»» ««

Hat kilométernyire hatoltak be a barlangba

Külföld

A WKPP búvárai, saját rekordjukat megdöntve egy 24 órás merülés során a Wakulla Springs ismeretlen járatát tárták fel.

A Woodville Karst Plain Project (WKPP) valamennyi búvára épségben tért vissza az expedícióról. Jarrod Jablonski és Casey McKinlay az eddig ismert 17,000 láb hosszúságú járat újabb 3,000 lábnyi szakaszát fedezték fel, így most már hat kilométernél is távolabb jutottak a barlang bejáratától.

A merülés érdekessége, hogy a búvárok 7 órát töltöttek el 90 méternél nagyobb mélységben, a dekompresszió pedig 14 órán át tartott. A két búvárt 30 fős csapat segítette a merülés során a víz alatt illetve felett. Természetesen a két behatoló búvár újralégzővel merült, de a barlang bizony pontjain palackokat is elhelyeztek. Öt elektromos víz alatti robogót vittek magukkal, hiszen hatalmas távolságot kellett beúszniuk.

Mondani sem kell, hogy egy ilyen merülésnek megvannak a maga veszélyei, de gondos tervezéssel igyekeztek a lehető legkisebbre csökkenteni a kockázatot. A barlang feltárásának egyébként tudományos célja is van, hiszen igy szeretnék megismerni a feltörő víz mélyben megtett útját. Ehhez szolgált újabb információkkal ez a merülés.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés