»» ««

Digitális fotóstrükkök hobbi fotósoknak

Fotózás
5/8. oldal

Fehér egyensúly (White Ballance, WB).

ugyanaz a korlát automata majd manuális
fehéregyensúly állítás után
A víz alatt mint már említettem a meleg színek a mélység növekedésével eltűnnek. Makró és közeli témánál a vaku használattal sokat javíthatunk a helyzeten, de mi van a túl közeli makró vagy közepesen távoli témánál, esetleg akkor, ha a víz tele van lebegő szemcsékkel, és már közeli képnél is havazás lép fel? Ezesetben a színeket nem többletfénnyel kell visszacsalogatni, hanem vissza adni a meleg színeket a képnek. Erre lehetőségünk van un. színszűrők használatával, pl. egy narancs vagy piros színszűrő a saját színének irányába eltolja a kép színeit - ami a mi esetünkben azt jelenti, hogy a piros színhiányos képünk visszazökken a helyére. Mivel mi most nem költünk ilyesmire, nézzük mit tehetünk enélkül? Szerencsére a digitális technikában sok olyan lehetőségünk van, amiről a régi analógosok csak álmodozhattak. Ha a gépünk ismeri a manuális fehér egyensúlyt, akkor kis ügyeskedéssen egész jó képeket lehet összehozni - megspórolva a színszűrő költségét. Ha nincs manuális fehér egyensúlyra lehetőség akkor érdemes a felhős idő módot használni, de inkább olyan gépet válasszunk ami tud kézi fehér egyensúlyt.
Sokan azt mondják, majd otthon photoshop-pal megcsinálom a színeket. Ez nem egészen így van, ami információ nincs a képen azt nem lehet rávarázsolni!

Ötlet:
- Merülésünkre vigyünk magunkkal egy fehér (egészen-világos szürke még jobb) felületet pl. egy írótáblát. Tegyük az objektív elé úgy, hogy csak a tábla látszódjon a képen, majd mérjünk rajta fehér egyensúlyt (manual white ballance, vagy manual WB). Ilyenkor a gépünk "észreveszi" hogy a fehér nem fehér, és addig tolja el - a mi esetünkben a piros felé - a színkört, amíg a fehér fehér lesz. Ezután vaku nélkül (!) fotózzunk, és megdöbbenten fogjuk látni, hogy a képeinken újra színek vannak.

- Túl mélyen ne mérjünk fehér egyensúlyt, mert hajlamos a gép elszúrni pl. a vizet, és telerakja piros pöttyökkel - és a színek is hamisnak tűnnek. 5-10m -nél mélyebb fehér egyensúly mérésnél ügyeljünk, teszteljük milyen mélységig működik jól a gépünk egyensúlyállítása.

- Ha nincs semmi fehér táblánk, amire rá lehetne mérni, akkor használhatjuk -ha van- a víz alatti tokhoz adott vaku előtt lévő tejszerű kivehető diffuzor lapot. Egész jól lehet rajta fényt mérni, próbáljunk ekkor valami fehér pl. korallos fenék felé fordulni.

- A színelnyelődés nagyon gyorsan változik, lehetőleg minden kép előtt mérjünk fehér egyensúlyt a legjobb végeredmény eléréséhez. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a gépünk több un. custom módot tud tárolni (C1, C2 stb általábban a jelölése pl. canon pro 1) akkor megtehetjük, hogy letárolunk pár mélységet, és dolgozunk egy változóval. Ha hirtelen beüt a csoda és jön a mola mola és nincs idő fehéregyensúlyt mérni csak áttekerjük a mélységben közelebbi C módra ... jobb mint a kék-sárga kép. Ha egyik sem megfelelő, válasszuk a mélyebben mért fehéregyensúlyt - így egy kicsit pirosas lehet a képünk, de ezt utána egy számítógépes retusáló programmal könnyedén helyrehozhatjuk

- piros színt utólag már nehéz lesz hozzáadni.

- Adobe Photoshop programban sokan előszeretettel használják az auto level funkciót. Felejtsük el, szinte mindig jobb eredményt lehet elérni ha a level értéket kézzel állítjuk be (levels... menüpont, csak egyel felette), de még jobbat ha már a kép készítésénél törődünk a színekkel.

- Ha nem akarunk képenként WB-t méregetni, állítsuk be a fehéregyensúlyt az átlagos mélységünkhöz, ha ezt nem tudjuk akkor kb. 10m -en mérjünk, a sekélyebb mélységű képeink pirosasak lehetnek, de ezt számítógépen egy mozdulat eltűntetni.

- Ne feledjük, vaku használatkor ne legyen manuális fehéregyensúly, mert minden piros lesz!

Mind a négy kép hazánkban, az ecsédi édes vízű tóban készült.
Az első képeken a fényképezőgép állította a fehér egyensúlyt, az édes víz miatt zöld lett minden, a barna rák és a homokos aljzat színe is eltűnt. Ez a kép menthetetlen, retusáló programmal sem hozható értékelhető szintre.

A második kép egy fehér műanyag lapra történt kézi wb állítás után ugyanott, ezek a valódi színek, ez az ideális kép. A kép tiszta, nem zavarja lebegő szemcse, semmi. Semmi utómunka nem kell csupán pár másodperces előkészület, amíg fehér egyensúlyt állítunk a gépen.

A harmadik kép a kézi wb állítás egyik veszélyét mutatja, mert ha vaku is véletlenül elvillan, piros lesz minden. Ez nem akkora gond, mint gondolnánk.

A negyedik képen az látszik, hogy az ilyen piros túltengéses kép még menthető retusáló program level állításával, a színek mesterkélt hatásúak, de sokkal jobb mintha az auto wb után próbálnánk retusálgatni.


Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés