»» ««

Hihetetlen: 214 méter!

Szabadtüdős

Nehéz mit mondani Herbert Nitsch újabb káprázatos szabadtüdős mélymerülési rekordjára.

Herbert NitschA 37 esztendős osztrák pilóta ismét a mélybe merült, hogy Patrick Musimu után másodikként elérje a no limit kategóriában a 200 méteres mélységet. Nos, a számos más rekordot is tartó "Repülő hal" ismét bebizonyította, hogy emberfeletti teljesítményre képes.

2007. június 15-én került sor a 214 méteres mélységű merülésre Görögországban, Szpetsze sziget mellett. A 4 perc 24 másodperc hosszúságú merülésre több búvárkomputert is vitt magával Herbert, a merülési profil a merülés leírásával együtt megtalálható a rekordot hitelesítő AIDA honlapján. Nitsch már két nappal korábban is csúcsot javított 185 méteres merülésével- Musimu 209 métere ugyanis nem számít hivatalos rekordnak. Mostantól azonban az osztrák szabadtüdős búvár minden hivatalos és nem jegyzett rekordot maga mögött tudhat.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. jee_c 2007 jún 22. 18:05  
Upsz! Elb..tam. :) Bocs, persze fel is tűnt, hogy 20-at írtál, nem 7-et. Ja lefele: egyenlítési probléma. Csak ez a Herbert annyira kemény, hogy megoldotta, és ment tovább. :))
A gyakorló merüléseknél egy alkalommal majdnem beszakadt a dobhártyája (ez már előfordult vele néhányszor), és ezért kétséges is volt a merülés időpontja, de végül a médának meghírdetett időpontban merült (végül az orvosok is jóváhagyták, illetve rábízták a dömntést).
 10. Zook 2007 jún 22. 10:26  
haz ez egy nagyon kemeny kep! azt hittem igy kicsiben hogy mar lehet nitsch babat kapni kotellel meg viz hatterrel... erre ranagyitok es latom hogy foto...nnnnna mindegy :D
 9. Bunny 2007 jún 22. 10:18  
Nade lefelé miért állt meg, felfelé 20-on nincs dekómegálló a profilon.
 8. jee_c 2007 jún 22. 10:14  
Azért állt meg, mert dekózott - fura, hogy pont egy gyakorlott búvárnak kell ezt elmondanom. :)
Szóval ugye minden búvártanfolyamon elmondják, hogy a deko nem probléma a szabadtüdősnek, mer tnem vesz levegőt nagy nyomáson, csak annyi levegőt visz, ami a tüdejébe elfér. Ez igaz is - egy szintig, egy mélyésgig. Utána már a tüdőbe elférő levegő (Herbert esetében 9-10 liter!) N2 tartalma is nagy mélyésgben elég gyorsan beoldódik ahhoz, hogy a gyors emelkedés miatt buborékképződés veszélye álljon fenn.

Ezért már régebben is azt csinálták No Limitnél, hogy az utolsó 20 méteren elengedték a szánt (ezen a mélységen már ven biztosítás),  és  a ruha emelőerejével, ill. saját erőből jöttek a felszínre. Herbert inkább dekózott, majdnem egy percet 9 métertől kezdve. Nagy tehetség, iszonyatos akaraterővel, és nagyon jó kondival - mint látható.

Guszti és Herbert teljesítményét nehéz összehasonlítani - a mélységet könnyű, de magát a teljesítményt nehéz. Van amiben Herbertnek könnyebb dolga volt, és van amiben Gusztinak volt könnyebb. Mind a két esetben nagyon észnél kellett lenniük, nagyon koncentráltan kellett végigvinni a merülést. Herbertnek talán többet kellett edzeni hozzá, Gusztinak több technikai számításon, szerelésen kellett keresztülverekednie magát. Mind a két merülés sokba kerül, talán Gusztié valamivel többe.
 7. miki54 2007 jún 20. 17:48  
Szeptembertől áprilisig itthun leledzett.
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés