https://divecenter.hu/country/ID

Indonézia

Indo-pacifikus térség

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a reptéren vásárolható (25 USD), illetve Budapesten intézhető. Pénzneme indonéz rúpia. Esős időszak november-április, száraz évszak május-október között. Az esetleges helyi eltérések miatt érdemes előre tájékozódni.
Dekompressziós kamrák: Bali, Manado, Makassar, Jakarta, Kalimantan, Suribaya. Vészhelyzeti telefonszám: 112 vagy mentők 118/119.
Földünk legnagyobb szigetvilágával büszkélkedő ország adatai valóban lenyűgözőek: több, mint 17,000 sziget alkotja, összesen 80,000 kilométernél is hosszabb partszakasza mentén pedig rendkívül változatos az élővilág. Az adatok szerint a világ korallszirtjeinek nagyjából 10-15 százaléka található itt, melyek több, mint 4000 fajnak adnak otthont. A különleges aljzatlakóktól a nagy ragadozókig számtalan élőlény fordul elő ezekben a vizekben, köztük olyan specialitások mint a hatalmas mola-mola holdhal, az apró pygmy csikóhal, a mimic polip.

Természetesen a nagy változatosság nem egy kisebb térségre korlátozódik, minden egyes ismertebb búvárúticélnak megvannak a sajátosságai. Még egy szigeten belül is, mint a magyarok körében népszerű Balin, más és más élővilágra lehet számítani a különböző partszakaszokon merülve. Időnként a hidegebb áramlatok megtréfálják a búvárokat, akik kellemesen meleg vizekre számítanak, hiszen 21-28 fok jellemző. Nem ritka az erős, változó irányú akár örvényszerű áramlás sem.
Bali szigetén főbb merülőtérségek Nusa Penida (mola-mola, manta, hideg víz, erős áramlások) és Menjangan (falak) szigetek hajóval, Tulamben a híres Liberty roncs makró csodáival, Pemuterán térsége, Amed, illetve több egy-egy merülőhelyes rész mint pl. a makrós PJ, Secret bay.
Sulawesi szigetéről merülhető Bunaken, ami a Vörös-tengeréhez hasonló korallos helyek kedvelői számára érdekes, de innen nem messze található a Lembeh-szoros is, ami a "muck diving" fellegvára. Még napjainkban is fedeznek fel itt új, a tudomány számára ismeretlen fajokat. Sulawesitől délre található a szintén remek helynek számító Wakatobi.

Persze hosszan lehetne még sorolni az ismertebb helyeket, hiszen Komodo, Irian Jaya, Raja Ampat, Lombok ugyanúgy vonzó úticélok. Arról nem is beszélve, hogy az ország a víz felett is különlegesnek számít változatosságával. Bár az utazást megdrágítja az aránylag drága repülőút, helyben már kedvezőbb árakkal lehet számolni. Érdemes ezért hosszabb időt Indonéziában tölteni, akik pedig igazán érdekes és sok merüléssel kecsegtető búvárprogramra vágynak, a számos hajós szafari közül választhatnak. A sok különféle adottságú hely miatt nem lehet egyértelműen választ adni rá, mikor a legjobb utazni, ez szigetről szigetre változhat. Mindenesetre az év bármely szakában lehet találni olyan helyet, amit érdemes felkeresni. Az éghajlatról érdemes tudni, hogy 32-42 fokos hőmérsékletre és igen magas páratartalomra lehet számítani. Az esős időszak novembertől áprilisig, a száraz évszak pedig májustól októberig tart, de van eltérés a helyi éghajlati zónáknak megfelelően.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +6 és +8 óra között.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Indonesia
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Bali körutazás 2008 Búvármisszió az emberevők földjén
Búvárok a környezetért Bali ajánló: Tauch Terminal
Bali ajánló: Reef Seen Aquatics Bali ajánló: Blue Season Bali
Bali búvártúra, hasznos információk Búvárút a világ végére
Bali Bali!!


Bali
    fal, scenic
    fal
    fal, scenic
    fal, scenic
    fal, scenic
    fal, scenic
    fal
    scenic
    fal, scenic
    fal
    fal
    zátony
    fal
    fal
    fal
    scenic
    scenic
    zátony, üreg
    zátony
    scenic
    zátony
    zátony
    zátony
    scenic
    zátony
    roncs, (maradvány), scenic
    scenic
    scenic
    scenic
    fal, scenic
    fal
    scenic
    roncs, (csak váz)
Gili szigetek
    scenic
Lembeh Szoros
    zátony, scenic
    scenic
Raja Ampat
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony
    zátony
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    scenic
    scenic
    üreg
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
Wakatobi
    zátony, fal, scenic
Fotóalbumok:
5 kép
Siliden Island,Indonesia
30 kép
Lembeh - csigák
65 kép
Lembeh - Rákok
70 kép
Bali - Istenek szigete a felszínről
60 kép
Togean Island
56 kép
Sulawesi, Java 2009 ősz
22 kép
Kalandok Indonéz-Pápuán
38 kép
Bali 2008 Nusa Penida, PJ (Puri Jati)
60 kép
Bali 2008 Tulamben
28 kép
Bali 2008 Pemuteran, Menjangan
46 kép
Bali, Szeptember 2007
20 kép
Indonesia 2008
58 kép
Indonézia
50 kép
Bali 2006 - szárazon
66 kép
Bali 2006 - vízalatt
60 kép
Bali-tenger csodái
28 kép
Balinéz pillanatok vízen és szárazföldön 3
28 kép
Balinéz pillanatok vízen és szárazföldön 2
16 kép
Balinéz pillanatok vízen és szárazföldön 1