»» ««

Szoborvadászok

Külföld

Mária Terézia szobrának maradványait keresik Pozsonyban magyar régészek közreműködésével.

A csehszlovák legionáriusok által 1921-ben ledöntött pozsonyi Mária Terézia-szobor maradványai után indított kutatást a Pozsonyi Városszépítő Egylet (BOS) a pozsonyi Magyar Intézettel és a budapesti Argonauta kutatócsoporttal együttműködve.

A kutatási projekt gyakorlati részének első napján, hétfőn a pozsonyi folyami rendőrség egy víz alatti felvételeket készítő speciális szonárral felszerelt hajóján pásztázta végig a kutatócsapat a Duna pozsonyi rakpartjának azt a részét, ahol a szobor töredékei feltételezhetően megtalálhatók.

A kutatás első napja részeredményeket hozott, a szonár és az azzal összekapcsolt GPS segítségével a búvárrégészek több szokatlan méretű és formájú víz alatti tárgy helyzetét azonosították a Duna pozsonyi szakaszán. Ezekről egyelőre még nem lehet megállapítani, hogy valóban a keresett szobor töredékei-e, az majd csak a kutatás második szakaszában derülhet ki - közölte Maros Macucha, a BOS igazgatója.

Kollai István, a kutatás ötletével előálló pozsonyi Magyar Intézet igazgatója eredményesnek látja az eddigi munkát. "Ezután egy búváros merülésre kell sort keríteni, ez bizonyíthatja majd véglegesen, hogy mi is van a mederben" - mondta az MTI-nek. Hozzátette: az, hogy erre mikor kerülhet majd sor, részben anyagiak függvénye, ám elsődleges céljukat, azt, hogy felhívják a figyelmet a búvárrégészetre, illetve megerősítsék az eddigi jó együttműködést a szlovák és a magyar régészszakma között, már most sikerült elérni.

A kutatás tárgyát képező Mária Terézia-szobor Fadrusz János műve, amelyet a magyar millenniumi ünnepségek keretében, 1897-ben avattak fel. A szobrot, mint a magyar fennhatóság szimbólumát, 1921-ben csehszlovák legionáriusok ledöntötték majd szétverték. Két évvel ezelőtt a Pozsonyi Városszépítő Egylet kezdeményezte, hogy felállítsák a Habsburg-uralkodó szobrának hű másolatát, ám az ötlet megvalósítását a pozsonyi városatyák tavaly elutasították.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés