»» ««

Merülés, kilátással Hollywoodra

Utazási élmények
2/2. oldal


A merüléseket általában Catalina szigeten vagy valamelyik másik Channel sziget (Santa Cruz, Anacapa, San Miguel, Santa Roza, Santa Barbara, San Clemente) körül hajtjuk végre. Ezek elég messze vannak a los angelesi tengerparttól ahhoz, hogy szennyezésektől mentes, tiszta vízzel kecsegtessék a búvárt (azaz 20-40 méteres látótávolságra lehet számítani), mégis elég közel ahhoz, hogy viszonylag rövid idő alatt megközelíthetőek legyenek. Csak néhány előlény, amivel egy tipikus merülés során általában összefut a búvár: homár, muréna, birkafejű hal (sheep-head), barrakuda és Kalifornia állam emblematikus tengeri hala, a vakító narancssárga garibaldi, ami azzal a különleges tulajdonsággal van megáldva, hogy a nemét az élete során többször is tudja cserélni hím és nőstény között. Amikor a nemek közötti egyensúly felbomlik, akkor érzik magukat a garibaldik indíttatva a nemváltásra. Catalina Sziget körül garantáltan lehet látni ezeket a szigorúan védett egyedeket minden merülés során.

Számos alkalommal követik a kíváncsi fókák a merülőket Santa Cruz sziget körül. A fókák egyik kedvenc időtöltése a búvárokkal való interaktív játék, melynek a lényege, hogy bármit csinál a búvár, azt a fóka lemásolja. Egyszer egy egész órán keresztül bukfenceztem és fogócskáztam egy fiatal, pöttyös fókakölyökkel. Az egyik legnagyobb számú fókatelep található a szigeten, ami teóriám szerint fehér cápákat is jelent, ugyanis a nagy fehér cápák kedvenc eledele a fóka. Ezen a szigeten nem túl sokszor megyek szabadtüdőzni, nehogy véletlenül összekeverjen valamelyik cápa a vacsorájával... Az óriási laposhal, az angyalcápa, a denevér rája és az óriási fekete tengeri sügér (ami akár 4 méter hosszú is lehet!), gyakran megtalálható a melegebb szigetek körül, különösen San Clemente sziget környékén.

A szusi szerelmeseinek -mint magam is- pár nap a Channel szigetek körül hajózva maga a földi paradicsom. Semelyik étteremben nem szolgálnak fel frissebb és ízletesebb halat, mint a búvárhajókon. Garantálom, hogy ha egyszer megkóstolod a frissen felhozott kagylót, vagy a tonhalat wasabival és soy szósszal, akkor soha többet nem akarsz majd étterembe menni szusiért. A merészebb és ügyesebb búvárok víz alatt tisztítják meg a kagylójukat (scallop) és a reduktoruk kivétele után a mélyben bekapják a sós húst. Európai felfogással talán furcsa ez a szokás, de itt egészen máshogy viszonyulnak a búvárkodáshoz.

Évente négyszer szervezünk háromnapos túrákat, amikor átlagosan ötször merülünk naponta. Néha kajakozunk merülések között, vagy akár egy-egy szigeten túrázunk is a helyi vadőr vezetésével. Egy többnapos út Anacapa, Santa Rosa és Santa Barbara szigete körül a Truth Aquatics egyik hajóján felér egy vakációval, de akár egy egynapos út valamelyik helyi hajón (amiből sok, talán már túl sok van- listájukat itt találod) is remek kikapcsolódást jelenthet a merülés rabjainak.

Talán én elfogultnak tűnhetek, de engem igazol a sok megszállott búvár, akik gyakran helyezik Kaliforniát a "muszáj itt is merülni" listájuk elejére, hogy megtapasztalhassák a Channel szigetek nem mindennapi, semmilyen más búvárdesztinációhoz nem hasonlítható környezetét.

Gőgh Szilvia
Aqua Adventures Unlimited
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Amerikai Egyesült Államok-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 29. nlq 2007 aug 25. 16:39  
ma volt alkalmam megnezni az Imax  into the deep c. filmjet!

pont ezen a teruleten keszulhetett, novenyek garibaldik fokak csodas kornyezet!
 28. nlq 2007 aug 11. 22:47  
Sziszi!

mesélj legyszi milyen arrafele a merülés januárban??

ugy nez ki, hogy 1-2 hetet Los Angelesben fogok melozni  januarban, elotte/utana szivesen merulnek nehanyat ott...

azt mar olvasom, hogy szarazruha alapfelszereltseg...

ja! mi az arfolyama januarban a turo rudinak??? :)
 27. nlq 2007 aug 11. 22:17  
ez a ho dolog jo poen...

malajziaban a getting highlandon van egy nagy terem ahol csinaljak a havat... lehet hogolyozni meg hasonlok...
nos a helyiek a helyi berruhaba sapkaba csizmaba bulyva mennek be "elvezkedni"

nos mi kiakasztottuk oket rendesen...  4 magyar szandalban rovidnadrag polo...
befizettunk, az oltozohelysegen keresztul eszunkbe sem jutott fel kellene valamit venni,
a helyi szemelyzet utunkat probalta allni, mintha eletveszelyben lennenk ha oda igy bemegyunk :)

persze mi tuz be, es megmutattuk hogyan nez ki egy igazi hocsata  

evek ota nem hogolyoztam olyan jot mint ott :)
 26. VasMacska 2007 júl 24. 22:11  
dehogynem! Pesterszébeten van egy jégcsarnok, ott pl. a fiam hokizik, meg korcsolyázik, én meg bejárok hűsölni. Bent van +5 fokcelsius, és az ember jólesően felveszi a hosszúnadrágját, télikabátját és a lelátón olvasgatva csendesen elkezd fázni... Mentségemre legyen mondva Nora Roberts The reef című könyvét olvasgattam. Abban legalább búvárkodnak:-))) ( és így nem is offtopic a hsz)
 25. Bunny 2007 júl 24. 17:44  
És ahogy azt tapasztaljuk, ezt a tockost azóta sem sikerül kiheverned :D
A további 24 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés