annó, az AT meg 65-70000.
 62. selléna 2008 jún 12. 00:09  
Úgy 70merülésig,mindenféle kölcsöncuccal én is azt hittem,hogy természetes,hogy a reduktorokból keményen kell szívni a levegőt,aztán jött a Legend és már nem is értem,hogy élhettem nélküle:)
 61. elche 2008 jún 12. 00:03  
Pont fordítva, Jules dicséri a Legendet (ami szerintem is jó kell, hogy legyen, hiszen nekem csak Titanom van, és az is nagyszerű).
 60. selléna 2008 jún 11. 23:53  
Némi negatív sugallatot véltem felfedezni lentiekben a Legendről,ezéé kérdöztöm...hogy 1szer én is nagy,szép és okos legyek,like you(többesben,vagy Duplán):)
 59. elche 2008 jún 11. 23:18  
Mivel mi a baj?:)
Egyébként teljesen szubjektív véleményem alapján számomra az AquaLung reduktor az első számú választás, Mares meg sose jutna eszembe. (Kivéve AquaLungból a Mistral, amit ki nem állhattam...)
 58. selléna 2008 jún 11. 22:58  
Megírhatnád mi a baj vele,mert egy hobbibúvárnak lájk mi,nagyon bejön.Köszi!
 57. medve 2008 jún 11. 21:26  
ah so...
 56. Jules 2008 jún 11. 21:26  
Ja, a tec tanfolyamon.
 55. medve 2008 jún 11. 21:26  
mér'? a legend állítólag nagyon pöpec.
 54. medve 2008 jún 11. 21:25  
leestél?:) amúgy meg az apeks már aqualung, vagy ti ezt tudtátok?
 53. DUPLA 2008 jún 11. 21:22  
Értem. Egyiktől se hányok be, de pénzt nem adnék értük.:-)
 52. medve 2008 jún 11. 21:21  
az mi? egyébként nincs benne semmi uri huncutság. viszont a seggszelep madzaga a harmadik merülésen a kezemben maradt, ami azért valljuk be, meglepett...
 51. Jules 2008 jún 11. 21:20  
Nekem volt olyan tapasztalatom, hogy Apeks AT50-es nem volt olyan komfortos, mint a Legend LX Supremem 55 méteren. Pedig a Legend Aqualung.
 50. DUPLA 2008 jún 11. 21:17  
De nyugtass meg, hogy legalább egy iPod van beleépítve....
 49. medve 2008 jún 11. 21:16  
izé, nem én voltam ott lent.... namostan a sopras az egy valódi kamikáze márka:) nekem olyan a dzsekim, de csak azért, hogy veszélyes legyen a sport:)))
 48. DUPLA 2008 jún 11. 21:10  
Ez azért lehet, mert az Aqualunggal nem merészkedik az ember 42-re. Apeks-szel is csak a kamikazék:-) A soprasub az valami magas frekvenciás hangfal?
Első   1 . . . 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés