»» ««
Gustyi hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4678. Gustyi Ugrás 2010 sze 22. 19:07  
Kérdés az, hogy besötétülni vagy beszűkülni. Nekem szűkített látómezőm akkor volt mikor újralégző vizsgán a hipoxikus állapotot idéztük elő ellenőrzött körülmények között 1 méteres vítben. Utánna éreztem fáradtságot és fejfájást.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-09-17 Szlovéniai barlangolások
36. Gustyi Ugrás 2010 sze 22. 10:42  
pmiki:
Felszerelés: általában a nagy merülésekre 2 napot szánunk rá. Az első nap a 3 szifon elejébe szállítjuk azokat a felszereléseket amelyekre a 3. 4. szifon átúszásához szükségünk van. Ez fejentként 3 db Alu 80 cuftos stage palackot jelent. Én MK20 vagy MK25-ös első lépcséket használok, R190, G250, G500-as Scubapro második lépcsővel. A 3ból 2 stage palackon mindig van tartalék inflátor tömlő. Ennek az oka az, hogy előfordult, hogy a 4. szifonban 40 méteren volt egyszer egy reduktor hibám, és folyamatosan ömlött a levegő a hátkészülékből, mindemelett a fokozott stresz hatására rossz irányba akartam elzárni a palackot ezért sikerült megtépni a csapot is. Ennek következményében az a dupla palackom egyik felét elvesztetettem. Itt jelzem, hogy kifelé menetre még így is volt egy fél dupla palackom meg 2 stage palackom, ami bőven elegendő a barlang elhagyására. Nagyjából a gázmennyiség meghatározásánál az 1/4 szabályt alkalmazzuk. A második napra a nagymerülés a következő képpen történik. 3 stage palack, kutató orsók, ételhordó bent vár már a 3. szifon elejébe. Beúszáshoz az első két szifonba és vissza 1 db stage palack levegővel. A hátkészülék tartalék, amelyben szintén levegő van. Szárazruha fújásra, én ilyenkor a stage palackot szoktam szintén használni. Reduktorok MK20 vagy 25 G600, és R190. Wing egy Halcyon evolve 40-es. Szárazruha Incze Ati féle szárazruha, kevlárral felvértezve. Aláöltözék 400-as szintén Incze Ati féle. És alatta az elektromos fűtés. Lámpák: 3 db tartalék lámpa, amely a sisakon van, 1 db főlámpa, és egy darab plusz lámpafej amely a fűtés akuumlátorára csatlakoztatható. További felszerelés bögre kanál a levesfőzéshez. A menet befelé a következő. Elúszás az öltözőig ami a 2 szifon végén van. Innen a felszerelések tranzportálása a 3. szifonhoz, dupla palack uszonyok stb. Ezután kajaidő az öltözőben. Zacskósleves, kávé csoki, esetleg minikolbász. A 3. szifon első részét ami 30 méternél nem mélyebb azt általában nitrox-szal teszük meg (28-32) A mélyebb átbújóra levegő. Itt kb a stage palackból elfogy 100-120 bar levegő. A visszafelé útra való stage palack leakasztása a 3 szifon kijáratánál (tele palack). A 4. szifon elejében egy csoki és indulás a merülésre. Felszerelés 2 db stage (1 ami maradt a 3.ból ez nagyjából 20 méter környékén leakasztjuk a 4. szifonban tartalék gyanánt) 1 db lightos trimix, hogy az 50 méteres mélység ne okozzon gondot. Hátkészülék tartalék. Kifelé menet a 4.szifonból mivel még nem voltunk a túloldalán dekó a maradék stage-ből, és a hétkészülékből. Itt már hideg szokott lenni jól jön a fűtés. Aztán visszafelé felveszük a 3. szifonra szánt palackot és usgyi át a 3 szifonon. Ez kb 8. 9. óra az indulástól számítva. Visszacuccolás az öltözőbe, közbe leves kávé csoki. Kicsi pihi és dupla palackkal, 4 db stage palackkal ételhordóval kifelé 2 szifonon keresztül.
Szóval részletesen a saját listám:
1 szárazruha + 0,85 l palack a 4szifonba való használathoz
1 400-as aláöltözék + fűtes
Wing Halcyon Evolve 40-es
Lámpák: 2 db Scubapro nova, 1 db Mini UK 40, és 2 db saját főlámpa
Reduktorok: 6 db MK20/25 és hozzá második lépcsők G600, G500, G250, R380, R190, mikor mi van épp felszerelve.
Egyébb eszközök: bögre, gázfözö, kanál, állítható kulcs, csavarhúzó, imbuszkulcskészlet.
Jaja merülési terv: Alapjában véve Decoplanner, és Helo2-re hagyatkozva.
Remélem kielégitő volt a válasz, ha esetleg van kérdés akkor nyugodtan. Szívesen megosztunk bárkivel bármit.
32. Gustyi Ugrás 2010 sze 21. 12:24  
hát én annak is örülnék, ha Káplán belekötne szakmailag, akkor szakmai vitát lehetne nyitni :) Amőbel esetleg mi is, ti is ők is tanulhatnának. Ha aron5 gonoszkodna az se lenne baj. A viccet is értjük, sőt szeretjük is :) Nem csak a felfedezés öröméért csináljuk ezeket a túrákat, hanem hogy jól érezzük magunkat, egymást kevésbé...:)
28. Gustyi Ugrás 2010 sze 21. 10:12  
Szerintem nyugodtan mehetne a kritika "élőben" is. Már csak azért, hogy mindenki tanulhason az esetleges mi hibánkból is :)
17. Gustyi Ugrás 2010 sze 18. 20:13  
Videók, és élvezhető minőségű vízalatti képeknek, mind a felszerelés hiánya, mind a tudás hiányzik a csapatból. Azért annál mindenkit jobban hajt a felfedezés vágya, minthogy nekiálljon milliókat ebbe a témába belefektetni. Ha lenne az a pénz akkor is inkább olyan felszerelésbe fektetnénk, ami az előrejutást segítené a barlangban, mint pl újralégző, scooter stb. Így is mindenkinek nem kevés pénze áll már így is felszerelésben :) A kutató barlangi búvárkodás nem egy szett reduktorból, meg egy nyuszidzsekiből áll :)
Csak számszakilag. Mindenki a hosszú merülésen a hat palackra hat szett reduktort visz magával, ami nem kevés pénz, nem is beszélve a tartalék cuccokból, ami a "parton" pihen. Biztonsági okokból a túrán mindenkinek van tartalék szárazruhája. Rengeteg lámpa stb.
A kötél kiépítése se olcsó mulatság. Kb 2-2,5 km kötelet hagytunk már ott barlangokban az ezekkel járó egyébb csavarokkal nittekel. Persze mindezt mindenki saját pénzből fedezi.
Majd ha egyszer megnyerjük az ötöst a lottón akkor lesz videós meg fotós cucc is. Vagy lesz olyan búvár aki eljön lefényképezi, lefilmezi nekünk, nektek.
10. Gustyi Ugrás 2010 sze 18. 10:11  
és természetesen szelep nélküli sznorit mert abból tud inni is és nem folyik ki a víz.
Annyira nem hideg. Vastag aláöltözék, és némi elektromos fűtés csodákra képes. Ezen kívül az az 5-6 instat leves fejenként amit bent elfogyasztunk melegentartja az embert. Mellesleg a szifonok között van, hogy pakolni kell a palackokat. Az eléggé ki tudja melegíteni a búvárt. Csak szemléltetéskép a 12 órás bentlét egy búvárra vetített felszerelésigénye: egy dupla 12 literes, és 4 db stage palack. Ezen kívül nagy kutató órsók 5mmes kötélel. Aluplalck vagy nagyobb méretű vízalatti ételhordó. Rengeteg csoki, leves, kv. Barlangi bögre, amely DIR szerint a jobb oldalra a lámpa mellé van felrögzítve egy dupla karabínerrel. Volt olyan érzésem amikor legutoljára jöttünk ki a 4. szifon kutatásábol és kifelé már össze vissza volt felaggatva rám a sok cucc, mintha valami vontatóhajó lennék.
2. Gustyi Ugrás 2010 sze 17. 18:52  
Köszi szépen a csapat nevében. Sok munka vár még a csapatra az biztos.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
5118. Gustyi Ugrás 2010 sze 16. 14:57  
khmmm... van 12-es is, de egyiptomba a 80 cuft-os palackok az elterjedtek. ami 11,1 liter. De a luxfer gyárt kimondottan 12 literes alu palackot is.
5060. Gustyi Ugrás 2010 sze 15. 11:56  
Hát nekem sikerült kilyukasztan a Halcyon wingemet :) Nem tudom hogyan de volt rajta lyuk. Szerencsére az Aquasure csodákra képes :)
5059. Gustyi Ugrás 2010 sze 15. 11:54  
Jacket tapasztalat: nekem otthon van 3 db scubapro master jacket. Mindegyik 840-es neylonból van. Amit én használok abban van kb 3-400 nyíltvízi merülés meg vagy 100 uszodai merülés.
Tapasztalatok: nem súlyintegrált, de nem is hiányzik, szoktam a palacktartótra felfűzni 4 kg-t ha sok lenne a derekamnak
Emelőképesség: XL-esnek 25 kg. Néha jó volt amikor találtam Hr-ben jópofa horgonyakat, csak magamra kellett kötni és már ment is az emelés.
Vízalatt sokkal jobb lebegési pozicióban tart mint más nyuszijacketek (már szerintem 15-20 fajtát próbáltam)
Merültem vele dupla 15-ös palackkal is, stabilan tartotta.
D gyűrűk jó helyen vannak, és elég ami rajta van, hogy esetlegesen stage palackot kelljen rádobni.
Zsebek: elég nagyok ahhoz hogy az esetleges szükséges dolgokat elrejtsem benne, bója, orsó, mást nem nagyon szoktam bele pakolni.
Nem utolsó sorban, ennek a jacketnek megvan arra vizsgája is, hogy mentőmellényként használják.
Cserélni még nem kellett benne a lufit, már kb 6 éve megvan.
Amúgy méretben az L-es elég lenne nekem, de a vállpántok behúzhatóak annyira, hogy stabilan álljon rajtam. A nagyobb mellett a plusz emelőképesség döntött.
5057. Gustyi Ugrás 2010 sze 15. 11:44  
Ha már valaki extra  biztonságos és erős jacketet akar venni, akkor ajánlom az olyan jacketeket amelyben a belső lufi rész cserélhető. Ez azt jelenti, hogy van valamilyen anyagból a külseje cordula, nylon etc... Belül meg valami gumis szilikonos anyagból vagy esetleg cordulából megcsinálva a fújható rész. Nem azt mondom, hogy olcsó, de ha lyukad a jacket akkor nem kell az egészet kidobni, hanem csak egy belső lufit venni. Nem mellesleg a javítás is sokkal egyszerűbb az ilyen jacketeknek. Lehet varni foltozni stb.
5009. Gustyi Ugrás 2010 sze 12. 21:58  
A szárazruha mandzsetta cserére visszaugorva. Ma végre volt időm kicserélni a nyak és csuklómandzsettákat a ruhámon. Ezt fényképekkel dokumentáltam, így itt bővebben, több képekkel olvashattok arról, milyen egyszerű is kicserélni azokat.
4864. Gustyi Ugrás 2010 sze 07. 10:45  
Rossz helyre adtad le :) Van ennél jobb megoldás, ha nem is házi. Mondjuk ki kell ugrani miatta Diósdra. Mondjuk az Oceanic ruhákon nem valami tartós mandzsetták szoktak lenni :)
4838. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 18:17  
Erre majd megkeresem a pontos angold idézetet, de nagyjából így szolt: aki meg tud egy bicikli belsőt ragasztani az ki tud egy mandzsetát is cserélni :)
4830. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 16:32  
A képen nem látszódik annyira de az éppen egy neoprén szárazruhára történő ragasztás volt. Az aquasure az nem ragasztó (azt varrás és egyébb anyagok találkozásánál szokás használni tömítésre jól felhiggitva cottol-lal). Az arra jó miután felragasztottad a tiptoppal a mandzsettát belülről kb 1,5 cm-es csíkba bekened a ruha meg a mandzsetta találkozását, így biztos nem fog beázni.

Bunny-nak válasz: nem sokkal olcsóbb :) Mandzsetta kb 8-10 angol font a csuklóra 12-15 nyakra (én angliában szoktam megvenni, miért ott? van választék. Én a vastagabbat szoktam venni az drágább). Ragasztó meg edző, fajlagosan olcsó, de asszem a legkisebb az 0,5 kg-os az edzővel kb 6-7 ezer ft. Tehát ha csak egyet akarsz ragasztani akkor nem éri meg :)
Mégis miért csinálom? Azért jó az, ha mondjuk valahol távoleső, helyen barlangok közelében mégiscsak javítani kell... Meg jó dolog bütykölni :) Persze nekem is volt olyan, hogy lusta voltam megcsinálni inkább megcsináltattam :)  
4823. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 15:20  
Fertőtleníteni??? Valaki herpeszes szájjal benyelte? :)
4821. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 15:01  
Akkor ha lesz időm, meg a héten szerintem cserélek én is egy két mandzsetát, akkor kaphatsz nagyobb képeket :)
4819. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 14:59  
Vedd elő a nagyítódat Blanka :)
4817. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 14:56  
Azért a szárazruhába pluszba elég sok levegő elfér. A mandzsettával lehet pepecselni. Leírás itt.
4816. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 14:54  
Szia,
Nekem bejött a cucc. Merültem vele usziban, nyíltvízen gyakorlásképp (nedves és száraz ruhába). Barlangi körülmények között Tapolcán többször, meg Szlovéniában. Jó az is ha módosítod egy kicsit a wingedet, de ez sokkal kényelmesebb volt számomra. Nekem annyi hogy a két derék D gyűrű alá be van fűzve 1-1 2,5 kg-os ólomsúly is. Amit meg kell szokni, hogy csak szájjal tudod felfújni a kiegyenlitő térfogatot. A költsége az előállításnak igen alacsony. Kell kb 2.5 méter ólomöv pár D gyűrű meg ólomstopp. Az összekötő lapokat én alulemezből csináltam.
4812. Gustyi Ugrás 2010 sze 06. 14:05  
Ha már kiegyenlitő térfogat. Ha nem szárazba merülök és sidemountig konfigurációban akkor a kiegynlitő térfogatként ezt használom. A hozzá tartozó inflátor tömlővel :). A konfigurációról bővebben akit érdekel itt találhat. Szerintem ennél könyebb kiegyenlitő térfogattal még egyik búvárcucc gyártó cég sem rukkolt ki :)
4770. Gustyi Ugrás 2010 sze 03. 11:42  
Mibe kerül amúgy egy ilyen? Ha van valakinek mintája és megéri esztergáltatni akkor nekem hozzá emberem
4769. Gustyi Ugrás 2010 sze 03. 11:41  
Esztergáltas egyet.
4733. Gustyi Ugrás 2010 aug 31. 17:42  
Azért ezt levezethetnéd, hogy miből gondolod, hogy 1,4 ampert fogyaszt. Szerintem az 5 Wattos led megtévesztő lehet. Kiváncsi lennék, hogy milyen led van benne. Manapság már elég kevés Led-et hajtanak meg 1 ampernél nagyobb áramerősségel, a nyitófeszültségén. Szerintem a led vagy 350 mA -val vagy 700 mA -el van meghajtva. Ehhez ha megfelelő áramgenerátor van benne, akkor az elemre jutó áramfelvétel fajlagosan kisebb
4711. Gustyi Ugrás 2010 aug 31. 09:22  
Computer: én amiből választanék az suunto vagy uwatec, lehet elfogult vagyok, de ezekkel kapcsolatban voltak jó tapasztalataim, mind szerviz mind egyébb téren.

Jacket: ha már 150.000 ft-ról van szó, ami nem kevés pénz egy jacket-re akkor én két gyártót preferálnék. Az egyik az a Scubapro Master jacket, tudom nem súlyintegrált, de számomra az eléggé elhanyagolható szempont. Legyen inkább nagy emelőképessége, a másik az Halcyon monopalackos rendszer. Ezt meg lehet zuhintani bőven ólommal, nem elfelejtve az acél háttámla súlyávval. A Scubapronál, mint Bunny említette kis zseb a palackhevederre, és máris 4 kilóval kevesebb van az ólomövön.
4699. Gustyi Ugrás 2010 aug 30. 19:03  
Mondjuk bébi aksit itt tudsz rendelni elfogadható áron, jó kapacitásban. A töltése lehet egy kicsit macerásabb, mint a ceruzáé. De semmi sem lehetetlen. Én általában modellező boltban kapható inteligens töltőket használok, azzal sokkal jobban karban lehet tartani az aksit, és mindenféle aksi tölt. Én ilyet használok. Ehhez, hogy megérje ezt venni, sok lámpát és aksit kell használni :)
4696. Gustyi Ugrás 2010 aug 30. 10:35  
A scubapro előnye, hogy aluminiumból van. Azért szerintem az egy kicsit strapabíróbb, meg mondjuk a hőelvezetése sem elhanyagolható. De szerintem van mind a két lámphoz lehet találni lehetőséget Mo-n hogy szárazon bekapcsolva megnézd.
4692. Gustyi Ugrás 2010 aug 28. 18:49  
Mondjuk egy ilyen.
4690. Gustyi Ugrás 2010 aug 28. 18:34  
Mire szeretnéd használni? Milyen merülési típusokra? Mennyi pénzt szánsz rá? A LED jóval jobb fogyasztásban mint a halogén izzók, és valamivel olcsóbb mint a HID lámpák. Minden csar ár kérdése. Teljesítmény mekkora legyen? Mondjuk éjszakai merülésen nappali fényt szeretnél, vagy csak az 5-10 méteres körzetben szeretnél bogarászni ?
4555. Gustyi Ugrás 2010 júl 20. 10:19  
a golyós porkohászati szűrőkkel az a gond, hogy vész esetén nem tudod kimosni, a másik fajtát valamennyire lehet tisztítani, ha nincs kéznél új. Általában egyiptomba a hajón nem mindenki szaladgál új szűrővel :)
4549. Gustyi Ugrás 2010 júl 19. 17:54  
mondjuk porkohászati szűrőnek szokás nevezni, aminek a szervize egyenlő a cserével. Csak a por formában jelentkező szennyeződéstől véd. Víz, olaj bármi egyébb ... nos azellen nem véd teccikérteni ?
4542. Gustyi Ugrás 2010 júl 19. 16:51  
meg a jól szervizelt, tisztított egyiptomi alupalackokban lévő aluminium oxid. Tehát lehet hogy a vörös tiszta, de amiből kapod az airt, korántsem biztos.
4327. Gustyi Ugrás 2010 máj 19. 13:50  
azért van belerakva egy 10 amperes relé, hogy ne a reedcső kapja a terhelést
4325. Gustyi Ugrás 2010 máj 19. 13:32  
Én reed csövet mágnest meg relét használok kapcsolónak.
4311. Gustyi Ugrás 2010 máj 18. 13:48  
Nem, ehhez a lámpához li-ion cellákat használok. Ilyet, ezek 3,7 V-os cellák. Ebből 4 db van sorba kötve így 14,4 V az átlag fesz. Ilyen 4-es pakkból meg 5 db párhuzamosan, így 14,4 V 12500 MAh.

A litiumos aksikkal óvatosan kell bánni, mert érzékeny  a merítésre, töltésre. Ráadásul vízzel érintkezve tűzveszélyes lehet :)

Szóval a cellákat az érzékenységük miatt elektronikával kell védeni, és jó töltő kell hozzá.
4309. Gustyi Ugrás 2010 máj 18. 11:53  
Igen csak annak a Vf- feszültsége 25 volt, bár tény és való "kompakt" az biztos :)
4307. Gustyi Ugrás 2010 máj 18. 11:33  
Az elejére raktok valamit, az szerintem polikarbonát legyen. Az üveg törik, a plexivel szemben a polikarbonát könnyeben megmunkálható. Valamint a plexi könnyeben törik. Az elején nekem egy szimpla o gyűrűs tömítés van, erre a nyomás növekedésével a polikarbonát lap egyre jobban ráfeszül, így jobban tömít.

Hőelvezetés: Aggteleken volt a leghosszabban használva állandóan bekapcsolva kb 1-1,5 órát világíthatott szárazon és akkor kézmeleg volt a teljes lámpa.
A hőelvezetésnél oda kell figyelni arra is, hogy az elektronika is kapjon megfelelő hőelvezetést.
Amúgy érdemes megnézni elektronika szempontjából a taskled-eseket, mert lehet elég jó programozható elektronikákat is kapni, így lehet állítani a fényerőt.

Ha nem kell brutál fény akkor én már szemezgettem a Cutter oldalán van olyan opció, hogy Cree MCE led elektronikával egybeépítve, 8,4 voltról meghajtható kb 700 lumen. Ebből pofás kis lámpát lehetne csinálni.  Most valamiért nem elérhető a product oldaluk, de ha elérhető lesz akkor feldobom mire gondoltam.

Képeket amint tudok küldök, ezen a héten nem ígérem, de jövőhéten lesz sok időm akkor csinálok.
4305. Gustyi Ugrás 2010 máj 18. 11:16  
Klausztrofóbiám inkább száraz barlangba volt már, vizes barlangokban nem nagyon. A vágy a kimenetelről a hosszú bentöltött órák után szokott felmerülni, de az is kibírható. A problémát általában a hideg szokta okozni :)
Amúgy barlangi túráink beszámolóit, szép képekkel itt megtaláljátok.
4303. Gustyi Ugrás 2010 máj 18. 10:02  
Mivel a Tapolcai tavasbarlang szelvényeiben nem minden esetben jó uszonyozni ezért próbálunk "pipiskedve haladni". Persze lehet menni uszonynal is, de nem akkorák a terek hogy ujjbegyen ne tudnál haladni.
4300. Gustyi Ugrás 2010 máj 17. 23:07  
Jaja pontosan, mondjuk ahogy neked néztem vannak benne melegfényű ledek is, azok ekkora fényerőt nem képviselnek. Bár ahogy a videón is látszik, eléggé beégeti a képet, de szerintem tacskózacsis diffuzorral elégge elviselhető lehet, vagy reflektor nélkül. A legnagyobb gond nem a helyfoglalással van hanem a hővezetéssel, mert használjuk barlangba szárazon is fényképezésehez, oda meg kell a hűtés.
4298. Gustyi Ugrás 2010 máj 17. 22:49  
Hamár lámpa projektek, akkor a legutoljára épített lámpafej rövid leírását megtaláljátok itt:

3* CREE-MCE

Jelen pillanatban a szárazruha fűtés aksijáról használom, amelyről 2 amper az áramfelvétel kb 2200 lumen fényerő mellett. Eddig barlangban használtam szárazon, vizesen. A belseje a ledtartó betét és ami az áramgenyát tartja az vörösrézből készült, a külső tok aluminium, amibe szorossan illeszkedik a vörösréz betét. Képeket ha kell tudok még majd felrakni.

A lámpa bevetéséről is készült videó a Tapolcai tavasbarlangba itt, az elől lévő búvár kezében van a lámpa, ami a fejkamera mellett van azok más lámpák. Amennyiben videózáshoz kell lámpát gyártani abban az esetben a reflektorok nem kellenek a lámpára és akkor szép szórt fényt ad.
4280. Gustyi Ugrás 2010 máj 14. 16:02  
csini lett, de szerintem 350 mA-nél ilyen hűtés mellett ne nagyon hajtsd nagyobb áramon.
4001. Gustyi Ugrás 2010 ápr 17. 09:41  
A Heliair használata nem annyira elterjedt már szerintem. Nem a legideállisabb gázok jönnek létre heliair töltésénél. Ha trimixet keversz parciálisan akkor hélium oxigén és levegő hozzáadásával lehet pontossan megfelelő keveréket előállítani. De külföldön terjednek a mikroprocessoros folyamatos keverők, amik trimix előállítására is képesek.

A példádnál maradva kérdés az, hogy az oxigént mennyire tekintjük narkotikusnak, mert mostonába ugyanolyan narkotikusnak veszik mint a nitrogént. Ezért inkább 15/55 ami még jó erre a mélységre. (Standard gázoknál maradva)
3999. Gustyi Ugrás 2010 ápr 16. 22:03  
az élelmiszeriparban, orvosi gázok esetén a gázok annyiban különböznek az ugynevezett ipari gázoktól, hogy kisebb a szennyezőanyag tartalmuk. Ezt úgy érik el, hogy magasabb cserenyomáson kell visszavinni a palackot. Pl. orvosi oxigént 3 bár-ig lehet űríteni iparit 1 bárig. Jó esetben az élelmiszeripari, orvosi gázok palackjait töltés előtt vákumozzák.

Oxigén szempontjából  probléma az olyan eseteknél lehet főként, ahol a gáz fel tud gyorsulni, ezáltal a súrlódás is nő ami hőt fejleszt. Ezért nem lehet pl oxigén átfejtő rendszerekbe golyóscsapot használni, mert az un golyó pere mentén a gáz gyorsulásra képes...

A gázok keverése esetén legfőképpen a parciális alapú keverés esetén kell odafigyelni az oxigénkompatibilitásra, és az oxigéntisztaságra is. Mert nem elég ha egy palack vagy reduktor alaktrészei oxigénnel kompatibilis anyagokból van összerakva, ha azok szenyezettek, fémforgáccsal, szénhidrogénnel...

Korábban valamelyik fórumba volt szó, hogy parciálisan hogyan keverik a trimixet. Pénzspórolási szempotból a héliumot érdemes előbb befejteni a palackba, utánna az oxigént ( kb 5-7 szer drágább a He minz az O2) viszont itt is a palackcsapja a palack egyes elemei tiszta oxigénnel érintkeznek így azoknak is oxigéntisztának, és oxigénkompatibilisnek kell lennie.
3996. Gustyi Ugrás 2010 ápr 16. 16:50  
Viszont, hamár ennyire az eu-ra gondolnak akkor nem biztos, hogy egy házilag PVC-ből készült folyamatos keverőt kellene berakni a képen :)
Ha már dino ennyire otthon vagy kémiában akkor mondhatnál valamit az oxigén és a PVC között létrejöhet- e gyors égési folyamat.
3994. Gustyi Ugrás 2010 ápr 16. 16:31  
Nekem csak azért volt fura, mert annó így tanultam, így tanítom, ahogy leírtam. Csak hirtelen megijedtem, hogy változtak az idők...
Persze nem hátrány ha minden oxigénnel kompatibilis, de akkor nem tudnánk a jacketet fújni nitrox-szal stb stb
3991. Gustyi Ugrás 2010 ápr 16. 15:40  
a mostani Submarine-t megvettem a mai nap folyamán és a Nitroxkeverés gyakorlatban című cikkében számomra ellentmondó tényeket véltem felfedezni:
idézet : "Ahhoz hogy nitroxosat merülhessünk, nem megfelelő az eddig megszokott palack, reduktor, első lépcső kombináció. Speciális kell belőlük vagy szakszóval élve oxigénkompatibilis..."
Ezek után a cikk végén el kezdi taglalni a folyamatos keveréses nitrox töltési eljárást.
A bennem felmerült kétség az, hogy vajon a kompresszorban használt alkatrészek, kenőanyagok oxigénkompatibilisek? Ha nem akkor a folyamatos keveréssel előállított nitrox, vagy az előre kevert nitrox esetén miért van szükség speciális palackra?
Tudomásom szerint 40 %-os nitroxig membrános, folyamatos keveréses, előre előállított nitrox esetén nincs szükség semmilyen speciális felszerelésre. Persze ha már parciálisan kevergetünk az merőben más.
3872. Gustyi Ugrás 2010 feb 17. 10:53  
Mi számít nálad normális árnak ? Úgy lehet könnyebb lenne ajánlani.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4264. Gustyi Ugrás 2010 feb 12. 11:03  
Szerintem felesleges ajánlani. Aki félti a kis sz*ros életét, van felelőségtudata, az megtalálja az ilyesmit. Aki meg nem foglalkozik ezzel ezután se fog sajnos.
4246. Gustyi Ugrás 2010 feb 12. 09:24  
Nem hiszem, hogy más országokkal szemben nekünk eőírásokat kellene hoznunk, hogy miért és ki ne merüljön. Az ilyen dolgokról, rizikófaktorokról a tanfolyamon szó kell, hogy esen, hogy miknek mi a kockázatai. Az orvosi kérdőiv a tanfolyam előtt pont a kockázatos dolgokra világít rá. Akinek meg valamilyen problémája van legyen felelőség tudata és menjen el orvoshoz.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés