»» ««

Digitális fotóstrükkök hobbi fotósoknak

Fotózás
3/8. oldal

Kép és kompozíció

modell használatával érzékelhetővé válik a mentőcsónakot tartó karok több méteres hosszúsága
Először van még egy magyarázandó fogalom, az aranymetszés. El lehet precízen -bonyolultan-, és egyszerűen magyarázni, ez utóbbit választva a lényeg: a témánkat a képen úgy tudjuk esztétikusan elhelyezni, ha képzeletben képünket felosztjuk 9 részre (2-2 függőleges és vízszintes vonallal) és a témát a négy kapott metszésponthoz igazítjuk (ez egyébként nem a klasszikus aranymetszés, ez az egyharmados szabály de ezt könnyebb elképzelni, mint az 5/8-os arányt :) - valódi magyarázat pl. a Násfay-könyv 122. oldalán).

Amennyiben lehetőségeink engedik, komponáljuk meg a képet. Igaz, mi nem tölthetünk fél órákat egy-egy kép beállításával, hiszen a csapat halad tovább, mi pedig végképp lemaradunk, de azért pár dologra odafigyelhetünk. Erről a témáról egyébként részletesen az utolsó oldalon ajánlott szakirodalomban sok okos dolgot olvashatunk.

- Ügyeljünk arra, hogy a képünk témája lehetőleg ne lógjon ki, ne vágjuk le a hal uszonyát, fejét, stb. Élőlény fotózásakor a szem legyen éles, ott legyen a fókusz! Halat ne hátulról, elúszás közben kapjuk le, lehetőleg jöjjön szembe, vagy mozogjon oldalra. Úgy fotózzuk (vagy vágjuk) a képet, hogy inkább a hal előtt mintsem mögötte legyen tér.

- Halraj fotózásakor próbáljunk úgy helyezkedni, hogy az állatok ne összevissza, kuszán helyezkedjenek el, legyen ebben is szépség - ússzanak párhuzamosan, ívben, egyszóval próbáljuk elcsípni a legjobb pillanatot a mozgásukban.

- Ne csak a sablonos "egy valami a fekvő kép közepén" tipusú képeket készítsünk, toljuk el az aranymetszés szabályai szerint a tárgyat ha lehetséges, esetleg fotózzunk két halat, vagy vegyünk a képbe hátteret is. Használjunk álló képformátumot is.

- Próbáljunk a lehetőségekhez mérten közel kerülni a témához, ha csak lehet fotózzunk kartávolságon belül, ahol már lehet vakuval is dolgozni.

- Használjuk ki a felszín és a nap fényét, roncsot lehetőleg lentről felfelé fotózzunk, vagy legalábbis "bentről" a nyílt víz felé! A lentről felfelé fotózás szabálya vonatkozik szinte mindenre, korallra, halra, és így tovább. Lefelé fotózva eltűnik a téma, például a roncs formája a tengerfenék hátterében.

- Roncsnál, ha van rá lehetőség, fotózzunk búvárt a képre, főleg ha az monumentális - így az a néző is érzékeli a méreteket, aki nem volt ott a merülésen. Jópofa dolog, ha a modell egy lámpát tart a kezében, amivel felénk világít - így magára vonzza a néző figyelmét.

- Hasonló látványos trükk, ha a roncsot és a napot össze tudjuk fotózni egy képre.

Háromféle tárgytávolságot szoktam megkülönböztetni, ezek távolodva:
Makró - kb. 20cm távolságig.
Közeli - legegyszerűbb, mindig kéznél levő mértékegység a kinyújtott karunk, közeli a kartávolságon belül lévő tárgytávolság.
Távoli - értelemszerűen, kartávon túl.


Az írás a következő lapon folytatódik!

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés