»» ««

Elhunyt Loic Leferme

Szabadtüdős

Tragikus baleset híre sokkolta a szabadtüdős búvárkodás világát.

Április 11-én 11:40-kor Loic Leferme francia világbajnok szabadtüdős búvár egy No limit gyakorló merülés közben életét veszítette. Nizzától nem messze 170 méteres merülést hajtott végre, amikor is az ellensúly rendszer meghibásodása miatt nem tudott időben felszínre emelkedni. Egy a helyszínen, a hajón tartózkodó búvár, Cedric Palerm így írta le a helyzetet: "A kötél elakadt valamiben a víz alatt, nem tudom miben."

Loic-ot egy biztosító készülékes búvár hozta fel, és rögtön megpróbálták újraéleszteni, míg hajóval visszaszállították Nizza kikötőjébe. 45 percen keresztül próbálták orvosok visszahozni az életbe, de sajnos nem jártak sikerrel.

Loic merülése egy edzésprogram része volt, amivel egy új No limit világcsúcskísérletet célzott meg júliusban. Loic Leferme 1970. augusztus 28-án született Franciaországban. 1999-ben állította be az első világrekordját a No Limit kategóriában 137 méteres mélységgel. Az elkövetkező években egyre nagyobb mélységeket ért el az újabb és újabb világrekord merülésekkel: 2000 - 152 méter, 2001 - 154 méter, 2002 - 162 méter, 2004 - 171 méter. A kategóriában az aktuális rekordot az osztrák Herbert Nitsch tartja 183 méterrel (2006), ezt próbálta volna júliusban túlszárnyalni Loic. Bár látható, hogy sok rekord fűződik a nevéhez, számára nem ez, hanem a merülések élménye volt a meghatározó. Számára életforma volt az, hogy a baráti társasággal rendszeresen jártak merülni Nizza mellett.

Loic-ot mindenki önzetlen, segítőkész freedivernek ismerte meg, halála nagy veszteség azoknak, akik ismerték őt, és az egész apnea sport számára.

Járay Szabolcs
AIDA Hungary
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 36. elche 2007 ápr 19. 16:10  
A szigonyos vadászatnak az a fajtája lehetett embert próbáló, amit még a szigonypuskák előtt csináltak, amikor a halakat ledöfni próbálták a szigonnyal. Na ott azt hiszem elég jók a halak esélyei. De amíg szabadtüdővel csinálják, a szigonypuska sem egyszerű dolog.

Mondjuk én az ilyenben nem lennék túl jó, még a horgászást sem próbáltam soha, vadászni sem szeretnék, szabatüdőzésben meg nagyon gyenge vagyok. Ha csak rajtam múlna, örökké élne minden hal...
 35. jee_c 2007 ápr 19. 14:08  
A szinuszok eláraztása az nagyon durva, és csak a legőrültebbek csinálják. :)
A bloodshift egy természetes folyamat, ha rajtad történik meg, semmi extrém dolgot nem tapasztalsz, csak azt, hogy csökken a melkkasodra ható nyomás. Szóval ez extrémnek hangzik, de valójában egy természetes dolgo, ami extrém körülmények közt lép életbe.
Megjegyzem,hogy átlag szabadtüdősök esetében nem nagyonjátszik a bloodshift, mert nem mennek olyan mélyre.

Én pl. szigonyt nem használnék alapból Persze, ha ezen múlna a túlélésem, vagy a vacsorám, az már más tészta, de alapból nem. Fényképezőt, azt már igen, és végül is az is egyfajta vadászat. :)
 34. Bunny 2007 ápr 19. 11:27  
Nyilván mivel nem vagyok szabadtüdős búvár máshogy látom a dolgot, de ez a bloodshift dolog számomra már olyan határokat lép át (karöltve mondjuk a tengervízzel árasztom el az arcüregeket), amit .... hát nem tudom.
Nekem már egy kicsit sok.
Azt meg tudom érteni, szép dolog lemenni szabadon, mindenféle karácsonyfa nélkül csendben, és perceket tölteni a felszín alatt élvezve, hogy pl. nem dübörög a buborék. Sőt, azt is megértem, ha valaki szabadtüdővel és szigonnyal vadászik, végülis állatok vagyunk, és a vadászat a vérünkben van.
De ezek az elárasztásos, vérbetódulásos dolgok ....
 33. TarnaiB 2007 ápr 19. 10:32  
Sziasztok!
Az alábbi megjegyzést írtam a Nemzetisport fórumra:

"Részesültem abban a szerencsében, hogy együtt edzhettem vele és személyesen tanulhattam Loic -tól. Az ő módszere az volt, hogy nagyon hosszú (évekig tartó adaptációval) idő alatt szoktatta hozzá magát az odalent uralkodó viszonyokhoz. Méterről méterre haladt, mindig józanul gondolkodott és nem ismertem meg benne bizonyítási vágyat amely vakmerő lépések felé hajtotta volna. Folyamatosan olyan technikai újításokon törte a fejét amelyekkel egyszerűbben biztonságosabban és financiálisan is megengedhetőbben lehetett merülni. A sport úttöröjét, egy apát, és egy nagyszerű embert veszítettünk el vele. Szájharmónikáján nem fog már többet bluest játszani nekünk. Isten nyugosztalja.....Tarnai Balázs"
 
Amióta én talákoztam, vele biztos sok minden változott. Nagyon sok kérdés van amit nem értek, hogy miért, pl. ugye az egyik az hogy miért nem volt rajta a ráöltöztethető ballon, de pl. ha az egész kötélpálya cucc meg ellensúly összegabalyodott, akkor ahhoz, hogy ez felhozza a lanyard -ot is le kellet volna csatolnia, de ha akad a rendszer akkor lehet, hogy a lanyard is akad. Aztán, amikor én találkoztam vele utoljára akkor már 10mm vastagság körüli neoprén ruhában merült. Ezt én úgy saccolom, hogy kb 40- 50m -től már pozitív felhajtóerővel bírhat . Ha ezt a ruhát használta, akkor ha meg tud szabadulni a kötélpályától, a ruha felhozta volna abból a mélységből ahol megtalálták.....

Biztos nagyon költséges lenne felhozni a levágott cuccost, de rengeteget lehetne tanulni belőle, ha első körben talán csak annak a néhány embernek is akik ezt a sportot űzik, de pl egy national geographics vagy discovery meg tudná finanszírozni a műsor jogdíjainak bevételéből. Nem igaz, hogy senki sem érdekelne.

Üdv.:
Balázs 
 32. elche 2007 ápr 18. 20:27  
Csak figyelek és tanulok... Elég sok kiderült már ennek az esetnek a kapcsán, és bár arra vonatkozóan volt sejtésem, hogy nem egyszerű palakcra váltani nagyon mélyen, ezt az okot nem ismertem. (Nekem az nem volt tiszta, hogy akkor milyen gázra váltson? 150 méteren nem kaphat sűrített levegőt, de ha meg trimixet kap, akkor hogy emelkedne fel, mennyi idő alatt, stb. Úgy látom, még bőven minden ilyen kérdés felmerülése előtt van nagyobb akadály...)

Egyébként nyilván Audrey balesete után sokan mondták, hogy na most már csak háromszoros túlbiztosítással lesz no limit, ne legyen több tragédia, aztán mégis...
A további 31 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés