»» ««

Magyar lány a bálnakampányban

Környezetvédelem

Azok, akik kíváncsiak arra, hogy a környezetvédőkre mi vár az idei téli japán bálnavadászat elleni kampány során, bizonyára örömmel fogadják ezt az első kézből származó beszámolót.

Honlapunkon gyakran olvashattuk Kristóf Veronika írásait, aki a Sea Shepherd aktivistájaként tájékoztatott minket a cetek védelmének aktuális híreiről. Ám a figyelemfelhívás mellett Veronika azt az álmát is dédelgette, hogy csatlakozik majd a Sea Shepherd egyik antarktiszi kampányához, aminek során a bálnavadászok munkáját igyekeznek megnehezíteni, minél több bálnát megvédve így.

A kampány előtti felkészülésről küldött íráshoz többet nem is kívánunk fűzni, inkább meséljen Veronika:

2006. december 3.: Üdvözlet a pokol kapuja előtt!

Azok az Olvasók, akik az elmúlt években megtisztelték figyelmükkel a Sea Shepherd tevékenységét ezen a honlapon, cikkeim hangvétele alapján biztosra vehették, hogy hamarosan eljön az idő, amikor személyes kampány-tapasztalataimat osztom meg itt. Szívem, lelkem és lelkiismeretem követelte, hogy jelentkezzek erre a kampányra, így hát itt vagyok Melbourne-ben. Jelenleg a hajó végső felkészítése zajlik, mielőtt elindulunk az Antarktisz fele, hogy akadályozzuk az illegális japán, "tudományos" bálnavadászatot!

November 22-én este indultam, Frankfurton és Szingapúron keresztül, november 24-én reggel érkeztem Melbourne-be. A légitársaság (Frankfurtról kikövetkeztethető) pontossággal és bőröndöm tökéletes állapotban (velem egy időben!) történő megérkezésével "hálálta meg" a választásomat. A légitársaság budapesti munkatársai pedig óriási segítőkészségről tettek tanúbizonyságot, mikor meghallották, hogy hova is indulok a hatalmas bőröndömmel. Köszönöm Nekik! Melbourne-be érkezve, a Farley Mowat "megkeresése" a kikötőben kellemes meglepetést tartogatott számomra. Ugyanis nem az ipari kikötőben, hanem a város legfrekventáltabb pontján, a jacht-kikötő legfőbb helyen állomásozunk, melyet adományként kaptunk meg a városvezetéstől! Minden turista, aki igénybe veszi az ingyenes városnéző villamost, láthatja a hajónkat. A helyiek és turisták tehát folyamatosan érkeznek (naponta kb. 500 fő) és vesznek reszt információs túráinkon. A látogatók az elmúlt 29 év legfontosabb képei mellett bepillantást nyernek a hajó nyújtotta egyszerű körülményeinkből is, és a tavalyi bálnakampány 4 perces DVD-jét is megtekintik, mely sokkoló nyomot hagy legtöbbjükben, sokan sírva távoznak a hajóról.

Az információs túráknak természetesen a képzés mellett a (pénzbeli és tárgyi) adománygyűjtés is a célja, hiszen például az ellátásunkat kizárólag ezen vegán élelmiszer adományokból oldjuk meg. Hatalmas céges támogatóink vannak. Az egyik legújabb és egyben talán legbátrabb a Bluetongue sörgyártó cég, mely minden eladott üveg sörrel anyagilag hozzájárul a bálnák védelméhez. De ők most nemcsak a háttérből támogatnak bennünket, úttörő reklámfilmet készítettek, mely határozott tiltakozás a bálnavadászat ellen. A melbourne-i onshore önkéntesek minden kapcsolatukkal értünk dolgoznak, újabb és újabb támogatókkal és Sea Shepherd estek szervezésével teremtik meg számunkra a folyamatos nyilvánosságot és járulnak hozza a kampány hatalmas költségeihez.

A városból, mely nagyvonalúan és egyedülállóan támogat bennünket, egyelőre nem sokat láttam, a szabadnap gyakorlatilag csak arra volt elegendő, hogy tegyek egy kört az ingyenes city-circle villamossal, megnézzem az egyik hires strandot, és a kb. 2 hónapos kampányra szükséges, meg hiányzó személyes dolgokat beszerezzem (hiszen útközben mar nem állunk meg semmilyen bolt mellett...) Amit tapasztalok a Sea Shepherd pólóját viselve, az a felénk áradó végtelen szimpátia. Remélhetően a kampány végeztével lesz néhány nap, mely alatt megismerkedhetek a környék nevezetességeivel.

A hajó nyújtotta egyszerű körülményekről áar újat nem tudok írni, tisztában voltam a jelentkezéskor, hogy mire számíthatok. Az, hogy a viharos óceánt, az extrém időjárást hogyan fogja viselni a szervezetem, arra csak tippem van. A gyakorlott aktivisták szerint eljön az a pillanat, amikor mindannyiunk gyomra ugyanúgy reagál. Az pedig, hogy 45 ember, akik ennyire szeretik ezeket a csodálatos lényeket, hogy az életüket kockáztatják értük, hogyan fogja a haláltusájukat vivó bálnákat nézni és hallgatni?! Ezt a kérdést nem merem feltenni a régieknek, és talán nem merem megválaszolni magamnak. Ez a 2 hónap nem a mi komfortérzetünkről és lelkivilágunkról fog szólni, mi minden energiánkat arra fordítjuk, hogy legjobb képességünk szerint teljesítsük ezt az embertpróbáló missziót!

Az 49 éves, 48 méter hosszú Farley Mowat, Paul Watson Kapitány vezetésével, a Sea Shepherd fennállásának legnagyobb kampányára indul a napokban. (Igaz, tavaly is ezt a kifejezest használtam, azonban az idén komoly meglepetést tartogatunk a japán bálnavadász- flottának, úgyhogy ez most minden eddiginél indokoltabb kifejezés.)

Bármennyivel is komfortosabb itt a védett kikötőben, mi már alig várjuk, hogy személyesen járuljunk hozzá a bálnák védelméhez!

Kristóf Veronika, Sea Shepherd aktivista
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés