»» ««

Hölgy a búvárok közt

Külföld

Egy 28 éves hadnagy lett az első, aki nőként a Royal Navy búváriskoláját elvégezhette és aknakereső lehetett.

(C) Karen Williams, MOD 2010Az Egyesült Királyság haditengerészetében (Royal Navy) sokáig nem engedélyezte az, hogy nők elvégezzék a Navy búváriskoláját és az aknakeresők kötelékében dolgozzanak. Hosszú évtizedeken át élt ez a tiltás, hiszen 1952-ben alapították például az aknamentesítő búvár egységet, 1966-tól pedig kifejezetten aknamentesítő búvárként (Minewarfare & Clearance Diving Office, MCDO) szolgáló hivatásosok dolgoztak a haditengerészet kötelékén belül. Catherine Ker 2006-ban csatlakozott a haditengerészethez, majd két és fél múlva szeretett volna az aknamentesítő búvárok közé kerülni, ám elutasították. Nem adta fel, és minden követ megmozgatott a cél érdekében. Mint kiderült, a Navy olyan álláspontot képviselt, hogy a hölgyek esetében más dekompressziós limitekkel kell számolni, tehát kevésbé alkalmasak haditengerészeti búvárnak, de az orvosi kutatásokért felelős intézet ezt nem igazolta. Innentől kezdve nem volt akadálya annak, hogy Catherine Ker is jelentkezhessen a búváriskolába.

A hadnagynak el kellett végezni pont ugyanazt a kemény kiképzést, mint férfi társainak, ami ismerve a brit vizek tulajdonságait, bizonyára komoly kihívást jelentett. Alacsony termete miatt eleve külön kellett alkalmas méretű búvárruhát beszerezni neki. Végül novemberben sikeresen befejezte az iskolát, és mostantól a haditengerészet egyik skóciai egységében fog szolgálni. Mivel a hozzá hasonló kiképzést kapó búvárok egy része Afganisztában dolgozik, és a nagy veszélyt jelentő házi készítésű aknák felkutatásával foglalkoznak, könnyen lehet, hogy neki is ott, élesben kell használnia tudását.

[ www.wave105.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. hopposztkopp 2010 nov 28. 19:57  
Borzasztó. Bár más népek között is vannak nők mint öngyilkos merénylők, azért ezt nagyon sanálom. Tudvalevő, hogy a huszas éveit taposó férfi aki leginkább nélkülözhető egy társadalomban - leghaszontalanabb lévén - azért egy nőért mindenképpen kár. Gondolom család, gyerek nincs.  Egy fiút csak az anyja sirat.
 7. Jules 2010 nov 28. 17:01  
Házilag nem "csak" aknákat készítenek, az IED kifejezés minden improvizált robbanóeszközre vonatkozik. Rendszerint ehhez a háborúból visszamaradt, de fel nem robbant (el nem működött) robbanóeszközöket használják (ERW).
 
Improvised explosive device - Wikipedia, the free encyclopedia
 
 
TM 31-210 Improvised Munition Handbook - Wikipedia, the free encyclopedia
 
És itt a kézikönyv is:
Improvised Munitions Handbook
 6. Káplán 2010 nov 28. 11:21  
Köszönöm. Így érthető. "Éles" harctéri gyakorlata lesz.
 5. elche 2010 nov 28. 11:12  
Abszolút jó kérdés. Én is azért fordítottam le ezt, mert elég érdekesnek találtam a dolgot. De hát több helyen olvastam:
"Navy divers are currently serving in Afghanistan, predominantly based at Camp Bastion, where they are working in support of the British Army’s 21 Field Squadron Royal Engineers and also deploy to forward operating bases in Sangin, Banji and Kajaki.
There they will carry out offensive search and clearance of insurgent-laid improvised explosive devices (IEDs) and conventional munitions and also accompany regular foot patrols.
They will also train the Afghan National Army (ANA) in explosive ordnance recognition, search and disposal skills."

 4. Káplán 2010 nov 28. 10:48  
Házikészitésű akna folyóban? Lehet.  Olyan "G.I. Jane szagú" a dolog.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés