»» ««
Nyomtatás
Marsa Abu Dabab / Dugong Bay
korallos, trópusi, tengeri füves
fal 0-20 m. mélyen, scenic (nézelődős) merülés 0-20 m. mélyen
Pontos kordináta: N25° 20' 14.31", E34° 44' 15.4"
Google maps / Google Earth
parti merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyfal merülés scenic, nézelődős merülésteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája
4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás
Merülőhely térképe

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a reptéren vásárolható (15 USD). Pénznem egyiptomi font (LE), de elfogadják a dollárt és az eurót is. Utazási szezon egész évben, a legjobb május-november közt, a legmelegebb nyári időszak kivételével.
Dekompressziós kamrák: Dahab, Sharm El Sheikh, El Gouna, Hurghada, Safaga, Marsa Alam. Vészhelyzeti telefonszám: 123


» Egyiptom, Vörös-tenger részletesen
Módosítási javaslat   Rögzítette: Bunny
Új merülés  
2010-06-28 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 9 m , Vízhő: 29 °C , Látótáv: 4-10m
Kiemelt állatok: cápa, teknős
Dugong nincs, csak nagy teknősök/bojtorjánhalak, amíg ezeket is el nem zavarják az emberek. A tengerifű változatlan, a hullámzás nem zavarja (a teknősöket se, csak minket). Több alkalommal láttuk kalmárok harci alakzatait, de a kis okosok sose engedtek túl közel magukhoz. Sikerült a felszín alatt egy félcsőrös csukát megfigyelnem, ilyet eddig még nem láttam (Hyporhamphus gamberur). Egy gitárrája elég messziről, két nagy sárgaszegélyes íjhal (Pseudobalistes flavimarginatus). Láttam még egy vicces kis halat is, amely közeledtemre fejest ugrott a homokba (valószínűleg Xyrichthys pentodactilus lehetett) és egy szőnyeganemónát csecsemő dominókkal. Ennyi. Itt többé nem próbálkozom.
2009-06-16 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 10 m , Vízhő: 27 °C , Látótáv: 0-4m
Második merülés.
A homokon való beúszás után a déli falon nézelődtünk. Korallkert, táblakorallok, sok csupasz szikla. Nagy meglepetésemre (az alábbiak dacára) a Hurghada-i zátonyokkal ellentétben itt sokkal kevesebb a hal (ez egyébként az összes itteni merülésre jellemző volt).
Látottak: a szokásos korallhalak (pillangók, dominók, rozsdás papagájhal, doktor- és orrszarvúhalak). Meglepően sok álarcos gömbhal (Arothron diadematus), egy gyűrűs ajakoshal (Hologymnosus annulatus - ezt itt láttam először), csalóhal nősténye (Epibulus insidiator), egy remekül álcázott skorpióhal (Scorpaenopsis oxycephala - csak itthon vettem észre az egyik képen), két pulykahal (Pterois miles), kékpettyes ráják (Taeinura lymma), sakktábla-ajakoshal (Halichoeres hortulanus), óriás sünhal (Diodon histrix), fekete-fehér csattogóhalak (Macolor niger), kékfoltos kis bőröndhal-hím (Ostracion cyanurus), üveghalak (Parapriacanthus ransonetti), kékfoltos császárhal (Lethrinus nebulosus). Megfigyeltem egy homokon ülő halrajt is (Mulloidichthys flavolineatus), szép rendben csücsültek a fenéken.
A korallok közül leginkább Acroporá-k, Pocilloporá-k és Porites-ek fordultak elő, néhány bőrkorall (Sarcophyton trocheliophorum), sok volt az óriáskagyló (Tridacna sp.). Sok a tűzkorall (Millepora dichotoma). Láttam egy érdekes koralldomb-képződményt is, de nem tudom meghatározni.
Marsa Abu Dabab / Dungi Öböl
2009-06-16 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 10 m , Vízhő: 27 °C , Látótáv: 0-4m
Kiemelt állatok: nagy rája, teknős
Marsa Nakariból busz (nem teherautó-plató - sajnáltam is a vadregény elmaradását). Első merülés, dugongvadászat.
A dugong, szegény, az már rég elvándorolt innen, mert szállodák épültek a partra, stranddá fajult a tengerpart üvöltő kölykökkel és napolajos fürdőzőkkel, ahol a bárokból ömlik a ricsaj. Ha én dugong lennék, se tettem volna másképp. Már csak a hely neve őrzi ezt a szegény teremtést - de azért csak merültünk, ha dugongot nem is láttunk.
Homok, fű, homok, fű (csak közelről derült ki, melyik melyik, olyan rossz volt a látótávolság). Még szerencse, hogy a homok is rejt csodákat a lassú beúszás alatt: kicsike szépiát (Sepia prashadi), aki bújócskát játszik velünk, tengeri uborkát (Holothuria atra), homokiféreg-tanyát (ezt nem tudtam azonosítani, hiszen csak végtermék-tekervényei láthatók) és egy fehér szőnyeg-anemónában (Stichodactyla haddoni) megbúvó teljes dominó-óvodát (Dascyllus trimaculatus - erről képet is feltettem). Végül, ha dugongot nem is, messziről egy gitárcápa sziluettjét csak megpillantottuk (Rhinobatos sp.), és két nagy legelésző teknőssel is találkoztunk (Chelonia mydas). Egyébként a látótávolságra jellemző: csak itthon vettem észre a képeket nézegetve, hogy az egyik szegény jószágra kétoldalt is ráakaszkodtak a gályatartó-halak (Echeneis naucrates), cipelhette őket magával.
Marsa Abu Dabab / Dungi Öböl
2008-07-30 (seshat) Értékelés: átlagos nehézségű kimagaslóan érdekes
Max mélység: 25 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: cápa, egyéb tengeri emlős, teknős
DUNGI TRÜKK: nézd meg a partról, hol hemzsegnek a sznorkelesek!!! ott lesz a dugong! aztán verekedd át magad a tömegen és próbálj egy olyan fotót készíteni, amin nincs öt uszony, három kéz, meg négy sznorkeles fej ;-)
Ha ott a dugong, akkor kényelmesen lehet teknőst fényképezni, mert senki rájuk sem hederít.
A bejutás nehéz, szél, nagy hullámzás, uszonyt felvenni egyszerűbb a víz alatt (mármint maszkban és reduktorral a szájban:-)). az öböl közepétől a merülés a tengeri füves részen könnyű, teknősök mindenfelé. az öböl jobb oldalán a korallfalon a látótávolság nem túl jó, a víz zavaros, de én itt láttam fehér foltos szirti cápát, és rengeteg nagyméretű kurznazendoktorfisch-t (zöld, csúcsos homlokú hal)
Kijutni nehéz, áramlat, hullámzás dobál ide-oda, és végtelennek tűnik az út a nagy semmiben... ennek ellenére, az élővilág miatt nagyon megéri, klassz merüés volt, és a nagyrésze a tengeri fű felett könnyű terep...bár észrevétlenül süllyed hipp-hopp, máris 25m-en találtuk magunkat.
2006-10-23 (pygmy) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 16 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: teknős
5 db teknős a hozzájuk csatolt bojtorjánhalakkal. Gitárcápák, sügérek. Mindez folyamatos és iszonyú ellenáramban...25 barral jöttünk ki:) Szupi!
2006-10-22 (Bunny) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 13 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: teknős
A híres Dungiöböl, a sekély 3-10m körüli fenék javarészt homokos és tengeri füves, amit a Dugong és a teknős is szeret, két oldalt pedig állítólag nagyon szép korallos falak vannak. A legtöbb ember viszont a komokos-füves részt túrja Dugongot, vagy "jobb híjján" teknőst keresve. Nem feláras Shagrából, teherautó megy délelőtt és délután is.

Dungi vadászatra indultunk, eredménytelenül. Viszont találtunk csomó hatalmas és békés teknőst, gitárcápát, tintahal rajt. Erős hullámverés miatt macerás volt a ki-bejutás, és teherautós utazás a tűző napon sem volt épp a nap fénypontja.
Dungi Öböl teknőse Dungi Öböl teknőse Marsa Abu Dabab / Dungi Öböl satelit képe
2006-10-21 (pygmy) Értékelés: nehéz körülmények érdekes
Max mélység: 22 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: teknős
Dungi most sem volt, csak teknősök. Most az északi oldalon bámészkodtunk az öböl végénél lévő zátonyon. Az kétségkivül szép volt! Rengeteg pöttyösrája és böröndhalak. A kijövetelnél egy szépia állta utunkat, percekig szemeztünk vele és csodáltuk a szin-játékot:)
2006-10-21 (pygmy) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 18 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: teknős
Dungivadászat csatárláncban...sajnos nem jött össze a találat. Csak a tekiket találtuk meg, de abból rengeteget! Bojtorjánhalak, gitárcápák...A merülés végén az öböl déli oldalán bolyongtunk a korall-ligetben! Cool.
Kezdőlap   Ország merülőhelyei   Vörös-tenger merülőhelyei  

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés