»» ««

DC-RSBH 2014 - az értékelések

Fotózás
2/2. oldal



Kompakt kategória

Goór Józsefné
(SzT): A kollekció képei kivétel nélkül arról tanúskodnak, hogy a szerző nem rendelkezik az alapvető fototechnikai, fotó-esztétikai ismeretekkel és nem ismeri a saját gépének lehetőségeit. A kezdők által elkövethető hibák sokasága érhető tetten a gyűjtemény képeinél.

(EL): Mindegyik kép felülről fotózva, ami gyakorlatilag tilos a víz alatti fotózásban! Ezt akkor mostantól tessék mindig betartani! Túllőtt felvételek, ami persze lehet a gép hiányossága is ha nincs rajta manuális beállítási lehetőség, de talán akkor is lehet kompenzációt beállítani. Kompaktokkal is lehet hasonlóan jókat fotózni, mint a nagy gépekkel, csak kicsit macerásabb és nagyon kell ismerni hozzá a gépet és a lehetőségeit.

(SD): Turista emlékképek, amik ez esetben a víz alatt készültek. A szokásos hibák: messziről és lefelé fotózás, túl kicsi téma és sorolhatnám. Van pár jó könyv a víz alatti fotózásról, elsőként ajánlanám például Násfay Bélától a Víz alatti fényképezés és filmezést.

ifj. Lőrincz Ferenc
(SzT): Kimagaslóan a legjobb kompaktos pályamű! Több olyan kép is van a kollekcióban, ami dicséretesen jól kivitelezett, gratulálok! A szerző tudatosan komponál és fotózik. Jól kihasználja a gépe lehetőségeit. Helyenként a kompozíción, megvilágításon és "utómunkán" lehetne még javítani.

(EL): A legösszeszedettebb kompaktos munka a versenyben. A szerző figyelt a homogén hátterekre, komponált. A tekis meg az üveghalas kép nálam a két gyenge láncszem, a korallos felvételnél pedig kellett volna egy modell a felvételre, ugyanis a kompozíció szépen vezeti a szemet a nap felé, de ott egy nagy üres térrel találjuk magunkat szembe. Ha ott egy cápa jelenne meg, még az OB-t is megnyerhetné a felvétel!

(SD): Mindenképpen a legjobb kollekció a kompaktok között! Végre látok színeket, témákat és kreativitást. A skorpióhal és a tűzhal kimagasló, a többi kép némileg zavaros, a téma nem kiemelhető a környezetből. Csak így tovább!

Bollog Hajnalka
(SzT): A kollekció nem teljes, ami már önmagában is hátrányos helyzetbe hozza a szerzőt. Nehezen fogadható el, hogy egy fotós szafari anyagából ne lehessen összeállítani egy 5 képes portfóliót.A két beküldött kép arra enged következtetni, hogy a használt kamera alkalmas minőségi fotók készítéséhez, de a fotós tudása, ismeretei fejlesztést igényelnek.

(EL): A delfines egy hangulatos felvétel, a belógó delfinből ha picit több látszódna a szerencsésebb lenne, egy szemet nem illik ketté vágni. A halas kép nagyon szűk, színtelen és zavaros hátterű, ezenkívül, statikus ez az oldalról fotózás. Hol a többi kép? Beugró volt a szerző csak a versenyen vagy egy hét alatt nem sikerült 5 képet készítenie?

(SD): Hát ez nem sok egy hét alatt - talán majd legközelebb...

Kovács Krisztina
(SzT): Nem egyszerű kompakt kamerával nagylátószögű fotót készíteni, de ennek ellenére hiányolom a portfólióból ezt a típusú fotót (fotókat). Az alkalmazott gép csúcskategória a kompaktok között, de a képek átlagosak. Ráadásul élességállítási probléma és a megfelelő komponálás hiánya is tetten érhető a kollekció képeinél. Tessék fejleszteni a tudásszintet!

(EL): Döglöttek a felvételek színei, kicsit lehetne jobban őket megpiszkálni valami képfeldolgozó programmal. Már nem az az odalövök egyet, mert láttam valamit, fotós képei tűnnek a szemem elé ebben a portfolióban, de a komolyabb gondolkodás kreativitás viszont még nagyon hiányzik a felvételekből. Nem is tudnék kiemelni egy képet sem negatív vagy pozitív irányba, lehetne tovább lenni egy magasabb szintre ez már tökéletesen működik, van még jó néhány lépcsőfok a csúcsig!

(SD): Vannak biztató jelek a kollekcióban, de kicsit egysíkú, hiszen csak portrékat láthatunk- ezt akár betudhatjuk a kompakt gépek korlátjának. Próbáljunk még közelebbről és egy síkból egy különleges kivágást keresni ami izgalmassá teheti a képünket. Ez így kicsit halhatározós, nekem pedig mintha egy igazolványképet kellene művészi szinten értékelni.

Simárszki Gábor
(SzT): Közepes színvonalú kompakt portfólió. A megfelelő technika rendelkezésre áll, a képek alapján a fotós már nem kezdő. Dicséretes, hogy látszik a próbálkozás a változatos kollekció (makro- nagylátószög, színes-ff.) összeválogatására. A képek megkomponálása(vagy utólagos vágása) lehetne lényegesen jobb és átgondoltabb. A bemutatott témákban több van, mint amit a szerzőnek sikerült kihozni belőlük.

(EL): Zavaros hátterek, néha felülről fotózás. Sajnos ilyenkor látszik, hogy nem feltétlenül a géppel van a probléma, hanem sajnos azok a bizonyos fotós tapasztalatok is hiányosak. Nem elég megörökíteni valamit, hanem tessék komponálni is! Kis géppel sokkal könnyebb mozogni, sokkal jobban lehet vele bárhonnan fotózni, ezért gyakran jobb kompozíciót lehet vele elérni. Itt a törekvést sem láttam sajnos.

(SD): Szokásos hibákat látunk: fentről-lefele és nem elég közelről fotózott képek, illetve nem megfelelő témaválasztás. Javaslom rengeteg jó víz alatti kép böngészését ötletadóként, fellelhető a neten és könyvekben ezekből rengeteg, és nagyon sokat lehet tanulni mind témák tekintetében mind kompozícióban.

Gergely Klára
(SzT): A szerző igyekezett makro és nem makro fotókat is a portfólióba válogatni, illetve speciális effektekkel változatosabbá tenni a kollekciót. Sajnos a témák sablonosak és unalmasak. Technikailag rosszul kivitelezettek, kompozíciójuk hibás. Tessék továbbfejleszteni a jelenlegi tudást!

(EL): Ami nálam kiverte a biztosítékot az a red big eye fish-ek, ne tessék ilyeneket csinálni, nem ízléses! A kis ff csiga viszont érdekesen megvilágított, bár hiába néztem hosszan a képet, nem nagyon találtam ki, hogy melyik milyen része (a kopoltyún kívül).

(SD): Nem is tudom, igazából a fekete-fehér képeket nem értem... Azért mert áttesszük a fotókat, a felvételünk nem lesz se jobb, se művészibb. Próbáljunk meg témákat keresni, amik különlegesek, vagy egy más szemszögből tudjuk megmutatni a nézőknek a csodálatos víz alatti világot.

Gonda Rudolf
(SzT): Bár a kompaktok között a 2. helyen végzett ez a képösszeállítás, de ez is csak a közepes színvonalat éri el. Érzékelhető az igyekezet egy változatos portfólió összeállítására. A kamera tud panoráma fotót készíteni, de az itt látható panorámakép minősége azonban nagyon gyenge. Az a makro fotó, ami a legígéretesebb az 5 képből (a hal szeme kifejezetten jól sikerült), sajnos nagyon szűkre lett vágva, pedig a legjobbak között is lehetne.

(EL): A Yolanda felvétel a panorámás kompozícióval látványos, nagy teret ad a képnek, persze a búvár a felvételen, meg a kép minősége nem teszi feledhetetlenné. A polip és a gyíkhal komponált képeknek tűnnek, ebből a második kicsit szűk lett és ezért már nagyon lóg ki a képből. Hagyjunk a hal előtt helyett, legyen hova néznie/úsznia! A tekis egy odalőtt kép, tessék mozogni és keresni a jó pozíciót, az állat elé kerülni és szemből megfotózni stb. A roncsos kép pedig szintén egy pillanat felvétel, a "modell" nem igazi modell, még pislog is a képen. Lehetett volna kérni tőle egy kis segítséget, mert jópofa ahogy a tükörképe is megjelenik felül.

(SD): Változatos kollekció, nagylátó és makró képek is vannak benne. Ami nagyon nem ide való az a fekete-fehér turista fotó, éppen a képbe úszó búvártársról- "Ha már ott van exponálok már rá egyet" is lehetne a címe...

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. macok 2014 sze 21. 20:24  
Laci, köszönöm a részletes választ! Azt hiszem, értem, amit írsz, hogy fotózzunk tudatosabban, használva az említett eszközöket. Azért azt nem ígérem, hogy jövőre lesz modelles, slave vakus, vakuszűkítős, forgatott stb. képem. :) Félek, attól nem lenne jobb a portfólióm...
 22. Darth-Digilog 2014 sze 19. 22:33  
Macok! Az 5 képes portfoliómba tudatosan tettem be ezeket a képeket és tudatosan írtam, hogy nem egy erős válogatás. Van úgy hogy az embernek nem megy úgy a fotózás vagy nem talál épp tuti témákat, de akkor is összerak rutinból valami közepes dolgot. A red big eye fish csoport felvétel, Bunny kritkája ellenére egyébként nem rossz kép, lényege a megismételhetetlenség, ami alapja egy jó versenyképnek. Nem gyakran látni tátott szájú halat, főleg nem csoportosan. Tehát ez arról szólt, hogy próbáljunk ritka pillanatokat elkapni. A murénás felvétel lényege, hogy ugyanazokat a murénákat fotóztátok ti is a kis roncsnál, de mindenhol látszott háttér. A világításból talán feltűnt vagy feltűnhetett volna, hogy szemből jön a fény (a muréna feje sötétebb mint a "nyaka"), mert így a roncs nem kapott világítást és a homogén háttér már is megoldott. (persze ez sem gyakori kép, hogy a tisztogató hal ilyen szépen pihen a hal szájában). A világító hasú modelles képnél próbáltam érzékeltetni, hogy a modellel dolgozzunk, ne kapás lövés legyen, ugye itt a gorgónia bevágásába lett helyezve a modell. Nagyon sok képnél csak egy véletlenül arra úszó modellt láttunk vagy csak hevenyészetten volt valahova elhelyezve. A lágykorallos képnél a semmi, érdektelen témából is lehet valamit csinálni ha gondolkodunk hozzáállást próbáltam érzékeltetni, a roncsos képnél pedig a rabszolgavaku illetve a roncsnál is lehet nem belogó búvárral dolgozni képet próbáltam érzékeltetni. Minden képemnek természetesen van hibája, de mindegyiken látszik a tervezés. Nincs olyan portfólió ahol 5 elfogadható képet kaptunk volna különböző témákban, ahol láthattuk volna a szerző sokoldalúságát. Az enyémbe van makró, halraj, nagylátó, nagylátó modellel, roncs. Ezek után Macok te hova tennéd? Sajnálom, hogy ezek nem jöttek le a képekből, szerintem a tudatos fotózáshoz még több gyakorlat kellene a csapatnak és nem a betanult sémákat kellen hangoztatni egy-egy képnél, hanem látni is. Na remélem sikerül egy újabb vitát generálni, mert ebből lehet tanulni!
 21. Fefe 2014 sze 19. 16:06  
Szia Archi!

Bocs, de akkor valamit rosszul fogalmaztam meg?!
Nem a bántásra utaltam, hanem pont azt szerettem volna leírni, hogy tekintsünk el a megjegyzésektől és a nyelvezettől, hanem a leírtak lényegére koncentrálva nézze végig mindenki az értékelést miközben előtte vannak a képek, mert sokat lehet belőle tanulni!
Az én véleményem szerint 90%-ban telitalálat a zsűri véleménye, a kritika pedig kell a fejlődéshez!
A 10%  pedíg a szubjektivitás, hiszen maga a művészet is az! A jó kritika alatt, de nem azt értettem, hogy dícséret, hanem hogy részletesen megindokolt! (és ezt kaptuk:)  
A többivel amit leírtál pedig egyet értek!
 20. Bunny 2014 sze 19. 11:12  
Igen, ez egy örök kérdés. Azt gondolom a többségünk számára a víz alatti fotózás a merülés kiegészítése, és nem célja. Bár a mi túránkon vannak olyan merülések (pl. az open deck day, vagy csak amikor simán többet merülünk egy helyen) amikor a víz alatti képek elkészítése élvez előnyt. De szerintem még a mi speciálisan fotós videós túránkra is inkább az mondható el, hogy elsődlegesen búvárkodunk ami mellett fotózunk. Egy normál búvártúrán viszont azt gondolom nagyon nagy elhivatottság kell ahoz, hogy a fotózás legyen a cél és ne a merülés, hiszen többnyire 1-1 merülés után megy tovább a hajó.
 19. Archi 2014 sze 19. 09:27  
Sziasztok,

Azért tegyünk rendbe pár dolgot....

Nem hiszem hogy a zsüri egyetlen tagja is személyesen szeretne bántani bárkit is, én egy portfólión kivül a többi résztvevő kilétét tippelni sem tudtam volna... szóval tekintsük ezt anonimnak.

Azt sem gondolom hogy mindenki első áldozó lett volna ezen a versenyen... Ezért talán jogosan elvárható némi fejlődés vagy tudatosság.. De lehet be kellett volna másolni a 2 évvel ezelőtti értékelésünket mert az is pont idevaló lett volna és senki észre sem vette volna..

A világon nem hiszem h bárkit is előbbre vitt volna a dicséret.. viszont a kritika igenis előbbre vihet. Vagy kezelhetjük úgy ezt az egészet, mint egy buli haveri teljesen amatőr versenyt.. és oda ezek már tényleg elnézést "turista" képek teljesen jók... Vagy mondok egyet... indítsuk el más versenyeken ezeket a képeket.. talán van 1 de max 2 kép aminek lenne némi esélye bármire is..

De tényleg nem tud felizgatni: búvárportrék, véletlen modelles képek, bohóchalak és egyéb sémák...

Ja és mindenki felteheti magának a kérdést miért is fotózik a vízalatt...??
A további 18 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés