»» ««

Invazív pontyfélék fenyegetik a Nagy tavakat

Tudomány

A Chicago környéki Lockport-csatorna majd’ 10 kilométeres szakaszán toxikus szert engedtek a vízbe az ázsiai pontyok visszafordítására.

A Michigan-tó kis ágában a novembertől márciusig tartó meglehetősen zord télben is horgászok tucatjai pecáznak, akik azonban amiatt aggódnak, hogy kedvenc fajukat lassan kiszorítják a meglehetősen invazív ázsiai fajok, a fehér busa (Hypophthalmichthys Molitrix Val.), valamint a pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis).

Falánk és termékeny

Környezetvédők és biológusok szerint az ázsiai pontyfélék igen nagy és falánk halak. Az ázsiai Pettyes busa például megnőhet akár 4 méter hosszúra is, miközben súlya elérheti a 50 kilogrammot. Az ázsiai fehér busák 10-20 kg-ot nyomnak, s mindkét faj a tápláléklánc alján szerepel. Folyamatosan esznek, naponta elfogyasztanak annyi planktont, mint testsúlyuknak 40%-a.

Mégis miközben ennyire elfoglaltak, elnyerték a vizek nyulai elnevezést, annyira termékenyek. Ez velük a másik probléma, hiszen bár a tápláléklánc alján szerepelnek, nem lévén természetes ragadozó az Egyesült Államok édesvizeiben, az ázsiai ponty félék könnyen okozhatják az őshonos fajok kipusztulását.

Azóta, hogy 15-20 évvel ezelőtt árvizek kimosták őket a déli halgazdaságokból, ahova azért telepítették őket, hogy velük szabályozzák az algák mennyiségét, az ázsiai pontyfélék átvették a hatalmat a Mississippi-, Ohio-, Missouri- és az Illinois-folyó egyes területein. Az Illinois-folyó bizonyos résein például olyannyira, hogy mára a faj az ott élő halpopuláció 90%-át teszi ki. AZ ezüst ázsiai ponty még ennél is veszélyesebb: amikor hajóval riasztják fel, akár három méteres magasságba is kiugrik a vízből. Miután nagyon sok van belőlük, különösen az Illinois-folyón sokan sérültek már meg a repülő halaktól.

A Michigan-folyót is fenyegetik

Az elmúlt 15 évben ezek a halak észak felé úsztak fel a folyókon kialakított csatornákon, amelyek a Mississippi folyórendszert kapcsolják be a Nagy Tavakba. Az ázsiai pontyok DNS-ét nemrégiben fedezték fel azokban a vízmintákban, amiket a Michigan-tótól csupán 12 km-re vettek. A dolog érdekessége viszont az, hogy a fajnak még egyetlen példányát sem látták a tóban.

"Sosem volt fontosabb, mint most, hogy a helyi és a szövetségi hatóságok fellépjenek az események ellen" - mondja Joel Brammeier, a chicagói környezetvédelmi csoport, a Szövetség a Nagy Tavakért szervezet elnöke. "Ha nem tesszük meg a helyes lépéseket ma, kiszolgáltatjuk a Nagy tavakat a pontyoknak".

A napokban végül drasztikus lépéseket tettek a hatóságok, hogy elvegyék a pontyok kedvét a Nagy tavak felé úszástól: mintegy 12 kilométer hosszan 2,300 gallon (kb. 8700 liter) toxikus anyagot pumpáltak a chicagói víztározó csatornájába. Mindeközben munkálatokat végeztek azon a víz alatti zsilipen, melynek feladata a halak visszafordítása. Csütörtök óta biológusok egy csoportja igyekszik megtisztítani a vizet a tonnányi haltetemtől. "Reméljük, ez a lépés eloszlatja majd a dolog szükségségével kapcsolatos kétségeket" - mondta John Roger, a természeti értékeket felügyelő hatóság munkatársa.

Egy példány tetemét 64 km-re találták meg a Michigan-tótól, ez pedig arról árulkodik, hogy az ázsiai ponty soha ilyen közel nem jutott a tóhoz. Ezzel a szakemberek bizonyítottnak látják, hogy a faj a Nagy tavak őshonos populációját fenyegetheti határozott ellenlépések hiányában. A tudósok már korábban felfedezték az ázsiai ponty DNS-ét a Michigan-tó közvetlen környezetében, dacára a halat visszafordítani hivatott 10 millió dolláros zsiliprendszernek.

A rendszer azonban a jelek szerint nem működik tökéletesen, bár feladata rendkívül fontos, hiszen a halászat évi 7 milliárd dolláros üzletág a Nagy tavak környékén. Ez aztán felvet újabb kérdéseket is, így például azt, hogy nem kellene-e megszüntetni a Michigan-tó vizének a Chicago-folyóba illetve a csatornákba eresztését. Egyesek szerint az is megfontolandó volna ismét, visszatérve a természetes állapotokhoz, hogy a Nagy tavak vízét véglegesen elzárják a Mississippi-folyótól. A zsilipek lezárása egyike az alternatív megoldásoknak, aminek alkalmazása azonban további vizsgálatokat kíván, annál is inkább, mert segítségükkel a hajózási szakemberek szerint éves szinten több millió tonnányi szemét fogható fel.

Benkóczy Miklós

[ Greenfo ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Kékbálna 2009 dec 10. 19:21  
Menjünk kínába és vigyünk invazív fajokat. Nyurga ponty. Aztán sü..., meg sü. Invazív szivárványos pisztráng. Ja és a pongyola pitypang. Na? :)
 7. Luciferin 2009 dec 10. 14:12  
Én úgy tudom, hogy Mohácsnál találták az első bizonyító példányt de azóta előkerült a csepeli szabadkikötőből is. A mohácsi példány volt is a kezemben. Az Állattárban mutatták meg nekem.Sajnos egy-két évvel ezelöttiek az információim, nem tudom, hogy most mi a helyzet.
 6. Thomasbuvar 2009 dec 10. 12:36  
 5. shark 2009 dec 10. 12:15  
Ha jól vagyok informálva, Mohács térségében már egy szintén kínai eredetű, rendkívül szapora édesvízi rövidfarkú rák-félét, a gyapjasollós rákot sikerült azonosítani.
 4. Luciferin 2009 dec 10. 12:11  
Na most ugye van a nyurga ponty, meg ezekszerint a nyurga busa is... :-))))
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés