»» ««

Elveszve a roncsban

Külföld

Két búvár életét követelte egy behatolásos roncsmerülés a Fülöp-szigeteken.

A Fülöp-szigetek fővárosa, Manila közelében található a Subic Bay, ahol a USS New York nevű hajó roncsa nyugszik 27 méteres mélységben. A hajót 1941-ben az amerikaiak süllyesztették el saját maguk, hogy az ne kerülhessen a japánok kezére. A búvárok által kedvelt merülőhelyen dús az élővilág és sokan behatolásra is vállalkoznak.

Két Hong Kongból érkezett turista, Tin Shun-chuen és Chow Fung-lung egy helyi búvárközpontot kerestek fel, és egy ottani vezetővel indultak el merülni a késő délutáni órákban. A rutinos Steven Brittian a haditengerészet kötelékében is merült, de már évek óta a Fülöp-szigeteken élt, és népszerű, tapasztalt oktatónak számított. A USS New York gyakran felkeresett roncs, és valószínűleg most sem számítottak nagyobb komplikációkra a búvárok.

A merülés során azonban valami nagyon félresikerült. Chow Fung-lung volt az egyetlen a trióból, aki a felszínre tudott emelkedni. Beszámolója szerint annyira leromlott a hajó belsejében a látótávolság, hogy elvesztette szem elől társait. A kiúszást választotta, ám a másik két búvár valamiért nem hagyta el a roncsot. A riasztás után a kereső búvárok próbáltak a két elveszett férfi nyomára akadni, végül másnap előbb az amerikai oktatót, majd a turistát találták meg a hajó géptermében. A helyet ismerők szerint a gépterem már olyan része a roncsnak, ahova csak tapasztalt és kellően felkészült búvároknak kellene beúszni, ám Steven Brittian annak is számított, tehát az őt ismerőket meglepte a tragédia híre. Több híresztelés is napvilágot látott, az egyik szerint Tin úszott be egy helyre ahova nem kellett volna, és a merülés vezetője megpróbált utána menni és kivezetni őt, míg a túlélő arról beszélt, hogy magát is hibásnak érzi a baleset miatt, mert egy kötelet kihozott magával.

[ A thestandard.com.hk nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés