»» ««

Tűzhalak pórázon

Egyéb

Különös módszerrel próbálják rászoktatni a ragadozókat a tűzhalak fogyasztására.

A Karib-tengerben egyre inkább elszaporodó tűzhalak irtására többféle módszert bevettek, általában az emberek próbálják egyesével levadászni őket. A falánk állatok pusztítása azért fontos, mert természetes ellenségük ezekben a vizekben nincs, és a tűzhalak rengeteg ivadékot falnak fel, így megtizedelve a halállományt.

Amerikai tudósok a Kajmán-szigetek vizeiben újfajta módszerrel "trenírozni" a nagytestű ragadozókat, amelyek normál esetben nem nagyon esznek tűzhalat. Gyakorlatilag pórázra kötöttek egy példányt, és az azon vergődő tűzhal már volt annyira érdekes, hogy a dajkacápák és a sügérek is elkapták azokat. Erről a víz alá rögzített kamerák felvételeit elemezve győződtek meg. Thomas Frazer, a University of Florida szakembere szerint ez bizonyítja, hogy a nagytestű ragadozók betaníthatók a tűzhalak vadászatára és fogyasztására, tehát az emberi tevékenységtől függetlenül irthatják azokat.

Más tudósok szerint azért nem olyan egyszerű ez, ugyanis a kikötött tűzhalak viselkedése nagyon eltér a szabadon mozgókétól. Környezetvédők szerint pedig ez a cápa-beetetés még veszélyes is, mert az ilyenhez hozzászokott ragadozók nem egyszer sebesítettek már meg embert. Nem számít, hogy csalival vagy tűzhallal kínálják őket, a cápák hozzászoknak, és ez a búvárok számára lehet hosszú távon veszély a véleményük szerint.

[ Japan Times ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés