»» ««

Kiállítások hétvégéje

A búvárkodásról

Utazás 2007 és BúvárExpo: események, ahol a búvárkodás iránt érdeklődő információhoz juthat. Több-kevesebb sikerrel.

Mind a két eseményre ellátogattam, és az időrendet felcserélve, az egyszerűbb esetről szólnék. A BúvárExpo kisebb, de családias hangulatú esemény volt, az iskolák, boltok, szolgátatók korrekt módon készültek. Úgy gondolom, aki szétnézett a standokon, akár kezdő, akár tapasztalt búvár is volt, talált érdekeset.

Sokan készültek tanfolyami és utazási ajánlatokkal. Érdekes volt beszélgetni a részt vevő oktatókkal, még mindig vegyes a kép abban a tekintetben, hogy ki javasol hazai és ki külföldi búvárvizsgát. Abban viszont egységesnek tűnt a vélekedés, hogy egyre inkább fontos lesz a minőségi szolgáltatás, a háttér nélküli egyéni oktatók dolga mind nehezebb lesz. Ilyen szemszögből is hasznos tapasztalatokat lehetett szerezni.

Az Utazás 2007 viszont... Úgy mentem el, hogy elsősorban a nemzeti turisztikai hivatalok standjait keresem fel. Arra gondoltam, hogy elmondom, szeretnék arról írni, a tengerparti országok milyen információval, tájékoztatással készülnek a búvárok látogatására számolva. Szerettem volna anyagokat látni, netán olyan emberrel beszélni, aki tud a témáról, elmondja, mit tud nyújtani adott ország. A divecenteren már többször szenteltem írást a nemzetközi búvárturizmus fejlesztéseinek- kézenfekvőnek látszott, hogy ez ma már Magyarországon is hívószó, akár több tízezres vendégközönséget érinthet.

Nos, ha átlagbúvár lennék, és itt akartam volna informálódni, akkor simán pofáraestem volna. Nem tudok erre jobb kifejezést! Inkább üljünk le az internet elé, és barangoljunk ott, ezerszer több esélyünk lenne tájékozódni. Mivel én pedig írni és tájékoztatni akartam, egyszerűen felháborodtam.

De menjünk sorjában, és kezdjük a pozitvumokkal. Az egyetlen felkészült profival az ausztrálok standján találkoztam. Thomas Nowakowski korrekt tájékoztató anyaggal (magyar nyelven is!) várta a búvárokat és nagy alapossággal mesélt arról, amit a búvároknak kínálhat a hatalmas ország, elsősorban a Nagy Korallzátony vidéke. Ugyan saját, lengyel-ausztrál cégét is képviselte, mégis nagyon szimpatikus volt, ahogy általában is igyekezett népszerűsíteni a merülési lehetőségeket, és remek filmeket is mutatott a merülésekről.

Nagyon udvariasan és barátságosan igyekeztek segíteni Izrael, Tahiti, Jamaica standjain. Nem búvárkodásban profi emberekkel találkoztam ugyan, de próbáltak olyan elérhetőségeket adni, ahol képesek segíteni a kérdések megválaszolásában. A standok többségén, az említettekhez hasonlóan csak olyan általános információs anyagot találtam, amiben a búvárkodás inkább csak említés szintjén szerepelt. Ám az előbb emlegetett országok kisebb standján, amelyek értelemszerűen szerényebben képviseltették magukat, nem is vártam igazán sok búvárinformációt. Ehhez képest igyekeztek segíteni, és ezt mindenképpen értékeltem.

Viszont a népszerű európai üdülőhelyek, amelyek hatalmas standokkal, sok régió bemutatásával, rengeteg alkalmazottal készültek, szánalmasan szerepeltek. Ott volt Olaszország, ahol egy fénymásolt A4-es oldalon nézegették, van-e valami link a búvárkodásról. (Nem volt.) Ott volt Spanyolország, azon belül például a Kanári-szigetek régió, amit én igazán jól ismerek, és teljes tájékozatlanságról tettek tanúbizonyságot, bár legalább kedvesek voltak. A törököknél semmilyen információra nem bukkantam. Ciprusnál azt ígérték, pár búvárbázis linkjét át tudják küldeni- ez az, amit könnyen megtalálok magam is. A máltai standon nem fogták fel, mi érdekel, és állandóan egy búvárbázis anyagát tolták elém, akik 6 és 10 merüléses csomagokat kínáltak. Görögország pedig személy szerint engem is érdekel, főleg az új lehetőségek óta, ám a szigetek képviseletének egy részén egyáltalán nem volt senki csak pár szórólap, de ahol találtam valakit, azzal sem voltam kisegítve. A krétai régió pultja mögött egy hölgy bicskanyitogató modorban küldött el gyakorlatilag a fenébe, amiért olyan személlyel szerettem volna beszélni, aki tud valamit a témáról. Kedvem lett volna megkeresni a főnökét. Ezzel a stílussal akarnak több turistát csalogatni?

Aztán ott voltak a "nagyágyúk". A horvátok hatalmas standján szintén régiók képviseltették magukat, de volt egy központi információs pult is. A korlátozott tájékozottságú hölgy közölte, hogy lehet búvárkodni, de az "nagyon drága". Mindegy, legalább találtam egy nyomtatott brosúrát- angol nyelvű ugyan, de alaposnak mondható. Arra a nyakamat tettem volna, hogy az egyiptomi standon viszont lesz egy-két szakértő. Hát nem. Kaptam egy németországi e-mail címet, és azon túl semmi. Ha nem vagyok ott, nem hiszem el.

Mit is mondhatnék? Nem pont erre számítottam! Lehet, hogy talán máshol találhattam volna még anyagot, profi szakembereket, de a fentiekből kiderülhet, elég sokáig próbálkoztam. Közben olvasom, hogy például a horvátok panaszkodnak a magyar turisták számának visszaesése miatt, akik között nyilván búvárok is akadnak. Nem tudnék magyarázatot adni rá, miért nem készülnek akciókkal, profi szakemberekkel is, hogy a búvárokat újra az Adriára csalogassák. Az a megjegyzés, hogy "nagyon drága", aligha alkalmas rá. Egyiptom képviselői is, akiknek az egyik legnagyobb kincsük a Vörös-tenger, szót sem ejtettek a merülési lehetőségekről.

Úgy látszik, még nem tudatosult ezekben az országokban, hogy tengerünk nincs, de a búvárkodásnak mégis sokan hódolnak. Itt vagyunk, és arra várunk, hogy jó ajánlatokkal, korrekt tájékoztatással invitáljanak minket a tengerparti országok- de úgy látszik, hiába. Még egy komoly kiállításon sem várnak minket a nagy költségvetéssel felvonuló országok. Azt hiszem, a jövőben is csak magunkra számíthatunk: a kiállításon számtalan iroda volt jelen sok akcióval. Ha valaki befizetett egy útra, már kezdheti is a búvárkodást- az interneten, hogy minél több információhoz jusson.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Bunny 2007 ápr 05. 08:27  
Pedig látod annyira ügyelünk arra, hogy csak olyan banner legyen nálunk, ami tényleg hasznos! Úgyhogy szerintem a DC-n a banner vaksággal (ami egyébként érthető teljesen) inkább magával szúr ki az ember. Itt tényleg olyan dolgok kerülnek meghirdetésre, ami hasznos.
 11. Kékbálna 2007 ápr 04. 22:59  
Ez a sokat netezők banner vaksága. :)
 10. PiggyGirl 2007 ápr 04. 16:07  
Hát talán itt is bekövetkezik a változás:-)
Eddig azért küzdött sok búvár, hogy az ivararány kissé javuljon és a lányok is merüljenek. most már egyre többen merülünk mi lányok, de előbb-utóbb ezen leányokból anyák lesznek és ha már merülnek, akkor nem fognak erről lemondani...és ezt meg kell oldani...
Részemről legalábbis ez így van, nekem elég volt kilenc hónap kihagyás és már amint lehetett mentem is merülni:-))
 9. elche 2007 ápr 04. 12:59  
Jogos az észrevétel! Én azért hittem azt, hogy a biztonságosabb úticélnak számító, ráadásul közelebb is levő mediterrán úticélok olyan ajánlatokkal is ott lesznek, amelyek a családos búvárok számára vonzóak.
 8. PiggyGirl 2007 ápr 04. 12:46  
Hali,

őszinte leszek, nekem pedig az tünt fel, hogy arra nincsenek felkészülve a búvárkodással és szervezéssel foglalkozók, hogy vannak családok, ahol mindenki merül és vannak gyerekeik akiket a merülés ideje alatt valahova tenni kell.
Ilyen a mi családunk is...merülök én, a férjem és van egy 8 hónapos gyerekünk. Mivel őt nem lehet egy hétre itthon hagyni, vagy megy az egész család, vagy nem tudunk elmenni egy hétre sehova, mert erre nincsenek felkészülve az utazás szervezők.
Remélem, hogy lassan ezen a téren is nyitni fognak az utazásszervezők...addig meg fizetjük mi a bébiszittert, aki napi pár órát foglalkozik a merülések alatt a gyerekkel.
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés