»» ««

Amerikai Egyesült Államok

Nyomtatás
Amerika

Általános: Beutazás útlevéllel, a vízumkötelezettséget 2008 végén eltörölték. Pénzneme a dollár (USD). A legjobb időszak függ az úticéltól, de általában a nyár legkedvezőbb.
Dekompressziós kamrák: Az ország minden térségében van több is. Vészhelyzeti telefonszám: 911.
Nagy ország, melynek hosszú partszakaszait két óceán is mossa: az USA szerepe a búvárkodásban megkérdőjelezhetetlen. Az a mód, ahogy ma a kedvtelési búvárok többsége tanul, utazik és merül, amerikai elvek szerint zajlik, azaz amerikai fejlesztésű tanfolyamokon, ott alapított rendszerekhez kötődő búvárbázisokon történik. Így aztán a tengertúlon nagyjából úgy állnak a dologhoz, ami meghatározó a búvárkodásban, a felszereléstől az élettani kutatásokig, ahhoz nekik közük van.

Ráadásul nem csak az üzleti életben kötődnek sokan ehhez a tevékenységhez, nagyon sok amatőr búvár is van az országban. Ott ez már a teljesen hétköznapi, életkortól, nemtől függetlenül űzhető könnyed hobbik sorába tartozik. Sokan utaznak külföldre is, elsősorban a karnyújtásnyira levő Karib-térségbe, de a belföldi ajánlatok sem elhagyagolhatóak. Az egyik híres térség Florida, ami Észak-Amerikában egyedülálló módon élő korallzátonyokkal büszkélkedhet, melyek épsége, élővilága azért nem hasonlítható a Karib-térség jobb merülőhelyeihez. Emellett a világ leghosszabb víz alatti barlangrendszere, vagy a manátikkal való találkozás esélyét kínáló Crystal River is ebben az államban van. A kellemes, 23-28 fokos víz egész évben ideális úticéllá teszi Floridát, de az is tény, hogy nagyon "turistagyár" jellege van manapság. Szintén a keleti parton van Észak-Karolina, ami elsőrangú roncsairól és az ott élő tigriscápákról híres. Ám a víz pár fokkal hűvösebb, és a nyílt tengeren és időnként mélyen levő roncsok inkább haladó búvároknak ajánlhatóak.

A nyugati part legismertebb búvár úticéljai Kaliforniában vannak. Kissé meglepő módon a víz itt egyáltalán nem mondható melegnek, 13-21 fok között lehet évszaktól függően. A víz alatt kelp erdőkre, fókákra, hatalmas sügérekre lehet számítani, elsősorban Catalina sziget, a Channel szigetek és Monterey környéke számít népszerű merülőhelynek. A nyugati parton még olyan különleges búvárúticélnak számító helyek is vannak, mint Alaszka. Az ország nem tengerparti államaiban több, gyakran látogatott édesvizes merülőhely is akad. De az USA ezen kívül olyan területekkel is büszkélkedhet, mint a US Virgin szigetek a Karib-térségben, vagy a híres Hawaii.

Mivel a búvárkodás az országban komoly üzletágnak számít, minden területen magas színvonalú szolgáltatásokra lehet számítani. Tehát nem gond búvárbázist találni, felszerelést vásárolni, remek az infrastruktúra, és fel vannak készülve a vészhelyzetek kezelésére, például számos dekompressziós kamra üzemel az országban. Nagyon sok fejlesztéssel segítik a búvárturizmust az országban, aminek a leginkább feltűnő jele a számos mesterséges elsüllyesztett roncs. Ezek közül említhető a híres Spiegel Grove mellett a világ legnagyobb mesterséges zátonya, az Oriskany repülőgéphordozó roncsa, amit több évnyi munka után tudtak végleges nyugvóhelyére süllyeszteni, vagy az új látványosság, a Vandenberg.

Az Egyesült Államokba kevesebben utaznak kizárólag a búvárkodás kedvéért. Ezért aztán gyakran az utazás időpontját a többi, felszíni program határozza meg, de a legtöbb helyen egész évben lehetséges a búvárkodás. Floridában mindig kellemes az idő, de a legjobbnak a május-szeptember közötti időszak számít, bár hurrikánokra is ebben az időszakban lehet számítani. Kaliforniában pedig a télen erősen lehűlő víz nem kedvező a fázós búvároknak.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -6 és -11 óra között.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Az első beszámolók a Vandenbergről Merülés, kilátással Hollywoodra
Minden évre új roncs Víz alatt az Oriskany
A hurrikán jó irányba billentett egy roncsot


    roncs, (teljes roncs)
    roncs, (teljes roncs)
California
    roncs, (maradvány), scenic
    fal, roncs, (maradvány), üreg, scenic
    roncs, (csak váz)
    zátony, fal, scenic
    zátony, fal, scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Florida
    scenic
    zátony, scenic
Hawaii
    fal
Fotóalbumok:
35 kép
Crystal River Florida
12 kép
Blue Grotto, Williston Florida
3 kép
Amerikai Egyesült Államok
20 kép
Baja California[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés