»» ««

A cápák sem mennek sokra a tűzhalakkal

Tudomány

A Karib-tenger fenyegető tűzhal-invázió egyelőre feltartóztathatlannak tűnik.

Az indopacifikus régióban őshonos és jól ismert, látványos tűzhalak az utóbbi évtizedben szaporodtak el a Karib-tengerben. Az invazív faj egyedei megtizedelik az itteni zátonyokon élő halakat, és természetes ellenségük nincs. A probléma olyan mértékű, hogy a közelmúltban egy cikk szerzője arra hívta fel a figyelmet, a felboncolt tűzhalak szinte kórosan elhízottak, mert olyan sokat esznek, miközben semmi nem fenyegeti őket.

Nagyon sok helyen úgy döntöttek, megpróbálják a búvárokat bevonni a tűzhalak elleni harcba, versenyeket hirdettek meg számukra, ahol a legtöbb állatot kilövők komoly díjakat kaphattak. Ám ezeknek a hatása csak időleges, és természetes ellenség híján, valószínűleg nem is lesz elegendő. A University of North Carolina professzora, John Bruno szerint mégsincs más megoldás jelen pillanatban, mint a halászat. Kutatásuk szerint ugyanis az olyan nagy testű ragadózok, mint a cápák és a sügérek sem tudják megtizedelni állományukat.

A három éven tartó kutatás során 71 zátonyon vizsgálódtak, és úgy találták, a tűzhalak nem különösebben foglalkoznak a tengerben élő nagy ragadozókkal, a számuk nem csökken a velük való találkozások után. Úgy fest, az invázió megállíthatatlan, hiszen a tíz éve még ritkaságszámba menő tűzhalakat ma mindenütt meg lehet találni a Karib-térségben. Néhol akár tucatnyian úsznak egy csapatban egyetlen koralltömb közelében. A kutatók szerint ott találták a legkevesebbet belőlük. ahol naponta fogták őket. Noha jobbnak találnák azt, ha a zátony ragadozói gondoskodnának a tűzhalak irtásáról, mégis úgy vélik, szükség van az ellenőrzött körülmények között zajló tűzhal-befogásra.

[ nbcnews nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Káplán 2013 júl 24. 19:39  
Telepitgetunk, telepitgetunk ....
 5. jokerke86 2013 júl 24. 13:56  
Akkor az eredeti élőhelyéről az eredeti természetes ellenségéből kellene betelepíteni néhány példányt, ami majd levadássza őket. Ha ilyen természetes ellenség nincs, akkor meg kár aggódni, mert ahol őshonos ott sem irtott ki és zabált fel minden fajt.
 4. bcslaci 2013 júl 24. 13:50  
A baj ott van, hogy emberi tevékenység miatt került oda, ha mi nem vagyunk a hal megmarad a természetes élőhelyén és nem kerül be egy olyan környezetbe, ahol már kárt okoz az őshonos fajtákban, mivel ott nincs természetes ellensége. Ha pedig arra várunk, hogy elfogy az élelme és majd akkor csökken az egyedszám régen késő lesz, hiszen élelem hiányában elfogynak az őshonos fajták is.
 3. jokerke86 2013 júl 24. 13:09  
Én a parlagfüvet sem irtom, mivel felénk nem honos, de egyszer már fogtam, akkor se támadt rám, nem rúgott tökön, nem kaptam allergiás rohamot tőle. Csak ott elvolt, egy növény, olyan mint a többi.
A tűzhalakkal sem kellene ennyit okoskodni, odakerült, kajál, szaporodik, mint a többi hal. Van aminél erősebb és van aminek a prédája lehet, így megy ez a természetben amíg egyesek bele nem kontárkodnak.
Szerintem vagy minden, de minden esetben tartsuk magunkat ahoz, hogy nem nyúlkálunk semmihez a víz alatt, vagy kár a hegyibeszédeket tartani arról, hogy ne kapaszkodj a teknősbe, ne vakard a korallt stb, mert teljesen szubjektíven kezelendő ez az egész.
 2. Mirci 2013 júl 24. 12:12  
Hát ez nem ilyen egyszerű! Akkor a parlagfüvet se irtsuk...
Majd okos emberek elmagyarázzák a lényeget, de a tűzhal az adott területen nem őshonos, hanem behurcolt faj. Az irtásával inkább kármentés folyik. Sose lehet tudni, hova vezet egy invázív faj elszaporodása, általában egy-két helyi sérülékenyebb kihalásához és egyéb kellemetlenségekhez.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés