Cápauszonyok a fókuszban
KörnyezetvédelemCosta Ricában tiltakoznak a halászok a szigorítás ellen, ami után nem lehet csak az uszonyaikért kifogni a cápákat.
A szóban forgó szigorítás arról szól, hogy a törvény a jövőben tiltja azt, hogy a halászok a cápák uszonyoktól megfosztott testét egyszerűen csak visszadobják a vízbe: aki cápát fog, az a kikötőben utána az egész állat tetemét kell bemutatnia. Miközben számtalan turista az ország természeti szépségeiért utazik Costa Ricába, sok halász folytatja a vitatott cápahalászati gyakorlatot. A turistaszezonban nagyjából 125 szállodahajó fordul meg az országban mind a két partszakaszon, és összesen 140,000 utast hoznak. Ha a társaságok hátat fordítanak az országnak, annak igen súlyos gazdasági következményei lennének.
A halászok sajnos számíthatnak az olyan felvevőpiacokra, mint az a floridai étterem, ami büszkén hirdeti, hogy az egyik pizzáján igazi cápauszony jelenti az ízletes feltétet. A nagy nyitásról hírt adó helyi lap fórumán élénk vita bontakozott ki a kérdésről, hiszen nagyon sok ember számára egy ilyen pizza visszataszító, mások a nehézfémtartalomra hívják fel a figyelmet, de vannak, akik dicséretes újításként értékelik. Úgy látszik, még van mit tenni a tájékoztatás terén.
Ez ügyben is vannak természetesen erőfeszítések. Az IUCN veszélyeztetettségi listáján sajnos előkelő helyen állnak a cápák és a ráják az északnyugat-atlanti térségben, tehát Európa nyugati partszakaszán. Azok között a fajok közt, amelyek fokozott védelmére felhívják a figyelmet, szerepel az angyalcápa, az ördögrája, a makócápa is. Bár itt Európában nem nagyon léteznek cápás pizzát áruló éttermek, elsősorban a "mellékes fogásként" elpusztult cápák nagyon hiányoznak a tengerből.
[ UnderwaterTimes nyomán ]