»» ««

Dave Shaw története - A merülés

A búvárkodásról
3/8. oldal


DreyerékA felszínen Dreyerék idegesen várakoztak. Már több mint egy óra eltelt azóta, hogy Shaw lemerült, és itt volt az ideje, hogy a búvárrendőrök felemelkedjenek a fiuk testével. Theo átölelte Mariet és együtt bámulták a víz felszínét. Nyomasztó csend nehezedett a várakozókra. A csendet műanyag palackba helyezett kövek csörömpölése törte meg. A palack egy 6 méter mélyre lógatott kötélhez volt erősítve, melyen a dekompresszióhoz elhelyezkedő búvárok táblákat tudtak felküldeni.

Andrews és Stojakovic táblája érkezett a felszínre, melyet van Schaik emelt ki. Valahogy az "1 FÉNY LENT" feliratot rosszul értelmezte és azt olvasta helyette, hogy "0 FÉNY LENT". Feltételezte, hogy ez azt jelenti, hogy Shaw és Shirley is meghalt. Perceken belül a búvárrendőrök is felemelkedtek, akik nem hoztak magukkal semmit sem. Egy pillanat alatt az egész csodálatos vállalkozás a darabjaira hullott. A búvárok meghaltak. Fél percig lesújtó csend telepedett a barlang bejárata fölé, majd van Schaik nyugodt hangon bejelentette: "Rendben, akkor a vészhelyzeti terv van érvényben."

20 perc múlva újabb tábla érkezett. Ezúttal Shirleytől, melyet Stephen Sander (39 éves) juttatott a felszínre, aki egykoron a különleges rendőri erők kötelékében szolgált. "DAVE NEM JÖN VISSZA", állt rajta nyersen, a másik oldalán pedig Shirley új dekompressziós profilja volt részletezve.Van Schaik egy kis megkönnyebülést érzett - a két halottnak hitt búvár közül az egyik életben van -, de rápillantva a tábla hátoldalára láthatta, hogy Shirley rendkívül mélyre merült, kockáztatva ezzel a dekompressziós betegség lehetőségét.

Dreyerék számára ez egy tragikus fél óra volt. A nap, amely a fiuk testének a felhozatalát ígérte úgy fog végződni, hogy Shaw és Deon is a Bushman barlang alján maradnak. A szülők tehetetlenül hátat fordítottak a barlangnak és visszaindultak a farmházba. Marie zokogásba tört ki és gondolatai Shaw feleségén és családján jártak. Az asszony körbesétált Shaw szobájában, tekintete végigfutott a férfi cipőjén, pénztárcáján, mobiltelefonján és ruháján, melyek mind azt az érzést keltették, hogy Shaw hamarosan visszatér és újra használni fogja azokat. De Marie tudta, hogy ez már nem fog megtörténni.

Derek Hughes, vízalatti operatőr, Gordon Hiles munkatársa szintén elindult. A merülés előtt Shaw arra kérte, hogy ha valami baj történne, akkor hívja fel Michael Vickerst, a család lelkészét. Hughes felmászott a sziklákon, hogy térerőt találjon, majd felhívta a papot. Vickers megkérte Gordont, hogy amennyiben biztossá válik, hogy Shaw nem tér vissza, hívja fel újra. Hughes további két órát várakozott, mielőtt újra tárcsázta a lelkészt.

Szombat este 7 óra volt Hong Kongban, Ann Shaw épp a nappalijában tartózkodott. Vele volt a 21 éves lánya is, Lisa, aki a szabadságát töltötte otthon, amikor megszólalt a csengő. Ann ajtót nyitott, és ott állt előtte Vickers két másik barátjukkal, akiket a templomból ismertek. Ann abban a hitben volt, hogy a merülésre másnap fog sor kerülni, de amint meglátta a komor társaságot, már mindent tudott. Vickers elmagyarázta neki, hogy Dave öt órás késében van, de még mindig van esély arra, hogy feltűnjön. "Oh, nem, már nem fog," válaszolta Ann. "Ha olyan régóta lent van, akkor már nem fog."

Ann, aki mélyen vallásos volt, próbált hinni abban, hogy valami magasabb szándék áll a történtek mögött. Mindennél jobban le volt sújtva, úgy érezte, az élete teljesen megváltozott mialatt a lelkész közölte vele a híreket. Utoljára 30 évvel ezelőtt, 19 évesen érzett hasonlót, mikor végigsétált a templomban az ülőhelyek között, hogy feleségül menjen Dave Shawhoz, aki az oltárnál várt rá.

A barlangnál van Schaiknak nem volt ideje, hogy sokat gondoljon Shawra. Neki, öt másik vízben tartózkodó búvárral és két parton lévő tartalék búvárral együtt Don Shirleyre kellett koncentrálnia. Azzal az utasítással küldte a vízbe Gerhard Du Preez-t (31 éves), hogy keresse meg Shirleyt és lefelé menet mindenkit ellenőrizzen. A férfi Shirleyvel a főterem mennyezete alatt találkozott, látta, hogy minden rendben van vele, így azonnal megfordult és a felszín felé indult.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés