»» ««

Bajban a fókavadászok

Környezetvédelem

Totális kudarcba fulladt a kanadai fókavadászat, miután közel száz fókavadász hajó a jég fogságában rekedt.

Az idei fókavadászatot annak ellenére engedélyezték, hogy a természet- és állatvédő szervezetek figyelmeztettek: a meleg időjárásnak köszönhető olvadó jég miatt idén több, mint 250 ezer fókabébi pusztult el és a további mészárlás súlyos ökológiai károkhoz vezethet.

Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) felderítő helikoptere a vadászat kezdete előtt pár nappal azzal a sokkoló információval tért vissza útjáról, hogy egyetlen fókát sem sikerült észlelnie, a kanadai kormány engedélyezte a fókavadászat megkezdését és 275 000 bébifóka leölését.

Nem csoda, hogy a fókavadász hajóknak idén jóval messzebb kellett menniük hogy fókákra akadjanak; így eshetett meg, hogy Újfundland partjainál az erős északkeleti szél által sodort jégtáblák fogságába estek. A kanadai partiőrség 3 napja folytatja a mentést; eddig több, mint egy tucat hajó legénységét sikerült kiszabadítaniuk és biztonságos szárazföldre szállítaniuk. Az időjárás várhatóan a jövő hét második felére fog annyira megenyhülni, hogy a hajók elhagyhassák a "jégcsapdát", de addig a hatalmas jégnyomásnak köszönhetően további károkra, sőt, néhány hajó elsüllyedésére is számítanak.

A fókavadászat ellen küzdő Sea Shepherd szervezet szerint ez a természet bosszúja a fókavadászokon és a legfontosabb az, hogy a sérült, jégben rekedt hajók legénysége most nem képes további fókák leölésére.

A fókavadászok mentését egyébként a kandai adófizetők pénzéből végzi a parti őrség, melynek mellesleg két jégtörő hajója, az Ann Harvey és a Sir Wilfred Grenfell is megrekedt a mentés közben. A partiőrség jelenleg csak helikopterekkel tud dolgozni, melyek élelmet és üzemanyagot szállítanak a vadászhajóknak. A vadászok közül egyelőre senki sem sérült meg, de a hajókban keletkezett kár tetemes.

Az összetorlódó jégtáblák a hajók egy részét egyszerűen kiemelték a vízből; van, amelyik több méter magasságban imbolyog egy hegyszerű jégképződményen, mozgásképtelenül. Minél nagyobb kár keletkezik a hajókban, annál kevesebb haszon lesz az idei fókavadászaton, ráadásul annál többet fognak jövőre a biztosítók bevasalni a fókavadászokon. Ha a kormány nem támogatja meg tetemes pénzösszeggel a fókavadászatot, akkor könnyen lehet, hogy jövőre már senkinek nem éri meg majd a "jégre menni".

"Ezek a fókavadászok abból élnek, amit a kormánytól kapnak, és így egyszerűen nincsenek motiválva arra, hogy átképezzék magukat és más munkát találjanak. A kormány talál nekik piacot, ahol eladhatják a fókatermékeket, a kormány töri fel nekik a jeget, hogy fókákat ölhessenek, a kormány lép közbe, hogy a tiltakozók nehogy dokumentálhassák a mészárlást és a kormány menti meg őket, amikor bajba kerülnek. Olyanok, mint a kisgyerekek, akik állatokat kínoznak szüleik bátorítására. A folyamatos állami juttatásoknak köszönhetően nincs sok motivációjuk arra, hogy igazi munkát találjanak és rendes életmódot folytassanak." - véli a Sea Shepherd egyik hajójának kapitánya, Alex Cornelissen.

[ Zöld magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés