»» ««

Virtuális mélymerülés Don Walsh vezetésével

Külföld

57 éve érte el először ember az óceán legmélyebb pontját, ez alkalomból egy 3D-s rövidfilmmel emlékezünk.

1960 január 23-án, 57 évvel ezelőtt jutott el az emberiség az óceán legmélyebb pontjára. Don Walsh kapitány és a svájci mérnök Jacques Piccard ekkor érte el a Mariana árok legményebb részére a Trieste nevű tengeralattjáró segítségével. A két kutató 20 percet töltött a közel 11km-es mélységben, mielőtt visszaindultak. A 10.911 méteres rekordot azóta sem döntötték meg, jelenleg csupán két ember él a világon, aki ilyen mélységben járt: Walsh és James Cameron, aki 2012-ben szintén lejutott ebbe a mélységbe.

A jubileum alkalmából a 85 éves oceánkutató Don Walsh (Jacques Piccard 2008-ban elhunyt)  egy 360 fokos virtuális valóság film narrálásával osztja meg a tapasztalatait velünk, akik soha nem jutottunk és valószínűleg soha nem is jutunk le ebbe a mélységbe. A film segítségével átélhetjük, milyen lenne lemerülni az óceán legményebb pontjára.

"1960 után az emberiség szeme az űr felé fordult, a Project Nekton pedig nagyrészt feledésbe merült" - nyilatkozta Walsh. "Remélem, ez a film újra arra ösztönzi az emberiséget, hogy tekintetét a mélység irányába fordítsa. Most, amikor a Mars gyarmatosításáról beszélünk nem árt emlékezetünkbe idézni, hogy az oceánok világának kevesebb, mint 5%-át ismerjük csupán".

A fenti videóban az egérrel foroghatunk, ha pedig 3D-ben is szeretnénk látni, ezen az oldalon kapunk segítséget a megtekintéshez.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés