»» ««

Egzotikus tűzhalak terjedtek el a Földközi-tengerben

Külföld

A Földközi-tenger felmelegedése miatt egyre jobban érzik magukat és elterjedőben vannak az egzotikus és mérgező tűzhalak.

A közönséges tűzhal (Pterois miles) egy éven belül meghonosodott Ciprus csaknem teljes déli partvidékén - írják ciprusi kutatók és a brit Plymouthi Egyetem szakértői a Marine Biodiversity Records című szaklapban.

Korábban csak néhány esetben észlelték a halat a Földközi-tengerben, a tudósok elsősorban a búvárok és a halászok megfigyeléseire támaszkodtak.

A falánk tűzhalak azonban, amelyek normális esetben a Vörös-tengerben és az Indiai-óceánban fordulnak elő, nagyon gyorsan szaporodnak és veszélyeztetik a faji sokszínűséget. Az akár 35 centiméteresre is megnövő állatok más halakkal és apró rákokkal táplálkoznak. A nappal rejtőzködő, éjszaka aktív tűzhalak hátúszóinak látványos tüskéi mérget tartalmaznak, amely az emberre is veszélyt jelenthet.

Különös tekintettel a nemrég kibővített, a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornára, intézkedésre van szükség, az állatok újabb invázióját ugyanis el kell kerülni - mondta Jason Hall Spencer tengerbiológus, a Plymouthi Egyetem munkatársa.

[ inforadio.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Safaga Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyegyéb tengeri emlős teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés