»» ««

Digitális fotóstrükkök hobbi fotósoknak

Fotózás
4/8. oldal

Vakuhasználat

Vaku nélkül és lent vakuval
A vaku használata jó, mert színeket varázsol a képünkre, de ne feledjük: a beépített vaku a víz alatt sokat veszít a hatásfokából, ezért csak közeli, vagy makró képeknél használjuk, viszont ezekben a zónákban a használata szinte kötelező!
Kartávolságnál távolabbi téma fotózásakor tiltsuk le a vaku használatot, mert havazás effektus szinte garantált, és egyébként se villant távolabb - itt fehér egyensúllyal operáljunk, lásd később.

Ötlet:
- Akár automata üzemmódban is nagyon szép színes képeket lehet csinálni, ha kis üregbe vakuval bevillantunk! Egy-két színes szivacs, esetleg hal vagy rák mindig akad az ilyen helyeken, és a színes kép garantált. Érdemes lámpával bevilágítani, hogy a fókuszt a gépünk megtalálja, majd fókuszrögzítés után (félig lenyomva tartani az elsütő gombot) vegyük el a lámpát és katt! Az eremény színes kép, és elismerő hümmögés a hajón.

- Makró módban figyeljünk arra, hogy túl közeli tárgynál az optika bele fog takarni a vaku fénykörébe, ilyen esetben vagy manuális fehér egyensúllyal kell játszani, vagy keressünk sekélyebb vízben témát ahol még a felszíni fény elég - és manuális fehér egyensúlyozzunk :)

- Makró távolságban ha manuál (M) módon fotózunk, elképzelhető, hogy a vaku fényének erőssége is állítható. Világos környezetnél, tárgynál érdemes megpróbálni a vaku erősségével is játszani.

- Próbáljuk ki az un. kevert fényes technikát, az előtérbe válasszunk valami kivakuzható témát pl. hal vagy korall, a háttérbe pedig valami kékben is jól mutatót -pl egy roncsot. Lásd lent a középső kép a Ghiannis D roncsáról.


vakuval üregbe villantva a
szép színes kép garantál
Példa a kevert fényes fotóra kartávolságon belül a vakut
próbáljuk mindig használni


Az írás a következő lapon folytatódik!
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

No Gravity Dive Center

Thaiföld
oktatás bolt bérlés nitrox szerviz
Magyar Búvárközpont, Phuket, Thaiföld. Tengerparti merülés, napi hajós búvártúrák, Similan és déli búvárszafarik, PADI és SSI búvártanfolyamok. Szabadidős programok, szállásfoglalás, utazásszervezés.

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 30.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés