»» ««

Dave Shaw története - A merülés

A búvárkodásról
6/8. oldal


A felvétel

Nem egyszerű dolog egy ember halálát végignézni, különösen ha egy barát haláláról van szó. Egy óra sem telt azóta, hogy a kamerát leemelték Shaw fejéről, miközben Hiles fent a sziklákon készített egy másolatot a felvételekről a rendőrség számára, Herbst láthatta Shaw utolsó merülését. Később Shirleyvl kockáról kockára, oda-vissza többször is lejátszva kielemezték a felvételt, hogy megvizsgáljanak és megértsenek minden egyes apró mozdulatot, melyek Shaw halálához vezettek.

A kép sötét és néha azt is nehéz kivenni, hogy mi látszik rajta. De ahogy hallani lehet Shaw légzését, melyet a kamera tökéletes tisztasággal rögzített a csendes barlangban, rekonstruálni lehet az utolsó mozdulatokat. Shaw 12 perc 22 másodperce van a vízben, mikor eléri Deon Dreyer testét, és alig valamivel több mint egy percet töltött a fenéken. Előveszi a hullazsákot és Deon lába fölött elkezdi a munkálatokat. Ekkor egy iszapfelhő homályosítja el a képet, majd miután ismét tisztán lehet látni, Deon fej nélküli teste ott lebeg előtte.

Ez teljesen váratlan esemény volt. Deon, ahogy kiszabadult, nem volt teljesen csontváz és nem volt többé már az iszap fogja sem. A teste ahelyett, hogy elbomlott volna, szappanszerű eleggyé mumifikálódott, mely semleges lebegőképességet eredményezett. És valamilyen okból kifolyólag - senki sem tud rá magyarázatot adni, hogy miért - a test azonnal kifordult az aljzatból, ahogy Shaw elkezdett foglalkozni vele. "Az a tény, hogy a test nincs beleragadva a sárba egyik előre eltervezett forgatókönyvünkben sem szerepelt," sóhajtotta Shirley. "Így azt sem vettük figyelembe, hogy lebegni fog." 270 méteres mélységben egy mozdulatlan testre sokkal egyszerűbb egy zsákot felhúzni, mint egy előtted lebegő, forgó tetemre.

Aztán Shaw elkezd ügyetlenkedni, majd a felvétel során először, az erőkifejtéstől hallható morgás hagyja el a száját.

Herbst, fejhallgatón keresztül hallgatva a hangokat, észrevette a folyamatosan előtörő kimerültséget Shaw légzésén és tudta, hogy a baj hamarosan bekövetkezik. "Lélegezz lassabban, ember, lélegezz lassabban," tört ki belőle ösztönösen. Tiszta fejjel nézve a felvételt, nehéz nem elcsodálkozni azon, hogy Shaw miért nem fordult meg akkor azonnal és hagyta abba az egészet. Az októberi merülés során amint szaporábban kezdte venni a levegőt, rögtön elindult felfelé. Most kimerülten lihegett és Deon, aki egy kötélhez volt rögzítve, ott lebegett szabadon. A testet fel lehetett volna húzni. "Mindegyik forgatókönyvben szerepelt, hogy a tetemet bele kell tenni a zsákba," magyarázta Shirley. "Csak a terv járt a fejében, melyet végre kell hajtani." Shirley ahányszor megnézte a videót nem tudta megállni, hogy ne könyörögjön, "Hagyd, ereszd el, hagyd ott azt a testet azonnal. Már kiszabadult és fel tud jönni."

Shaw eszméletvesztésére azonban csak a narkózis és a munka mindenáron történő befejezése lehet a magyarázat. Próbálja a holttest felett átvenni az irányítást, még a lámpáját is elengedi, hogy mind a két kezét használni tudja. Deon ott pörög és forog előtte, meghiúsítva ezzel Shaw minden kísérletét, hogy a zsákba csúsztathassa. Már két perce próbálkozott, és a holttesthez erősített kötél láthatólag mindenre, még a lámpájára is rágabalyodik. Ekkor megáll, hogy azt kiszabadítsa.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés