»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás

Ez a fórum hivatott a búvárfelszerelésekről szóló eszmecserék helyszíneként szolgálni: itt lehet kérdezni ki mit ajánl vagy nem ajánl, mit szeret vagy sem. Megoszthatóak a jó vagy rossz tapasztalatok és minden a felszerelésekről.
Ebbe a fórumba várjuk a házibarkács ötleteket, eszmecseréket is.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141
 347. pygmy 2008 aug 11. 10:18  
mit tudom én
az asszony salátákhoz használ valami lötyit, az olyan ecetszerű
ja, vizkőoldás, akkor cillit, láttam egy reklámban:)
 346. Vanek 2008 aug 11. 10:15  
Hány százalékos ecetből indulsz ki? Jégecetből? :-))
Jelszó: vízkőoldás!
 345. Bunny 2008 aug 11. 10:10  
Érzésre :)
 344. pygmy 2008 aug 11. 10:07  
és egy ilyen egyvelegben mennyi a viz és mennyi az ecet?
 343. Bunny 2008 aug 11. 09:58  
Az enyémen a leeresztő gomb kezdett el rendetlenkedni a legutóbbi szafari végére, otthon beraktam egy éjszakára ecetesvízbe, jól átjárattal, azóta működni látszik. Próbáld te is.
 342. medve 2008 aug 11. 09:54  
jó reggelt minden kedves sportbúvártársnak! talán emlékeztek még rá, de ha nem, akkor érdemes utánaolvasni, hogy május 21-e magasságában a "búvárbelesetek, tanulságok (kb.)" rovatban a beragadt inflátorszelepről folytattunk tanulságos eszmecserét. én akkor Dupla koncepciója alapján végeztem is néhány próbát az ilyen helyzetek kezelésére, de nem tetszett a módszer. (bocsez Dupla, de tényleg... pedig jó és működik, de félelmetes.) most viszont a hétvégén úgy jártam, hogy hosszas külföldi tartózkodás és csak tengeri merüléses időszak után hazajőve hétvégén édesvizi környezetben, vajmi 5 méteren kívántam levegőt ereszteni a jakómba, mire a vízfelszinen találtam magam. másik topikban kellene ennek a dolognak az elemzésével foglalkozni, mármint hogy hogy lehetne készség szintre hozni az "inflátor fej felé ballal, bajonettzár le jobbal" technikát, de ebben a topikban azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet vele csinálni? asszem Garfield33 írta, hogy szét kell szedni az inflátorfejet, oszt kicsit megpuceválni. de a gondom az, hogy ez a fej egy öntvény, még egy csavar, vagy semmi ilyesmi sincs rajta. valakinek valami elképzelése?
 341. Edka 2008 aug 11. 09:47  
Igen pontossal!
mint a muszáj, amit szintén sokan szeretnének ly-al látni :-))
Vagyis: bója, muszáj, hajó, dejó, dejó, hogy Edka ilyen okostojás búvárka :-) Bár messziről jött ember úgy ír ahogy akar :-) (By moszat, hehe...)
 340. elche 2008 aug 10. 21:50  
A dizájn nagyon nem mindegy, miért vennél méregdrágán cuccot, ami nem tetszik és ezért nem is érzed magad benne jól? Épp fotós barátainkkal beszéltük, nem mindegy, hogy néz ki a modell képen: merre fordul, milyen a tartása- és hogy milyen cucc van rajta. Ettől függetlenül a vezetőnek talán az sem mindegy, hogy legyen valami feltűnő színű, sárga vagy pink felszerelésre, amiről könnyen azonosíthatják.
 339. seshat 2008 aug 10. 20:47  
érdekes megoldás annyi szent :-) de ahhoz akkor sok karabiner kell nem? súlyonként egy?

ja egy plusz övet viszek arra csak félig fűzöm fel a súlyokat, de volt hogy az sem volt elég, amikor jön valaki, 120 kiló, és azt mondja, hogy márpedig neki 4 kg elég, adok neki8at de még arra is tiltakozik, közben meg 12 kéne legalább...
és ha 3-4 ember van egy check dive-on akkor vihetek plusz tizet :-D aztán merülés után megkeresem és kiviszem a maradékot. próbáltuk a víz alatt tartani fix helyen, de a vendégek mindig kihozták, hogy "nézzétek mit találtunk nem a tiétek?" :-D "jaj de jó, köszi, biztos elveszettem, pont ezt kerestem stb"

azért jó a plusz, friss owd-vel szoktak fellebegni akkor is, ha elég a súly amúgy, de övből tényleg kényelmetlen.

DIZÁJNilag a csupafeketére is gondoltam hogy semmin semmi minta, se a dzsekin, se a ruhán stb. az nagyon jól néz ki (nő agy, ugye)
:-)))
 338. elche 2008 aug 10. 20:33  
Egy merülésvezetőn egyszer láttam érdekes megoldást a vendégeknek esetlegesen átadandó pluszsúlyra, ha jól emlékszem, Izraelben. Az 1-1 kilós ólmokra erősen kötözve egy karabinert szerelt és azokat a mellényére akasztotta. Ha szükség volt rájuk, nem zsebből  zsebbe próbálta átrakosgatni, hanem karabinerrel pillanat alatt rárakta a delikvens egyik D-gyűrűjére- egy merülést így is végig lehet csinálni, és egyszerűen kezelhető a dolog.
 337. seshat 2008 aug 10. 20:27  
vagy bója? pontos j-vel?
(pirul)
 336. seshat 2008 aug 10. 20:25  
Jules: hat igen, en meg 50kg vagyok szamit hogy könnyü legyen, bar az igazat megvallva nem gondoltam rá hogy olyan nagy különbségek lehetnek...

súlyintegrálthoz nem ragaszkodom, külön zsebes (igaz, sajnos kiszakadt:-D) övem van az jó, mert bele lehet rakni 1-2 tartalékot ha kell valakinek,és több hely marad a dzsekiben a cuccoknak, bólya (bár még sose használtam), lámpa, írótábla, iránytű, króm séker... (kis tükör, makeup, rúzs...stb hihi)

ha már ilyen listázás van:
nekem:
- kaputt dzseki (scubapro, glide 500, tökrégi, zöld a sótól, fémcsatos, amúgy nagyon tuti darab volt :-))
- ruci: waterproof lynx 5mm meg van egy sárga cressi shortym 2,5mm
- maszk: ez ÚJ,  tusa "serene" (?) fekete, és nagy egybelencsés
- uszony: régi, pink mares  power plana
- reduktor: mares  (mix)


 335. BoGyesz 2008 aug 10. 12:32  
Hamár a konfigról van szó én a következő szettet használom és ajánlom is egyben:

ruha: van egy nyári 3 mm-es hosszú meg egy téli 6.5 Scubapro Nova Scotia semi-dry. Ez utóbbi rendkívül jó hideg vízben mivel a zipzár vízálló és csak egyszer megy be a víz, ki nem. Én fázós vagyok és csukláyval, kesztyűvel nyomom most télen itt a 14 fokos vízben és nem fázom egyáltalán.

bcd: mint már írtam Halcyon 40-es wing a következőkkel: integrált súly, alu háttámla, négy darab súlyzseb ami a tank köré megy, egy nagy zseb jobb oldalra, amiben a bója van meg a kötél.

reduktor: Scubapro MK25/600 kombináció, octopus rövid tömlővel nyakba akasztva, primary second stage meg négy láb hosszú tömlővel nyak körül. GUE szerinti rendszer.

computer: Suunto Stinger. Szerintem olyat érdemes ami tud Nitroxot, de nem multi gázos, mert ha már gázváltásos merülést csinálsz, akkor nem a computerre hagyatkozol, hanem a táblákra és jegyzetekre. Pénzkidobás szvsz.

uszony: Scubapro jet fin. Robosztus darab, béka úszáshoz nagyon jó, kis helyen/egy helyben is jól lehet vele forgolódni a széles szélek miatt. Én kicseréltem a gumi pántot fém rugósra, így aztán sosem fog elszakadni meg felvenni/levenni is sokkal gyorsabban lehet mint egy gumi pántost.

Ezen kívül van még egy kis LED-es Scubapro lámpám, késem és iránytűm ami szerintem nagyon fontos hogy minden búvárnak legyen.

Amit cserélni szeretnék a közel jövőben az a 6.5ös ruhám, mert el fogom adni és venni egy szárazat helyette. Száraz ruha mindenképpen fog kelleni jövőre és minek megtartani a 6.5öst ha meglesz a száraz. Csak azt meg anyagi csőd lesz megvenni... :-) legalábbis amelyiket kinéztem.
 334. elche 2008 aug 10. 11:30  
Tökéletes egyenmegoldás nincs. Befolyásol a pénzügyi helyzet, hogy mennyit és hol merülne a búvár, és persze az ízlés is számít. Uszonyból például a jó uszonyozási technikával rendelkező, edzett búvár akármelyiket választhatja, egy olcsóbb is nagyszerűen megfelel. Ruhát is befolyásolja, hol akar az ember merülni. Ha magyar-adriai-egyiptomi túrák egyaránt szóba kerülhetnek, akkor az 5-ös overáll, 5-ös rövidruha részekből álló, jól kombinálható cuccok elég jók. Nekem most használatosként van egy olcsó 3 mm-es hosszú, egy minőségi 7/5-ös kezeslábas és egy száraz, ez utóbbi szintén nem drága, mert nem használom sűrűn. A mellény szerintem legyen integrált és könnyű, ha repülőn is viszi az ember. Komputerben olyan alaptípust vennék, ami tud nitroxot is, ha több pénz van rá, akkor persze lehet gázváltásos, digitális tájolós cucc. Reduktorban pedig aránylag ismertebb márka, amit a világ bármely sarkán tudnak alapszinten szervizelni, pl. AquaLung vagy Scubapro, de nem a legolcsóbb modell, hanem már kiegyensúlyozott legyen, a fagymentesség csak akkor számít, ha tényleg szóba kerülhet nagyon hideg vízben a merülés. Akit ez nem hoz lázba, annak mindegy. Efféle összeállítást szerintem teljesen elérhető áron ki lehet hozni.
 333. Vanek 2008 aug 10. 11:16  
Pláne, hogy a kirakása közben merülnek fel az újabb kérések, elgondolások, amiből aztán tanulok... De minek?! :-)

Ja igen, talán azért, mert (tanúk előtt tett) igéretet kaptam, hogy kapok egy búvárfelszerelést. :-) És sajna olyan bolond vagyok, hogy mindent százszor körüljárok előtte, hogy mi lenne a legoptimálisabb kismillió szempont alapján. (és a végén mégse kapok semmit).
Szóval reszkessetek, sokat fogok kérdezni mostanában... :-)
 332. Vanek 2008 aug 10. 11:13  
"Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét."

Mivel a kezelőorvosom nincs kéznél, ezért kérdezem a gyógyszerésze(i)met.

 331. elche 2008 aug 10. 11:12  
Vanek egyéni játékos és szereti a puzzle-t meg a fejtörőket.:))))
 330. istvanv 2008 aug 10. 11:10  
Az oktatód nem segít?
 329. istvanv 2008 aug 10. 11:07  
Jártam úgy én is, sunyi módon töltött az inflátorszelep, úgy hidaltam át, hogy levettem a tömlőt.
Szárazruhás merülés volt, avval nagyon nem fújkálja az ember a mellényt.
 328. Vanek 2008 aug 10. 11:02  
Erről a Halcyon/akármimásmárka winges cuccról tudnátok írni bővebben?
Épp tegnap nézegettem a dirbúvár.hu-t, ilyen BC (MC) ügyében. És közben rájöttem, hogy képtelen lennék így összerakni egy alap cuccot, vagy megtudni az árát, pedig van árlista, csak ugye minden darabokból áll össze.
Szóval ha van egy szájbúvár, aki össze szeretne szedni egy ilyen mellényt, sima egyszerű alapkiszerelésben, akkor milyen "alkatrészeket" kell összeválogatnia, hogy egy ready-to-dive :-) mellényt kapjon?
 327. istvanv 2008 aug 10. 11:01  
Februárban, Shagrában merülőtársam /PADI oktató/ egy ősrégi Scubapro telivállas
mellényt használt. Olyan mint egy nylon zacskó szerintem 1 kg sincs.
Tök jól elvolt vele, amikor alig volt benne levegő, lobogott rajta mint egy zászló.
Az "öregek" még tudnak bcd nélkül is merülni.
 326. Vanek 2008 aug 10. 10:54  
Köszi, írtam neki.
 325. elche 2008 aug 10. 10:53  
Pár mellény és pár merülés tapasztalata mondatja velem, hogy én azért semmiképpen nem akarom túllihegni a mellénykérdést. Emlékszünk, a Halcyonnak is volt egy sorozata, amit hibás inflátorokkal szereltek fel, és ez szerintem elég kellemetlen ügy volt (azt hittük egyik búvártársunkról, hogy egyszerűen csak roppant béna, azért liftezik fel-alá, pedig esküdözött, hogy a mellény volt a hibás- kiderült, neki volt igaza), szóval én ilyeneket már nem hiszek el, hogy ez vagy az a márka minden körülmények közt hibátlan terméket produkál. Tudom, hogy az én kis mellényemnél létezik szebb, jobb, korszerűbb, de amíg egy túrán, ahol 20 méter alá is alig megyünk, ellötyögünk a jó meleg vízben, és a mellény jól viselkedik, kényelmes, megbízható és még súlyintegrált is, addig én elégedett vagyok azzal ami van.
 324. elche 2008 aug 10. 10:47  
Megjött, van rá lehetőség, de nem én vagyok a szakértő, sőt. Továbbítsam a kérdésed Bunnynak, vagy írsz neki te?
 323. Jules 2008 aug 10. 10:38  
Ez mind OK, én is ugyanazt a cuccot használom gyakorlatilag minden merüléshez, épp az általad is említett okok miatt.

Az egész mellénykérdés onnan indult, hogy egy kedves fórumtársunk szeretne új mellényt venni, és sok minden szóba került. Az egyik legfontosabb szempont a súlykérdés, ami manapság, ahogy Che is írta, nagyon fontos...

Jómagam továbbra is ezt ajánlom, persze az is igaz, meg kéne nézni egy szuperkönnyű mellényt is, mit tud nyújtani...  
 322. istvanv 2008 aug 10. 10:34  
Én eladtam a SeaQuest Fusion bcd-met ,ami a világ legjobb súlyintegrált mellénye.
Száraz és nedves ruhához is csak a Halcyon Eclipse 40-et használom, a megszokott,
"kitanult" felszerelés biztonságot ad. Jobb mint váltogatni...
 321. Vanek 2008 aug 10. 10:32  
Commandante, tegnap írtam neked egy üzenetet egy ravaszdi kérdéssel. Megnéznéd légyszi? :-)
 320. Bunny 2008 aug 10. 10:06  
Az egyenlőség kedvéért beleraktam a súlyzsebeket, a tökhevedert (mert az én nyuszimon az is van ám), és fenthagytam a palacktartón a két plusz zsebet is. Így 4.3kg, csilivilik nélkül, vagyis gyárilag 4 alatt van. És ez egy nagyon nehéz mellény. Olyan 2.5 körül vannak az utazók ha jól emlékezem.
 319. elche 2008 aug 10. 10:05  
Ja, mellesleg Halcyon, találtam egy ilyen ajánlatot:
http://www.vatera.hu/halcyon_hatlebegteto_84442763.html
 318. elche 2008 aug 10. 10:03  
Az enyém nagyjából kettő és fél kiló. Hidd el, ez a súlykülönbség azért nem rossz dolog egy repülőútnál. Mert van két nagyon rossz forgatókönyv: az egyik az, hogy a felárakkal pár hosszabb utazáson kifizeted újra a mellény árát. A másik meg az, hogy úgy döntesz, túl nehéz és nem viszed, és valami ilyen-olyan leharcolt mellényt kapsz bérlésre, aminél még a könnyű, plasztik, de megbízható saját mellény is százszor jobb lenne.
 317. Jules 2008 aug 10. 06:30  
Ez igaz, csak én épp azért ajánlottam, mert nem túl nehéz :-DDDD Legalábbis nem tűnt annak :-)))) Ettől függetlenül... nem cserélném el... Bunny, a te mellényed mennyi kiló?
 316. BoGyesz 2008 aug 10. 02:26  
mert ez nem egy hagyományos mellény... ;-) nincsenek vacak műanyag gyorskapcsok, minden fémből van.
 315. Bunny 2008 aug 09. 21:53  
Hát ez erősen több még egy nehéz hagyományos mellénynél is ...
 314. Jules 2008 aug 09. 19:03  
Azaz ólomok nélkül aluval kb. 5,45 kg... acéllal meg 6,45...
 313. seshat 2008 aug 09. 18:30  
Dupla: köszi :-)
ahh irtó pipa vagyok a fazonra gondolkoztam hogya nyakára tekerem a reduktort.

drága ez a bcd dolog, lehet veszek egy karúszót és felfújom szájjal amikor kell
:-D
 312. istvanv 2008 aug 09. 18:14  
wing 1.05 kg
acél háttámla+heveder, súlyzsebek 3.65 kg ,ebből az acél 2.18 kg
palacktartó U-profil ólombetéttel+heveder 3.25 kg , ebből az ólom kb. 2.25 kg
bójatartó/egyben hátpárna/+bója 0.5 kg
Persze én is alu támlával repülök, U ólom nélkül.
 311. BoGyesz 2008 aug 09. 15:51  
sajnos nincs mérlegem...meg bele van csavarozva a gyári súly a hátlapba.
 310. Jules 2008 aug 09. 15:43  
Akkor kérlek tedd meg azt a szívességet (NLQ-nak), hogy leméred a cuccot: heveder, alu támla, pioneer (vagy eclipse) wing, ha van, akkor a két súlyzsebbel... Korábban szó volt dzsekivásárlásról, és a súly nagyon fontos manapság...
 309. BoGyesz 2008 aug 09. 15:10  
nekem alu van... ;-)
 308. Jules 2008 aug 09. 15:07  
Jaja, nekem is. Én se cserélném... :-D Max alu háttámlára...
 307. BoGyesz 2008 aug 09. 15:05  
Nekem is ilyen van! Halcyon 40-es. Legjobb bcd amit eddig használtam, nem is cserélném el semmire és mellesleg nagyon strapabíró.
 306. DUPLA 2008 aug 09. 06:10  
Az (egyik) hivatalos Mares márkaszerviz: www.diver.hu. Van Budapesten és Székesfehérváron is szaküzlete. Ha már ott vagy vegyél a redókba tartalék O-gyűrűket is, mert speckó a méretük, és macerás beszerezni, viszont főleg az első lépcsőben elég gyakran elszáll.

Icaro jacketem volt "gyerkkoromban" tényleg nagyon szép, de ez minden pozitivum, amit elmondhatok róla. :-)
Jules javaslatát (most is) érdemes megfontolni, de ha gondolod nézzél rá az OMS-re is a http://titanicdiving.creisenhofer.com
 305. Jules 2008 aug 08. 22:47  
Inkább ezt ajánlanám. Zseb(ek) tehetők hozzá. És egyben a bója is meg vagyon oldva.

 
 304. elche 2008 aug 08. 22:22  
- Drágám, kinéztem egy új autót, megveszed nekem?
- És milyen az az autó?
- Piros...
:)
 303. Bunny 2008 aug 08. 22:05  
Nem kárhoztatlak, a legtöbb nő így vásárol. Csak mi, férfiak vagyunk tökéletesek ;-)
 302. seshat 2008 aug 08. 22:01  
én nem tudok praktikusan választani csak szimpátiára. a csizmám is beleragad az uszonyomba tök nehéz levenni, de a csizma viszont nagyon szép. aminek ilyen vastag a talpa mindenki azt mondja hogy az hú de jó, hát szerintem meg ronda és ormótlan.

bár szerintem mindegyikben lehet jól merülni ha megszokja az ember. az én bcd-m elszakadt, teljesen, lyukas, és a lyuk ragasztása is lejött már. használtan vettem/kaptam, scubapro glide 500.
úgyhogy ha XXs-es van akkor abba merülök ha s-es akkor meg abba. amíg nem volt ruhám addig meg ilyen régiben merültem, aminek befolyik a víz mindenhol egyből.
de ha már venni kell, és naponta is használom, akkor az olyan legyen, hogy szerelem. jó lenne egy olyan üzlet ahol minden van...
 301. seshat 2008 aug 08. 21:55  
ez kurva jól néz ki.. jó, amatőr vagyok hozzá (meg 600 euró az 1 havi fizu:-S) meg nincs zsebe az nem jó
de milyen szép már :D
 300. Bunny 2008 aug 08. 21:51  
Sárga színű mellények vannak, cressinek pl. És persze te is rakhatsz rá fényvisszaverő betéteket, az nem jó?
 299. seshat 2008 aug 08. 21:45  
viszek bóját, ezt a "hurkást" nem tudom nem ismerem, én nem olyat akarok, hanem a szín jó ötlet.
a fazon nem tudom miért praktikus nincs vele tapasztalatom.
neki ez jött be sztem tinédzserkora óta ezzel merül, eddig ezret bírt, de már szakadozik.
 298. elche 2008 aug 08. 21:41  
Ugyan, a telivállas mellény teljesen szuper. Mennyit röhögtél rajtam, amikor csak olyat tudtam kölcsönözni... Én nem nevettem olyan sokat, mert felfújva meglehetősen elszorította a nyakamat. Borzasztóan kényelmetlen, nyilván nem véletlenül alig létezik már ilyen.
Első   1 . . . 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés