»» ««
Gustyi hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-04-08 Megszegett tiltás
10. Gustyi Ugrás 2014 ápr 12. 18:12  
Sajnos a beszámoló sem annyira részletes, hogy az alapján elemezni lehet a történt szituációkat.

A barlang az a része ahol az elkadás történt elég szűk lehetett. Itt egy videó a barlang legmélyebb szakaszáról.

Az hogy milyen módon lehet segíteni az elég sok mindentől függ. Szerintem legfőképp azon, hogy a bajba jutott búvár mennyire tudja megőrizni a hidegvérét a probléma esetén. Az első elhunyt esetében az elsődleges probléma az elakadás volt, amit tetőzött egy újralégző meghibásodás. Itt már erősen fent áll az ok okozati összefüggés lehetősége.
A második halálesetnél elég nagy lehetett az érzelmi nyomás amikor látja, hogy elhunyt társa ott van a barlangban, és a másik búvár a felszerelését levéve próbálja megkerülni. Ez szerintem lélektanilag elég megterhelő lehet.

Segítséget lehet nyújtani, de amikor a bajba jutott búvár nem megfelelően cselekszik akkor a baj tetőzhet. a meghibásodott újralégzővel is lehet tovább haladni. Úgy gondolom, hogy elakadt búváron is lehet segíteni, a társ mindig jobban látja hogy hol van az a hely ahol jobban, elfér, hol van elakadva. Amit lehet segíteni ha van hely, megfelelő komunikáció esetén mit hol hova helyezzen az elakadt búvár, ha nem fér hozzá a merülőtárs. Újralégző meghibásodása esetére is létetik megfelelő procedúra, a manuális módtól kezdve, a bail-out palackokig.

Egy  biztos egy szerencsétlen baleset történt, ahol annyi probléma keletkezett egy időben, amit sajnos nem tudtak már kezelni. Hibáztatni, felelőst keresni teljesen felesleges szerintem. Aki ilyen helyre merészkedik az tudja mik lehetnek a következmények.

A csoport aki vállalkozott arra, hogy a holttesteket a felszínre hozta, baromi nagy és komplex feladatot hajtott végre, minden tiszteletem az övék.
8. Gustyi Ugrás 2014 ápr 12. 10:55  
1. Gustyi Ugrás 2014 ápr 08. 11:14  
"míg társa levegője elfogyott" Ez kezd már hasonlítani az oxigén palackos írásokra ;)
A mentésről készült riport, leírás itt található: http://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/10832/227/227.html
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
15821. Gustyi Ugrás 2011 aug 01. 12:27  
én megpróbálnám a lépésálló hungarocelt bármelyik tüzép vagy szakkereskedés árul ilyet, a kék meg a rózsaszín az elég kemények szoktak lenni.
15803. Gustyi Ugrás 2011 júl 25. 22:58  
Mire kell? Felszínről tápellátás a kamerának? Mert akkor egy tömszelence ( jobbak egy ezres), kábel átdug rajta meghúz. Kameratoknak milyen az anyagvastagsága? Mert akkor ha elég vastag (4-5 mm) akkor lehet bele menetet vágatni a tömszelencének.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6033. Gustyi Ugrás 2011 júl 18. 17:18  
de könnyen át lehet alakítani fogpiszkálóvá, ha már a javítás nem megy :)
6024. Gustyi Ugrás 2011 júl 16. 15:09  
A sajtoltfémövön van egy olyan rész amire villáskulcsot lehet rakni... A nyomásmérőt meg kézzel megfogod, a kettőt ellentétes irányba tekered és lecsavarodik a tömlő.
6020. Gustyi Ugrás 2011 júl 15. 19:06  
szabvány méretű 1,42*1,52 NBR 90-es mondjuk
5962. Gustyi Ugrás 2011 máj 30. 22:14  
Ha az a szempont, hogy szép legyen akkor kinek mi az ízlése. Sajnos rossz embernek a hozzászólására reflektáltam. Voltaképpen Hexen-nek is szólt a válasz. Igaz van wingje, háttámlája, de nem hiszem hogy sűrűn fog dupla 20-as palackokkal merülni. A dupla tizest meg ez is kellőképen elbírja, kiindulva abból, hogy egyes gyártók műanyag háttámlái elbírják a dupla 10-es palackokat. Így sajnos nem értem mi lehet a más szempont, kérlek mond el neked milyen szempontjaid vannak. Érdekel, főleg ha hasznos is, mert a lentiek igencsak haszontalan ötletek voltak :)
5958. Gustyi Ugrás 2011 máj 30. 20:38  
Az Oxychecknek van egy jópofa könnyített háttámlája mondjuk itt 1 kg az egész. Szerintem máshol, mások is csinálnak ilyet. De az is lehet, hogy ha van valakinek sajátja, akkor elviszi egy olyan műhelybe ahol vízzel, vagy más eszközzel vágnak fémet és "kikanyarintat" belőle egy kicsit vagy sokat :)  
5887. Gustyi Ugrás 2011 ápr 13. 11:53  
Árfekvés? Hátha hamarabb tudunk segíteni :)
5791. Gustyi Ugrás 2011 már 30. 10:51  
Nekem kb 8 db MK20/25-ös reduktorom van hol S600-al hol G250-el hol G500-al vagy épp ami rajta van. Voltak már 100 méteren, 2 fokos vízben, barlangban rengeteget... Megbízható, jól működő, megfelelő szervíz és alkatrész utánpótlás van magyarországon. (pl. egyszer egy S600-ra rápakoltam a dupla 12-est és megrepedt a ház, kb 3-4 nap alatt itt volt az országban az új ház)
mikino féle szettben szerintem nem csalódhatsz.
Amúgy szerintem nem véletlen, hogy a hapcionnak is a scubapro gyártja a reduktorait hapcion néven....
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
7077. Gustyi Ugrás 2011 már 22. 15:00  
Ha esetleg ugyanannyit nyom, mint egy kacsa, akkor meg boszorkány
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
31368. Gustyi Ugrás 2011 már 11. 19:04  
az lenne az igazi drift diving :) elképzelem ahogy egy óra alatt végigmerülöm mondjuk a vörös tengert :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-03-06 Elsüllyesztenék a süllyesztést
11. Gustyi Ugrás 2011 már 07. 18:42  
lol
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-03-04 Tapasztalt barlangi búvár halála
30. Gustyi Ugrás 2011 már 07. 14:34  
Nem azért járunk barlangokba merülni, mert értelmetlenül keressük a lehetőséget arra, hogy meghaljunk. Azért járunk, mert van benne egy fantasztikus érzés is, amikor tudod olyan helyen jársz ahol senki nem járt még soha. Van, akit ez túlságosan részegít és sokkal többet bevállal. Ettől még nem tekintem értelmetlen életeldobásnak a cselekedetét...
27. Gustyi Ugrás 2011 már 07. 14:20  
Tavaly októberben történ egy baleset franciaoszágban. A búvár egyedül merült egy barlangban, megfelelő felkészültséggel. A barlang a behatolás után beomlott a búvárnak nemsok lehetősége maradt a visszatérésre. Költői kérdés: Valamit nem csinált jól ? Nem tartott be olyan szabályt, ami esetleg segítségére lett volna a menekülésben ?

Vannak olyan esetek, amikor minden szabályt betartva tragédia lesz a vége, nem kell ehhez barlangba menni...
Vannak olyan esetek, amikor kockáztatni, kell ahhoz, hogy elérjél valamilyen eredményt, amiben benne van a tragédia lehetősége.
Úgy gondolom mind a két félnek igaza van. Lehet, hogy ellentmondásos, de mind a kettőben ott rejlik az igazság.
24. Gustyi Ugrás 2011 már 07. 11:17  
Az egyik mentésben részt vett búvár beszámolója:

On Sunday 27th Feb, Ag was exploring in Tank Cave, using sidemounted steel tanks. She tied off to the existing cave line and reeled out.

Ag unclipped one tank to pass through a series of restrictions. At some point she made the decision to leave this tank to make further progress. Ag continued to explore before turning to come home. Coming back in silty conditions, she was unable to navigate a restriction. She ran out of air before she could return to her tank.

Her body was brought to the surface by cave divers on Wednesday 2nd March, co-ordinated and supported by the South Australian Police and with help from the State Emergency Service (who are volunteers). A full investigation is being undertaken by the Coroner.

Ag was an inspirational diver who accomplished many impressive feats in a short space of time. She will be sorely missed by her Mum, Dad and many friends and buddies.


Sokan persze erre azt fogják mondani, hogy rengeteg szabályt megszeget, ami igaz is, erre volt egy másik poszt ezzel részben egyetértek:

In our community there are people that choose to push the envelope. .... To try examining if Ag broke any rules is counter productive. Pioneers always break rules and from the outcome of their actions, experience returns to the general audience to create a safety code of practice.
13. Gustyi Ugrás 2011 már 06. 14:29  
Egy videó  a Youtube-ról, amit a hölgy tett közzé a baleset előtt itt.

A barlangról térkép ahol a baleset történt itt. Ez a térkép a média által közzétett térkép, amely egyes külföldi, és a barlangot ismerő búvár szerint pontatlan.

A témával kapcsolatos angol nyelvű fórum itt. Regisztráció szükséges, gyorsan meg lehet tenni.

Engem érdekelnek a baleseti jelentések sokat lehet belkőlük tanulni, következtetéseket levonni. Jó példa erre Sheck Exley - Basic Cave Diving/a blueprint for survival könyve, ezt régen még Mogya magyarra is fordította. A barlangi búvárkodás alapvető szabályait baleseti elemzéseken keresztül mutatja be.  


10. Gustyi Ugrás 2011 már 06. 12:41  
Olyan jól tudtok ítélkezni mindenféle ismeret, és tények tudása nélkül. Azt nem értem, hogy miért kell azt gondolni, hogyha valakiről azt mondják, hogy rutinos az miért nem kerülhet bajba? A barlangi búvárkodásban igencsak leselkedik a veszély az emberekre...
Miből gondoljátok, hogy a hölgy nem képezte magát, vagy felelőtlenül járt el a merülés alatt? Ott voltatok? Ismertétek a merülési tervet?
A cikk alapján sok mindent lehet feltételzni, de tudomásom szerint ez egy kutató merülés volt, ahol előfordul, hogy tervezetten elszakadnak a merülőpárok egymástól. Nem hiszem, hogy olyan merülés volt, mint amikor néhány tökös legény dob egy 60-70-est a vörösön levegővel, hogy megmutassák mennyire kemények.
Én hiszem azt, hogy ez egy kellően megtervezett merülés volt, ahol sajnálatos módon baleset történt. Másképp nem lehet és nem szabad csinálni, csak tervezetten, felkészülten, és akkor is benne van, hogy baleset történhet.
5. Gustyi Ugrás 2011 már 04. 15:48  
Talán el kerülhető lett volna talán nem, de ez külföldön történt, így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy ilyen események az elemzése napvilágra kerül, és interneten elérhető helyeken közzé teszik, nemúgy mint kishazánkban.

Az elszakadás se gondolom, hogy véletlen történt volna. Lehet egy olyan járatot kutattak, ahova egy embernek bőven elég bemenni, ha ketten mennek be akkor csak egymást veszélyeztetik...

De reméljük a valódi ok napvilágot lát, bár mint fent írtam, kint az ilyen dolgokat nem akarják fű alatt eltusolni... Tanulnunk kellene ebből is itthon....
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
31276. Gustyi Ugrás 2011 feb 14. 17:36  
Sziasztok, ismét szlovéniában jártunk kicsit merülni. Kis élménybeszámoló itt.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
5701. Gustyi Ugrás 2011 feb 02. 12:58  
szerintem búvár és búvároktató válogatja :)
5699. Gustyi Ugrás 2011 feb 02. 11:53  
Lehet, hogy a hely nem követelte meg, mint ahogy a side mountingot sem hiszem, hogy megkövetelné. De mind technikai, mind barlangi búvárkodásban a lényeg a standard felszerelés, a hozzá tartozó gyakorlat. Szóval ha neki beválik ez a felszerelés, akkor miért ne használhatná?
Tudod a DIR-es búvároknál is azért van kitalálva a felszerelés standard, hogy a lehető legrosszabb körülmények között is megtaláld amire szükséged van. Ehhez gyakorlat kell. Ha folyamatosan változtatod a felszerelésed akkor a kellő gyakorlat nehez fog megjönni.

Én azt vallom, hogy ésszerű határokon belül, az ilyen szinteken, barlangi technikai búvárkodás, igenis, megéri és kell egy kicsit a saját felszerelésed konfigurációjával foglalkozni fejleszteni. Lehet követni embereket, de nem szentségtörés kitalálni számodra megfelelőbb konfigot...

És az oktatók se félistenek :) Persze tudnak sokmindent :) De ami neki jó lehet neked nem...
5695. Gustyi Ugrás 2011 feb 02. 10:29  
Nem tudom, hogy miért pont a barlangi búvároktatókat kell követni ? Csak ők tudnak fejleszteni a konfiguráción? :) Ismerek olyan embert is kis hazánkban nem is egyet, aki nem barlangi búvároktató, de viszont próbálta a gumicsizmát, úgy hogy fűzősre volt átalakítva...
Honnan tudod, hogy pont ő nem egy barlangi búvároktató ? :)

A barlangba való meneteléskor tényleg fontos, hogy megfelelő legyen a lábon viselt felszerelés, a legfontosabb dolog, hogy csúszásmentes és védje a szárazruhát a mechanikai sérülésektől. Azt hogy valaki ezt egy gunicsizmában találja meg :)
5691. Gustyi Ugrás 2011 feb 01. 23:11  
a srácon látszódik hogy jár rendes barlangba is oda meg a legjobb a gumiirma...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
31123. Gustyi Ugrás 2011 jan 20. 21:59  
A tavak elmondás szerint 4 és 6 méter, a merülések, engedély hiányába nem lehetséges. A Plózer lassan megkapja a merülési engedélyt. Minden elismerésem neki, amiért elszántak arra, hogy ilyen körülmények bejutási lehetőseg mellett a merülést vállalják. A képeket mi is kaptuk a kutató csoporttól, külön köszönet nekik a bejutási lehetőségekért és a képekért.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
5641. Gustyi Ugrás 2010 dec 06. 17:43  
ha jó minőségű az aksi, megfelelő töltővel (nem olcsó a jó töltő) 2-3-4 évet húznak az aksik ha nem áztatod be :)
A jó lámpa baromi drága építeni kell !!! :)
5638. Gustyi Ugrás 2010 dec 05. 20:56  
látod nem is akarsz te venni csak azt hiszed :)
5635. Gustyi Ugrás 2010 dec 05. 17:42  
nah annyira akarsz venni egyet akkor mondjuk nekem van egy halcyon evolve 40-es használt dupla palackhoz lehet megválnék tőle. De 200 eur alatt nem adom oda, természetesen csak a wing. :)
5634. Gustyi Ugrás 2010 dec 05. 17:39  
tudhatnád te is hogy ezek nem itthon vannak....

Paja: miért szeretnél magadnak winget? Csak mert menő abban merülni, vagy mert esetleg kacsingatsz a technikai búvárkodás felé? Ha igen el kell keseritselek. Jobb egy vadonat újat megvenni, mert az elég sokáig megbizhatóan fog műkodni számodra. Megéri azt a plusz forintokat, eurokat kifizetni. Ha technikai búvárkodni akarsz akkor rengeteg felszerelésre lesz szükséged ami nem kevés pénz. Ha wingen már ennyire szívod a fogad akkor a többivel mi lesz?
Ha csak mert jó dolog winggel merülni akkor is megéri szerintem azt a plusz pénzt belerakni egy újba... Saját véleményem volt mindez...

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
30935. Gustyi Ugrás 2010 dec 05. 15:25  
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4787. Gustyi Ugrás 2010 nov 23. 18:38  
hát nem tudom, azért annak is megvan a módja hogy hogyan tudod elérni.... nem mindegy hogy kitekerve a kezedet próbálod elérni a csapot vagy "egyenes" kézzel hátranyúlva...
4784. Gustyi Ugrás 2010 nov 23. 16:15  
igen át kell esnie de nem gondolom hogy egy -4 merüléses tanuló meg is tudná nyitni a palackját (tisztelet a kivételnek)
4782. Gustyi Ugrás 2010 nov 23. 14:58  
Gondoltam, hogy nem vagyok egyedül....
jokerke86: nincs búvárkodásban lehetetlen, csak tehetetlen ember amikor bekövetkezik a lehetetlen.... Ha felkészülsz nem leszel tehetetlen...
4779. Gustyi Ugrás 2010 nov 23. 11:31  
duplapalack, mondjuk rendszeresen szervizelt, amit két ujjal tudsz mozgatni nem kell hozzá csőfogó... Bal oldali csap, barlangi környezet, főte.... Néha akarva akaratlanul hozzáütődik a csap. Előrefelé úszol, a csap hátrafele tekeredik utődés közben, és szép lassan elzáródik... Mivel nem ez az elsődleges oldal ahhonan a levegőt kapod észre se veszed csak amikor kell. De lehet csak én vagyok béna, mert velem már előfordult...
4776. Gustyi Ugrás 2010 nov 23. 10:29  
nem olyan jó dolog, de ellenőrzött körülmények között igenis lehetséges.... Vízbiztonságnövelés, váratlan helyzetek helyes reagálása stb... Mondjuk nem egy 2 merüléses épenvótert kell megpróbálni belefújtani a vízbe... Vannak olyan szituációk amikor egy csap el tud záródni... ilyenkor jól jön a sokat gyakorolt "szivatás". Ez csak az én szerény véleményem....
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
5618. Gustyi Ugrás 2010 nov 16. 10:41  
ó hát most nézem a hirdetések között paja biztos nem ilyenre gondolt :(
5617. Gustyi Ugrás 2010 nov 16. 10:33  
hacsaknem vili fel akarja pörgetni a forumot paja által :)
5614. Gustyi Ugrás 2010 nov 16. 10:29  
ki az aki megveszi paja előtt ? :)
5560. Gustyi Ugrás 2010 nov 10. 10:25  
tömmszelencét én olyat használok mint ezen a lapon találsz. Ez Agro gyártmányú tömszelence, a halcyon és egyébb lámpákon is ilyen van... Törésvédős nem töri a kábelt stb. Lehet itthon is kapni rendelésre, min 10 db-ot kell rendelni kb 1500 ft darabja. Nekem van otthon jópár darab ha kell... De most ködös anglia még decemberig max utánna tudok esetleg adni... Amúgy próbáltam már többféle tömszelencét, de ez az ami 2 év használat után se törte meg még a kábelt...
5529. Gustyi Ugrás 2010 nov 09. 17:03  
mint ahogy te is beláttad, jó ma egy öreg aladin mint holnap egy zsák felesleges dekó.
5526. Gustyi Ugrás 2010 nov 09. 16:50  
éppeszű ember eddig se vett .... :)
5404. Gustyi Ugrás 2010 okt 14. 09:54  
szerintem az én tapasztalatom szerint a manőverezés tolatás sokkal könnyebb a Jetfin-nel mint a Quatroval, de lehet ez másnál másképp van :) Az biztos, hogy a Jetfin valamivel nehezebb mint a Quatro. De viszont strapabíró darab... Ezt nem nagyon tudják az arabok kettétörni a hajón :). Szerintem próbálj meg keresni valakit aki tud kölcsönadni neked egyet kipróbálásra. Szerintem tetszeni fog. Arra figyelni kell, hogy a méretezése elég furcsa a Scubapró Jetfinnek. Nekünk van egy L-es ami nedves 36-os csizmára megy rá. Nekem a szárazruhához asszem XXL-es van. Ami ha minden igaz akkor olyan 48-as neoprén csizmára megy rá (a szárazruha zoknia miatt hordok ekkorát nem azért mert ekkora lábam van :) )
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4718. Gustyi Ugrás 2010 okt 14. 09:32  
Azért ezzel nem értek egyet. Azért baleset és baleset között is van különbség. Persze az ilyen sokáig elhúzódó mentések, elég valószínű, hogy halállal végződnek. Ezt nem firtatja senki. De azért az nem merném kijelenteni, hogy minden baleset halállal végződik.
Volt nekem is már olyan problémám, ami technikai probléma volt de akár balesetnek is nevezhetnénk. Mégis élek.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
5382. Gustyi Ugrás 2010 okt 13. 17:51  
én általában a jetfin-t használok. Barlangban tengeren... Mondjuk vörösre nem nagyon szoktam vinni. Szerintem a manőverezése kimondottan jó, ha a helyes technikákat használod. Mivel elég merev és rövid a toll, ezért nem kevésbé nehezebb használni mint a mares quatrot.
Már egy jópár éve gyártják :) Bevált elég strapabíró darab.
Ha teheted próbálj ki egyett. Meggyőző.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4715. Gustyi Ugrás 2010 okt 11. 20:30  
Aki esetleg nem követné nyomon, annak a figyelmébe. Megtalálták a búvárt sajnos már későn :(
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-09-17 Szlovéniai barlangolások
43. Gustyi Ugrás 2010 sze 23. 17:47  
Igen gyártanak szárazruhát is. Hát az a helyzet szerintem az már reklámnak tűnne, ha leírnám a tapasztalataimat. Persze ha Bunny áment mond rá akkor szívesen megosztom a véleményem.

41. Gustyi Ugrás 2010 sze 23. 14:40  
A társellenőrzés folyamatosan zajlik egy ilyen merülés alatt. Kezdve az S-drilltől kezdve a gázváltásokig.
38. Gustyi Ugrás 2010 sze 23. 10:24  
ugyan nincs mit ha kérdése, kirtikája van bárkinek csak bátran :)
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés