»» ««

Riczler Gusztáv - a mélység vonzásában

Interjú
2/4. oldal


Milyen volt a kezdet?
Az előző tulajdonosok sajnos eléggé megalapozták a rossz hírünket. A horvát hatóságok napi szinten ellenőriznek, a helyiek pedig úgy álltak hozzám, hogy üzletileg kinyírnak. A horvátok egyébként is úgy voltak velem, hogy magyar-magyar tehát minden kinti magyar simlije miatt engem kaptak el, mert én ugye elérhető voltam. Egyedüli fegyverem volt és ma is az, hogy betartok minden szabály betűre, még a mélységre vonatkozókat is, ezzel persze néhány magyar búvár nemtetszését is kivívom.
Én megpróbálom a velem merülőkkel megértetni, hogy nem szabad az élővilágot macerálni, polipot rángatni, sünöket feltörni. Tudod, sok helyen nem csak én, hanem 3-4 másik bázis is merültet, és figyelnek, mit csinál a másik. Ha pedig valaki hülyeséget csinál, mire kikötünk, már elterjedt, hogy a magyar búvárok így-úgy-amúgy. Nem az az egy búvár, a Magyar Búvárok.

Hogy jött képbe a mélymerülés?
Én mindig is imádtam mélyre menni. Persze most bort iszok és vizet prédikálok, az elején én is csináltam hülyeségeket, de elég gyorsan rájöttem, hogy úgy nem szabad csinálni. Amikor Viktor és Bartók Jani megcsinálta a mélymerülését, és TDI trimix oktatók lettek, én azonnal mentem hozzájuk tanulni.

Tehát akkor Bartók János volt az elején a mentorod?
Igen. A technikai búvárkodásban persze már nincs olyanfajta sarkos oktatás, mint egy kezdő búvár tanfolyamon. Itt irányvonalakat, alapszabályokat, módszereket tanulunk, de szinte mindenki a maga útját járja.

Mi a véleményed a DIR rendszerről?
Nem vagyok DIR mániás, viccesen azt szoktuk mondani, mi DUR -ban merülünk. Természetesen átveszünk mindenhonnan hasznos dolgokat- így a DIR-ből is, de mi a saját szájízünk szerint rakjuk össze a felszerelésünket. Erről persze több emberrel voltak vitáim, de hát ez a technikai búvárkodás már csak ilyen- ütköznek a vélemények, és ebből aztán mindenki tanul. Sokszor vettem át én is ötleteket másoktól, és viszont.
A DIR alap filozófiája, hogy mindennek megvan a fix. helye, hogy egy társmentésnél tudjuk, mi hol van- ami jó dolog, csakhogy mi egyedül merülünk. A biztosító búváraimak teljesen érdektelen, hogy rajtam mi van, mert én nem mentem őket. ők mentenek engem ha kell, a saját felszerelésüket meg ismerik, függetlenül, hogy milyen rendszerben van.
Nálam például nincs hosszú tömlő, minek? Nyílt vízben merülök, nem kell, sőt rövidítettem a tömlőket a mostani merülésemen.

Mi a célod a mélymerüléssel?
Ennél a 214 méteres merülésnél a kíváncsiság hajtott, hogy mi van a Blue hole-nál a külső fal mellett. Mivel ott még senki nem merült ilyen mélyre, még a helyi emberek sem tudták hol van a fenék. Meg aztán a hely rosszhírét is szerettem volna javítani, sokan azért nem mernek itt merülni, mert rengetegen meghalnak. Persze, ha valaki a kapun akar átúszni sűrített levegővel az nem normális. 55-60 méteren kifelé a nyíltvízbe úszás... ezért nincs meg sok ember hullája, nincs viszonyítás, lecsúsznak 65-70 méterre, ott meg már üt az oxigén is és szépen beleúsznak a nagy kékségbe.

A Blue Hole egyébként a kedvenc helyem. A kapu belseje 100, a külseje 120 méter, csodálatos élmény innen vissza- felnézni. Ha tiszta a víz láthatod a felszínen úszkáló búvárokat is, balról pedig mintha egy meteorit beszaladt volna, olyan csúszda van.

Rekordokat számon tartod, tudtad, mit kell megdönteni?
Azt tudtam, hogy ebben a kategóriában 202 méter volt az európai, és 230 a világrekord- amiről később kiderült, nem is ez a kategória volt. Írtam a Guinness rekordok könyvének, de semmit nem tudtak mondani- egyébként a merülésemet ők most sem ismerik el rekordként.
Írtam a megfelelő technikai búvár fórumokra a merülésemről, és például Mark Ellyatt azt válaszolta, hogy fejet hajt a teljesítményem előtt, ő ebben a kategóriában 180 méternél mélyebbre nem tudott merülni, szerinte ez volt a határ. Senki nem írta hogy tudna mélyebb merülésről.


Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés