»» ««

Cél: 240 méter

A búvárkodásról

2006 június 22-én Riczler Gusztáv új mélymerülő rekordot állított fel. Az egyiptomi búvárszövetség által hitelesített új világrekord Unsupported kategóriában 270 méter. Online napló a rekordkísérletről.

Riczler Gusztáv 240 méteres, új világrekordra készül. A merülés egyedülállósága abban rejlik, hogy a teljes merüléshez szükséges légzőgáz keveréket magával fogja vinni, ellentétben a legtöbb mélymerülő világrekorddal, ahol a búvár plusz palackokat is kap a segítőktől.

Igéretünkhöz híven közöljük Guszti által küldött, a merülés előkészületeiről és a merülésről szóló üzeneteket, képeket, időrendben visszafelé (legfrissebb hír legfelül).

2006.06.24. A felszerelések szétszerelése, pakolás. Megpróbálok lelki erőt gyűjteni a merülés leírásához, nagyon sok minden történt aznap. Ígérem a napokban felkerül az is.

2006.06.23. Ma egész nap pihent a csapat.

2006.06.22.
Sikerült!!! Az egyiptomi búvárszövetség által hitelesített új világrekord Unsupported kategóriában 270 méter.

2006.06.21.
Pihenés,felszerelés ellenőrzése, tervek átnézése.

2006.06.20.
Ma 10-ig lustálkodtunk. Én éjjel 2 körül arra ébredtem, hogy új terv körvonalazódik a fejemben, leírtam, aztán aludtam tovább. Reggel átnéztem az ötletemet és kiderült, hogy 80 percet nyerhetek vele. Legalabb 100-szor átszámoltam, utána oda adtam Pityukának, hogy ő is számolja át. Minden stimmelt, így a merulesem 405 percre csökkent. A bázison összeült a csapat es kitaláltuk a merülés teljes forgatókönyvét. A helyi technikai fő gurut kértük fel a merülés lebonyolításának ellenőrzésére, ő boldogan vállalta. Délután 4-kor nekiálltunk a palackok töltésének, szerencsére a bázisunk / Lighthouse / tökéletesen fel van készülve ilyen feladatokra. Éjjel 11-kor végeztünk, egy gyors "koldkarkade" és "garlikbred" után irány az ágy.

2006.06.19.
Reggel 8-kor mindenki megreggelizett a bázison,csodálatos módon az autók is megjöttek. 8,30-ra felpakolés és irány a Blue Hole. Mindenki kicsit feszült, a csapatból csak én jártam már ilyen mélyen, és én sem tudtam a többiek hogy viselkednek ilyen mélységben /120m/. A merülést nehezítette, hogy egy vezető kötelet kellett lekötnünk a főkötéltől a falig. Megérkezésünk után mindenki összeszerelte a felszerelését, utána kis szieszta a beduin étteremben. 12-kor elindultunk merülni.

Purcussal beúsztunk a bójáig kezemben a vezető kötéllel, Pityuka es Atom a fal mellett merültek. Atom tartotta az orsót amiről a kötelet a falhoz kötözzük. Amikor a bójához értünk, észrevettük, hogy a főkötél nem függőlegesen hanem kicsit ferdén megy lefele, nem gond, a többiekkel kézjellel egyeztettünk és irány a mélység. Tervszerint sülyedtunk a kötel ferdén vezetett lefele. Kb 90m mélységben valami derengeni kezdett előttünk, meglepve vettük észre, hogy alattunk egy hegycsúcs emelkedik ki a nagy sötétségből. Ezen a hegycsúcson akadt fenn a kötelünk.
Műszereink 100m-es mélységet mutattak de a kötélen lévő 100m-t jelző tábla meg alattunk volt kb 10 méterre. A kötél a vártnál is többet nyúlt meg. Ebben a pillanatban a kezemre erősített vezetőkötél elszakadt, a vége nem túl messze tőlem lassan sülyedt a semmibe. Szerencsére gyorsan kapcsoltam, és 110m-en 6 palackal a hatamon gyors sprintbe kezdtem a kötél vége felé. Elértem. Purci is kapcsolt es nyomban utánam vetette magat.
Nagy szitkozodások közepette elkezdtem a kezemre feltekerni a kötelet és közben úsztunk a kapu felé, remélve, hogy a kötél másik végén megtaláljuk társainkat. Ott voltak ahol lenniuk kellett, Atom már rögzítette az orsót a falon, és épp befordultak a kapun mikor oda értünk. Itt ők még nem tudták, hogy a vezető kötél elszakadt. Rendben megtörténtek a váltások, az utolsó dekó megállóknál irtam fel a kartáblámra, hogy mi történt. Nem láttam sok örömöt a szemükben. Mire kijöttunk már kész terv volt a fejemben, hogy fogjuk megcsinálni a merülest. Ezt most nem írom le, már így is meghazudtoltam saját napló írási képességeimet.

UI: A nap jól végződött, Atom a vállát fájlalta az orsózás miatt, de vegül is egy jót merültünk.

2006.06.18.
Hatkor ébresztő, 6.30 már a bázison pakoltunk, mert elvileg 7-re jön a jeep. 7.20-ra meg is érkezett, de a megrendelt pick-up nélkül, úgy gondoltán egy utánfutón is elfér 6 ember felszerelése. Elfelejtették, hogy tech búvárokról van szó, tehát reggel vadászhattam egy pick-up-öt. Végre kiértünk, víz gyönyörű, megbeszélés után elindultunk leengedni a kötelet az előzőleg kiszemelt helyen. A leengedés meglepően jól ment, csak azt nem számoltam bele, hogy a 270 méter kötél nem ér le a fenékre, ezért az áramlat jó 150 méterre elsodort bennünket a parttól, és a kötél alja a blue hole előtti törmeléken ért csak le. Ez nem jó, vissza a bázisra, még kötelet hozni ami kiér a partra. Purcus vállalta (alias Abaffy György). Hogy beúszik és összeköti a köteleket. Atom (Seper Tibi) a csapat csomó specialistája persze nem hagyta, hogy nélküle készüljön el egy csomó, úgyhogy "ujjongva" Purcus után vetette magát. A partról Istike (Mészáros István) csapattársal derékig a vízbe gázolva megfelelő helyre vontattuk a kötelet, szerencsére a parttól kb. 50 méterre éreztük, hogy leér a kötél alja, a húzó kötél végét kikötöttük a parthoz, és KÉSZ. Idő elromlott, úgyhogy a mai merülés elmaradt, sietni kellett a bázisra vissza, holnap 120 méterre merülünk, és bekötjük a vezetőkötelet a falhoz, még gázokat is keverni kell, és merüléstervezés is vár ránk.

2006.06.17.
Reggel áttekercseltük és felszámoztuk a kötelet, mivel holnap lesz a napja, hogy leengedjük. A kötél leengedése után tervezünk egy kapu átúszást 60 és 80 méteren, mivel van a csapatban olyan, aki nem járt ott. Pall Gyurival (ő az operator) és Ahmeddel 80 méterre merülünk, és megnézzük honnan kell majd felvennie ahogy beúszunk a kapun. Megjött a szárazruhám, tökéletesre sikerült, délután ruhapróba és gyakorlás a vízben. A csapat kitalálta, hogy nekem kevés a 8 palack, ezért az összes stage palackot rámakasztották, így 18 palackkal úszkálhattam. Este megnéztük a helyi dekókamrát, és egyeztettünk az orvosokkal a gázokról illetve a mentési tervről.

2006.06.16.
Ma kicsit lustálkodtunk, csak 7,30-ra jöttünk a bázisra. Gyuri barátunk elindult Sharmba a szárazruhámmal. Felszerelés összerakás és irány a víz. Sajnos meg mindig vannak hiányosságaink, ezeket gyakoroltuk egész nap a vízben.

2006.06.15.
Korán kezdődött a nap, 7-kor mar a bázison voltunk, felszerelés öszerakással telt a délelőtt, ebéd után kb. 3-kor jutottunk vízbe. Nagy csalódás!! A felszerelés konfigurációja nem jó. A múltkori merülésemnél, ami tökéletes volt (a hátamon 4 palack ) az most már túl nehéz az oldalsó 15 literes palackok a hullámzás hatására már nagyon könnyen kibillentenek az egyensúlyomból. Kénytelen voltam átszervezni az egész konfigurációt. Szerencsére hamar megtaláltuk a tökéletes megoldást. Most már mehet a gyakorlás. Természetesen ami elromolhat az el is romlik, már a vízbe menetelkor éreztem, hogy valami nem stimmel, mire kijöttem az amúgy száraz ruhám félig volt vízzel. Hamar megtaláltam, hogy a jobb karmandzsettám elszakadt. Gyors telefon Sharmba, szerencsére elvállalták, hogy 1 nap alatt megcsinálják. Este egyeztetés a csapat új tagjával, Ahmeddel.

2006.06.14.
Megjött a segítség! Délelőtt 11-kor megérkezett Mészáros István, Seper Tibor, Abaffy György - kicsit fáradtan bár, de tele lelkesedéssel. Egy-két "garlik bred" után bementünk a bázisra és elkezdtük a felszerelésük öszeszerelését, közben helyi segítőnk, Ahmed Samir futva érkezett, hogy megérkezett sok magas rangú emberke és szeretnének velünk találkozni. Tehát szerszám le és irány a kötelező "pofavizit". Este 8 körül végeztünk a szereléssel, gyorsan "megnéztünk" meg egy "garlik bredet", azután irány az ágy mert másnap 7-kor kezdünk.

2006.06.13.
Délelőtt feltöltöttük az összes palackot levegővel (mert előző nap üres palackokat használtunk a megfelelő kisúlyozás miatt). A helyi segítők kihordták a Lighthouse elé a partra és megpróbáltunk bejutni a vízbe. Nem volt egyszerű mutatvány mert napok óta 2 méteres hullámok vannak és rá kellett ismét ébrednünk, hogy a kb. 150kg felszerelés mozgatása nem egyszerű művelet.Ennek eredményeképp összetörtük az argon palackon levő reduktort és a palackok is kicsit megsínylették a vízbejutást.
Végre felvettem a felszerelést mire az egyik inflátorból elkezdett ömleni a levegő, semmi gond szétcsatoltam gondoltam van még egy, majd használom azt. Elindultam, a hullámokkal való küzdelem közben nem vettük észre, hogy az oldalsó palackokon elfordultak az ólmok, ennek eredményeképp nem tudtam magam egyenesben tartani és hajócsavart meghazudtoló pörgésbe kezdtem. Szép látványt nyújtva a mellettem merülő többi búvárnak. Semmi gond,mellény felfúj és a felszínen ki a partra. Mellény le,ólmok beállítása ez mind nem egyszerű mutatvány ekkora hullámokban. Minden ok,elindulok újra 3 méteren a megmaradt inflátorom úgy gondolta,hogy nekem ma nem kéne merülnöm és elkezdte felfújni a mellényt. Tehát újból ki a vízből gyors inflátor szerviz és újra próbáljuk az egészet. Végre víz alatt vagyok, minden működik és "könnyedén" potom 150 kilóval a hátamon suhanok a korallok felett. A délutáni merülés oktatás mivel Páll Gyuri barátom most végzi a trimix tanfolyamát. Érdekes, hogy a hátamon dupla 20 literes elől 2 db 15 literes palack és úgy éreztem magam mintha semmi nem lenne rajtam, ilyen könnyedén még soha nem csináltam a gyakorlatokat. Délután komplett mellény szerviz, palack rendezés mivel holnap jönnek a többiek és amit tudunk előkészítünk nekik. Este beszélgettünk a helyi MFO-s katonakkal. Helyi segítőnk jelezte, hogy a Dahabi rendőr parancsnok szeretne találkozni velünk úgyhogy a programjaink száma tovább gyarapodott.

2006.06.12.
Ma volt az első merülési nap, az elmúlt napokat a felszerelés összeállításával töltöttük. Csodával határos módon megjött minden engedélyünk. Azon a bázison ahol Nuno Gomez merült, csodálkoztak is rajta, hogy ilyen, mindenre feljogosító engedélyt kaptunk.
Holnap elkezdjük a gyakorló merüléseket, 2 merülést tervezek.

2006.06.09.
2 napja nem tudjuk megszervezni a felszerelés átszállítását Dahabba, a helyiek félnek Dahabba menni. Tegnap este lelőtték a beduin vezetőt a sínain.

2006.06.08.
Megérkezdtünk Hurghadába, kutya meleg van. A felszerelés összeállítása folyik, amit aztán átküldünk Dahabba, én a gyors komppal fogok átmenni a Sínaira.

2006.06.07
Guszti a Baromedical-nél járt, ahol egy kiterjedt búvárorvosi vizsgálaton esett át Dr. Gőbl Annánál.

2006.06.06.
Gusztival riportot készítettünk, ahol a terveiről beszél.

A tervezett mélység 240 méter, de ahogy az a 2004-es merülésnél is történt, most is van terv nagyobb mélység esetére is. A merülés várható időtartama 500 perc lesz, vagyis nagyjából 8 óra.

"Úgy is vehetjük, elmegyek dolgozni" - kezdte kicsit viccesre véve Guszti. "A leghosszabb és legnehezebb az utolsó 15 méter lesz, amit közel hat óra alatt fogok leküzdeni. Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy helyben állok órákon át, ilyenkor szoktam úszkálni, élővilágot nézegetni, de tervezzük, hogy lelamináltatunk újságot, amit tudok odalent olvasni a dekó megállók alatt."

Mint megtudtuk, a helyszín változatlan: "A merülésre most is az egyiptomi Dahab közelében lévő Blue Hole-nál fogunk sort keríteni, valamikor június 20-23 körül. A merülés során 6 állandó segítőtársam lesz, technikai és sportbúvár mélységekben elhelyezkedve. 8 palackot viszek magammal, és mint eddig mindig, most is kizárólag ezekre a gázokra fogok hagyatkozni az egész merülés során."

"Először egy 120 méteres tréning merülést hajtunk végre, aminek során egy segédkötelet fogok kifeszíteni. A másfél évvel ezelőtti merülésemkor ugyanis a kötél elérte a ferde tengerfeneket, ezért most a kötelet kijjebb helyezzük el a faltól, hogy leérjen a tervezett mélységbe. Ez a segédkötél fogja a közel 300 méternyi főkötelet a falhoz rögzíteni ebben a 120 méter mélységben.
A merülés menete, körülményei körülbelül hasonlóak lesznek mint a 214 méteres merülésnél, ahogy és amit ott csináltunk, az tökéletesnek tűnt, és a jól bevált csapaton minek változtatni?" - zárta a riportot Guszti.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés