»» ««

Hárman a cetek legelszántabb védelmezői közül

Környezetvédelem

Cikkünkben a tengeri környezetvédelem három elismert aktivistájával ismerkedhetünk meg, akiknek neve szorosan összekapcsolódik a tengerek emlősök védelmével.

A cetkutatás úttörője, Dr. Paul Spong professzor, a tengeri emlősök védelmezője, Paul Watson és a delfináriumok elleni küzdelem élharcosa, Richard O’Barry munkásságát mutatjuk be.

A cetkutatás úttörője: Dr. Paul Spong professzor
A cetkutatás az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. A tengerbiológusok sajátos - néha bizony vitatható - módszerekkel érték el sikereiket, hosszú ideig kizárólag fogságban tartott állatokkal vizsgáltak.
A kutatási szemléletben az áttörést dr. Paul Spong professzor munkássága jelentette. ő a kardszárnyú delfinek kutatásának szentelte életét. Pályafutását 1967-ben a vancouveri Marineland tengerbiológiai intézetben kezdte meg egy fiatal, 15 év körüli kardszárnyú delfinnel, Skanával. A munka során dr. Paul Spong megbizonyosodott róla, hogy a delfinek értelmes, érző lények, ezért követelte, hogy szüntessék be a delfinek fogságban tartását. Tévesnek ítélt véleménye miatt a tengerbiológiai intézetből azonnal elbocsátották. (Skana néhány éves rabság után elpusztult.)
Dr. Paul Spong feleségével 1972-ben a kanadai Hanson-szigeten berendezte Orcalab (http://www.orcalab.org/) elnevezésű kutatólaboratóriumát, ahol azóta is a szabadon élő kardszárnyú delfinek tanulmányozásával foglalkozik. Munkásságának legfontosabb pillérei: egyed-azonosítás, a kardszárnyú delfinek matriarchális családszerkezetének és kommunikációjuknak elemzése.
A tengeri emlősök védelmezője: Paul Watson és az általa alapított és vezetett Sea Shepherd Conservation Society (http://www.seashepherd.org/)
A kanadai Paul Watson az 1970-es évek elején az elsők között vett részt a legelső bálnavédő akcióban és alapító tagja volt a Greenpeace-nek. Néhány társával, illetve barátjával, Paul Spong professzorral, gumicsónakkal evezett a bálnavadász flották és a bálnák közé, elkeseredett küzdelmet folytatva a bálnák életéért.
Paul Watson hatékony és radikális helyszíni munkát akart, így kilépett a Greenpeace-ből, és 1977-ben megalapította a Sea Shepherd Conservation Society-t.
A non profit szervezetnek kb. 40.000 támogató tagja van világszerte, valamint olyan hírességek is támogatják és népszerűsítik, mint Richard Dean Anderson (igazgatótanácsi tag), Martin Sheen, Pierce Brosnan, Linda Blair...
A Sea Shepherd az elmúlt 28 évben fellépett a cet-"vadászat"’, fóka-"vadászat" és a végtelenített halászhálós halászat ellen. Flottájuk általában - jelenleg is - 2 hajóból áll, mellyel fegyvertelenül indulnak a tengerek élővilágának megmentéséért. Azaz, mégis van fegyverük, a századforduló leghatékonyabb fegyvere: a média nyilvánossága! Hajójuk aktivistákkal és a média képviselőivel a fedélzetén érkezik a helyszínre, ahol videokameráikkal minden kegyetlenséget megörökítenek, és eljuttatják a világ televíziói számára. A videokameráknak kettős szerepe van, mert a nyilvánosság tájékoztatásán kívül "életbiztosítás" a Sea Shepherd emberei számára. Hiszen kamerák kereszttüzében ugye, csak nem kerülhetnek elő az ellenség fegyverei a védtelen környezetvédők ellen...?! (Hittük ez legalábbis 2005. március 31-ig.)
Norvég, japán és dán (azaz feröer-szigeteki), cet-"vadászok"; kelet-ázsiai végtelenített halászhálós halászok; és a kanadai fóka-"vadászok" rettegett és elrettenthetetlen ellenségei ők!

A delfináriumok elleni küzdelem úttörője: Richard O’Barry
Richard O’Barry az első Flipper széria idomárjaként került kapcsolatba a delfinekkel Floridában. Különleges érzékkel tanította be a delfineket, a sorozat elképesztően sikeresnek bizonyult. A siker hatására világszerte gombamód szaporodtak a delfináriumok, a delfinek kereskedelme óriási üzlet lett. A befogott, és általában szakszerűtlenül tartott állatok azonban rosszul tűrték a fogságot, sokan közülük elpusztultak. Mikor O’Barry kedvenc "színésze" is meghalt, a tréner rájött, hogy az embernek nincs joga delfineket fogságban tartani.
Jóvá akarta tenni mindazt a káros folyamatot, amit a tv-sorozattal elindított, és a delfinárumban tartott delfinek kiszabadítására tette fel életét. Sajnos a fogságban tartott ceteket nem lehet egyik napról a másikra kiszabadítani, az az egyértelmű pusztulást jelentheti számukra, erre is saját - keserű - tapasztalata vezette rá. Létrehozott egy vízi parkot, ahol munkatársaival gyógyítja, valamint tanítja a fogságban tartott delfineket újra delfinként élni, és élelmet találni. Gondos rehabilitációs munka után a delfinekre hosszú és szabad élet várhat.
Kristóf Veronika, Sea Shepherd aktivista
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés