»» ««

Riczler Gusztáv - a mélység vonzásában

Interjú
4/4. oldal


Felszínre érve mit éreztél?
6 óra merülésből az utolsó 3 óra volt a legnehezebb, karnyújtásnyira a felszíntől. A felszínen teljesen friss voltam, szóltak is a TV-sek, hogy legalább csináljak úgy mint aki hulla fáradt, de persze nem mentem bele. Szerintem ebben szerepe volt, hogy előző merülések tapasztalata alapján nem használtam 100% oxigént.
Olyankor ugyanis töréseket kellett beiktatni, ami szerintem feleslegesen terheli a szervezetet. Azt tanítják, hogy magas oxigén százalékot kell használni dekózáshoz, ami lehet 100 méter körüli merülésre igaz, de én úgy érzem ilyen mély merüléseknél nekem nem jó. Ezt később megosztottam más tapasztalt mélymerülőkkel, akik ezt kipróbálták és megerősítették, hogy nekik is jobb volt alacsonyabb oxigén százalékú nitrox-szal dekózni.

Mi az, amit így utólag másképp csinálnál?
Hmm... szerintem tökéletes volt az egész, csapat, minden... Nem, semmit nem csinálnék másként, így volt tökéletes.

Végülis mibe került ez a merülés?
4.5 millió forint lett a vége a merülésnek plusz az egy év felkészülés, summa 8 millió körül volt, ahogy a feleségem számolgatta. Felszerelések, gázok, miegymás.

Elég jó volt a kommunikációtok a média felé. Ez direkt volt, vagy így alakult?
A merüléssel szerettük volna népszerűsíteni a sportot, de az országnak is komoly tekintélyt hozott a merülés. Persze a horvát bázisomra is ráfért a reklámozás, a mai világban a reklám sokat számít. A müsor után felismertek az utcán, vadidegenek keresnek meg, hogy csak velem akarnak túrázni, nálam tanulni, stb.

Szeretsz még kezdőket oktatni?
Nem, illetve az elméletet nem. A gyakorlat az jöhet, ott akármit leoktatok, de a felszíni dolgokhoz már nincs türelmem. Persze ha nem alap tanfolyam, az más, a technikait például szeretem csinálni.

Nő az érdeklődés a mély illetve technikai merülések iránt?
Igen. Én már tavaly bevezettem a bázisomon a technikai próba merülést, amit persze sokan félremagyaráznak, hogy kézenfogva megyünk 100 méterre meg hasonlók. Valóságban ez arról szól, hogy itt kipróbálhatod milyen 3-4 palackkal merülni, nem a mélység a lényeg, 20 alá nem is igazán megyünk.

De oktatok IANTD rekreációs és haladó rekreációs trimix merülést is. Ez egy átmenet, akit nem ennyire érdekel a tech búvárkodás, de akar mélyet merülni. A haladóval dekózhatsz, trimixel merülsz, de meg van szabva a maximum oxigén és nitrogén - ezekkel a határ értékekkel olyan 45-50 métere tudsz merülni, ami azért jó, mert elég sok roncs van ebben a mélységben. Nem mindegy hogy levegővel, narkózisban csinálsz egy 2 perces villám merülést, vagy trimix-szel akár 15 perc fenékidőd is lehet. Alap felszereltség a 15L palack dupla szeleppel, és egy stage palack a dekónak.
Egy ilyen tanfolyam előtt persze be kell mutatnia a tanulónak a tudását, és engem nem a naplója érdekel. Alap pl. a nitrox tudás, én csak felteszek egy alap kérdést és a válaszból rögtön látszik, hogy csak kártyája van vagy érti is. Merülni is biztonságosan kell, nálam felvételi, hogy biztonságosan és stabilan megtudjon álni 6 méteren 5 percig. Lebegni, szinte mozdulatlanul, ha ez megy, ugyanez maszk nélkül J Ezután el lehet kezdeni a technikai tanfolyamot.
Egyébként a technikai oktatásnál már több tapasztalt oktató is belebukott az alap gyakorlatokba. Sokuk, amikor a hátára kapta a dupla palackot és előre két stage-et, bizony azt sem tudta hány óra, többüket úgy kellett menteni.

Legjobb merüléseid?
Tavaly kezdtünk el Horvátországban 60-90 méteren lévő roncsokat felfedezni egy helyi emberrel, 90 méteren torpedónaszád, és így tovább. A gond, hogy 60 méter alatt elég zavaros a tenger, valami mélyvízi áramlás lehet, de most például ez az ami érdekel, vonz.
Egyébként most például Marsa Alamnál volt szuper merülésünk, 8 méteren csodákat láttunk, nem is mentünk mélyebbre. Egyébként én eddig csak az Adrián és a Vörös Tengeren jártam, nagyon másfelé nincs tapasztalatom.

Köszönjük a riportot, és sok sikert a további merüléseidhez!
- G.R. - Sz.K. -

Kapcsolódó írások: Riczler Gusztáv a 205 méteres merülésről , Adriai búváridény 2004 - Octopussy, Krk
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés