»» ««

Tűzhalevő sügér

Egyéb

Az utóbbi időszakban egyre inkább úgy fest, a Karib-térség tűzhal-krízise nagyon foglalkoztatja az ottaniakat.

(C) Lyle GremillionAz invazív fajnak tartott tűzhalak szaporodásával kapcsolatban egyre többen szólalnak meg. Ahogy egyre délebbre terjeszkednek és újabb szigetek közelében bukkannak fel, egyre-másra születnek az ötletek, mit lehetne tenni. Egyelőre az biztosnak látszik, hogy gyakorlatilag mindenhol a kiirtásuk a cél. Van, ahol központi forrásokat biztosítanak rá, sok helyen bevonják a helyi búvárokat, és persze a tudósok is keresik a megoldást. Az egyik legutóbbi ötletet egy amatőr búvár fotója adta.

Lyle Gremillion, egy lousianai kedvtelési búvár készítette a felvételt. A kép elsőre nem tűnik igazán jól sikerültnek, pedig nagyon is érdekes jelenetet sikerült megörökíteni: egy sügér épp egy tűzhalat nyel el. A 2009 októberében, egy éjszakai merülésen készült fotót a bahamai Nassau közelében készítette a búvár, és az azt látó tengerbiológusok egyből tovább is gondolták a dolgot. A kép aránylag sekély vízben készült, a sügér pedig nagyjából egy méteres lehetett. A búvár azt nem látta, hogy tényleg megette-e áldozatát a sügér, de az biztos, hogy a szájában volt.

A jellemzően fiatal halakat vagy ivadékokat megtizedelő, aggresszív ragadozónak ismert tűzhalakról eddig úgy vélekedtek, nincs helyben természetes ellenségük. Ez nem is meglepő, hiszen ez a faj nem őshonos itt, minden bizonnyal a floridai akvaristák által feleslegesnek tartott és szabadon engedett tűzhalak szaporodtak el és jutnak el egyre délebbre. A fotó szerint viszont van olyan őshonos ragadozó, ami gondoskodhat a tűzhalak számának kordában tartásáról.

[ Florida Sportsman ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Bunny 2010 máj 06. 16:14  
nem gond, értettük így is :) Videót róla!
 9. atika71 2010 máj 06. 15:04  
sikerült tök helyesen irnom :DDD
 8. atika71 2010 máj 06. 14:21  
én láttam dahabban olzat , hogya sügér elkapta a köhalat v skorpiohalat és rázta mint kutya a rongyot pedi alig volt 2-2,5* nyagyobb mint a zsákmány


 7. zaja 2010 máj 06. 13:53  
Mérgesgombaevő sügér? :)
 6. Edka 2010 máj 06. 13:46  
Hasonlóan a mérgesgombaevőhöz? :-)
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés