»» ««

Digitális fotóstrükkök hobbi fotósoknak

Fotózás
4/8. oldal

Vakuhasználat

Vaku nélkül és lent vakuval
A vaku használata jó, mert színeket varázsol a képünkre, de ne feledjük: a beépített vaku a víz alatt sokat veszít a hatásfokából, ezért csak közeli, vagy makró képeknél használjuk, viszont ezekben a zónákban a használata szinte kötelező!
Kartávolságnál távolabbi téma fotózásakor tiltsuk le a vaku használatot, mert havazás effektus szinte garantált, és egyébként se villant távolabb - itt fehér egyensúllyal operáljunk, lásd később.

Ötlet:
- Akár automata üzemmódban is nagyon szép színes képeket lehet csinálni, ha kis üregbe vakuval bevillantunk! Egy-két színes szivacs, esetleg hal vagy rák mindig akad az ilyen helyeken, és a színes kép garantált. Érdemes lámpával bevilágítani, hogy a fókuszt a gépünk megtalálja, majd fókuszrögzítés után (félig lenyomva tartani az elsütő gombot) vegyük el a lámpát és katt! Az eremény színes kép, és elismerő hümmögés a hajón.

- Makró módban figyeljünk arra, hogy túl közeli tárgynál az optika bele fog takarni a vaku fénykörébe, ilyen esetben vagy manuális fehér egyensúllyal kell játszani, vagy keressünk sekélyebb vízben témát ahol még a felszíni fény elég - és manuális fehér egyensúlyozzunk :)

- Makró távolságban ha manuál (M) módon fotózunk, elképzelhető, hogy a vaku fényének erőssége is állítható. Világos környezetnél, tárgynál érdemes megpróbálni a vaku erősségével is játszani.

- Próbáljuk ki az un. kevert fényes technikát, az előtérbe válasszunk valami kivakuzható témát pl. hal vagy korall, a háttérbe pedig valami kékben is jól mutatót -pl egy roncsot. Lásd lent a középső kép a Ghiannis D roncsáról.


vakuval üregbe villantva a
szép színes kép garantál
Példa a kevert fényes fotóra kartávolságon belül a vakut
próbáljuk mindig használni


Az írás a következő lapon folytatódik!
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Abu Soma

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal nagy rája

Diving Sopron búvárklub

Sopron
oktatás bérlés levegő
Búvártanfolyam, élménymerülés, búvárkodás Sopronban. Oktatás teljesen kezdő szinttől. Hétvégi merülések Auszrtiában Neufelden. Csatlakozz hozzánk búvárszervezettől függetlenül.

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés