»» ««

Digitális fotóstrükkök hobbi fotósoknak

Fotózás
6/8. oldal

Záridő megadásos félautomata mód (Tv).

sziluettjáték üregből kifelé
fotózva hosszú záridővel
Roncsnál, sziklaformáknál a színhűség nem elsődleges, hiszen sokesetben nincs is a maradványokon még színes, buja élet, ezért a képünk témája a forma legyen. Amennyiben roncson élővilágot fotózunk, akkor kezeljük úgy mint sima képet és ötletek fentebb olvashatóak. Szóval roncsnál a cél, hogy minél inkább lejöjjön a formája, részletei, monumentalitása. Vakut felejtsük el, szinte mindig ki kell kapcsolni. Rakjuk gépünket záridő előválasztás módra (Tv) és vegyük le az záridőt a leghosszabbra (kisebb szám az 1/ után) ami bemozdulás nélkül meg tudunk tartani.

Ötlet:
- Vegyük valahol 1/160 köré a záridőt, így a képünk sötétebb lesz, a tenger mélykék színűvé válik, a roncs pedig sokkal plasztikusabban jön elő, a körvonala több részletet fog mutatni.
Természetesen itt is próbálkozni kell a beállításokkal, mi az az idő ami még megmutatja a roncson lévő tárgyakat is de a körvonalat is eléggé kiemeli - ez van kb. 1/160 körül.

- Üregből, barlangból hatásos sziluett képeket lehet készíteni. Térdeljünk be az üreg sötét részébe, forduljunk a kijárat felé vegyük a záridőt jó hosszúra 1/60, 1/30 vagy ez alá, próbáljuk kitámasztani a gépet és kísérletezzünk. Kezdjük el rövidíteni a záridőt, keressük meg mi az ami már nem mozdul be de még jó hossszzzzúúúú ideig tartja nyitva a zárat. Hatásos, ha a kijáratban búvár is van (vagy búvárok), ha pedig megcsípjük, hogy érdeklődve pont bevilágítanak a lámpával (mit szunyogol ez a sötétben?) - igazán szuper képet készíthetünk.

- Ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk a záridővel játszani, roncsfotózáskor vagy vaku nélküli képkészítésnél érdemes expozíció korrekcióval (Fé jelölés a gépben) játszani. Fél-egy értékkel zárva mélyebb tónusú lesz a kép (mínusz érték felé), ezzel az esetek 80%-ában sokat tudunk dobni rajta. Én szinte mindig leveszek egy felet, jót tesz a képnek, mert a gép automatikája általábban túlexponál a víz alatt.

- Hosszabb záridő melegebb színeket eredményez, csak vigyázzunk mert a túl hosszú be fog mozdulni!


Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés