»» ««

Túszokat ejtettek a bálnavadászok

Környezetvédelem

A január az utóbbi években a természetvédők és a japánok nem igazán játékos fogócskájáról szól az Antarktisznál.

Ezúttal a Greenpeace hajója, az Esperanza volt az első, ami megtalálta a japán bálnavadászok hajóit. Olyan szorosan követték őket, hogy azok inkább a terület elhagyását választották.

A Sea Shepherd hajója, a Steve Irwin is a japánok nyomába eredt, de hasonlóan tavalyhoz, a Greenpeace hajója most sem közölte a japán flotta koordinátáit. Paul Watson kapitány viszont a szervezet honlapján közölte, Greenpeace alapítóként még elég jó kapcsolatai vannak ahhoz, hogy mégiscsak megszerezze a szükséges információkat, így ha formálisan nem tudhatta meg, merre vannak a japán, megtudta informálisan.

A két részre vált bálnavadász flottát így egy-egy hajó követte a bálnavadászati zónán kívülre, emiatt napok óta nem ejtettek el egyetlen emlőst sem a japánok. A Nisshin Marut az Esperanza tartja sakkban, az Oriental Bluebird vezette vadászhajókat pedig a Steve Irwin.

De ez a tél is tartogat váratlan bonyodalmakat, és ismét a Sea Shepherd volt az események főszereplője. Két aktivista, egy angol és egy ausztrál állampolgár felment az egyik japán hajóra, hogy közöljék, bálnavadászati tevékenységük illegális, és azonnal hagyják el az övezetet. A japán hajó legénysége ütlegelni kezdte őket, majd az árbóchoz kötözték a két férfit órákra. A hajó később nagyobb sebességre kapcsolt, hogy maga mögött hagyja az aktivisták hajóját, és közölték, a túszokat csak akkor engedik el, ha a Sea Shepherd teljesíti a követeléseiket.

Paul Watson mindezt terrorizmusnak nyílvánította, ezért nem is hajlandó semmilyen feltételről tárgyalni a japánokkal, a két aktivista azonnali és feltétel nélküli elengedését követeli, és a bálnavadászatot ellenző országok kormányzataihoz fordult, hogy azok gyakoroljanak nyomást Japánra. Korábban a japánok azzal fenyegetőztek, hogy ha kezükbe kerül egy aktivista, akkor azt Japánba viszik és bíróság elé állítják, mint öko-terroristát. Egyelőre nem tudni, mit terveznek a két fogságba esett aktivistával, de a Japán kormányzat minden bizonnyal az elengedésüket sürgeti, mert egy ilyen incidenssel csak még komolyabb ellenszenvet gerjesztenek az ország iránt.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2008 jan 18. 12:46  
Bálnahúst, jó fejek. A fogvatartásért szvsz simán börtönbe lehet csukatni őket.
 1. Turkish 2008 jan 18. 12:05  
Itt azt irják tegnap engedték el a két túszt két napi fogvatartás után az ausztrál és a japán kormány közbenjárására. Az ausztrál Oceanic Viking vette fel őket. A két nap alatt semmit nem ettek. Vegetáriánusok a legénység meg bálnahúst adott nekik enni...

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés