»» ««

Új-zélandi barlangi rekord

Külföld

A tavalyi csúcsot döntötte meg egy búvár a Pearse Resurgence barlangban.

Richard HarrisA Mt Arthur lábánál fekvő barlang már több búvár fantáziáját mozgatta meg, tavaly Rick Stanton érte el itt a 177 méteres mélységet. Richard Harris ezt döntötte meg 182 méteres merülésével. Az ausztrál Dr Harris tavaly a segítőcsapat tagjaként vett részt a rekordmerülésen.

Most egy kizárólag ausztrálokból álló csapat tagjaként indult el a merülésre, ahol sokáig a Stanton által rögzített kötelet követte, majd annak végpontját 30 méterrel távolabbra és egyben öt méterrel mélyebbre kötötte le. Ennek köszönhetően megtalálta a rendszer végpontját, ami tavaly csak azért nem sikerült Stantonnak, mert az egyik lámpája felmondta a szolgálatot. Harris korrekt módon el is ismerte, hogy nagyon nagy segítség volt a számára az előző évben rögzített kötél, és bízik benne, hogy a több más rekordot is tartó Stanton nem bánja, hogy ő érte el előbb a végpontot.

Mindenestre azok után, hogy a barlangot gyakorlatilag teljesen feltárták, Harris nem akar már újból visszatérni a kristálytiszta, de alig 7 fokos vizéről ismert merülőhelyre. Aláöltözetét úgy jellemezte, hogy "hálózsák karokkal és lábakkal", de volt rajta egy 12 voltról üzemelő melegítő mellény is a szárazruha alatt. Erre azért volt szüksége, mert az ereszkedés 15 percével szemben a felszínig négy és fél órán át tartott az út. Az 1986 óta búvárkodó Harrist két társa a felszínen biztosította. Az elővigyázatosságra szükség is van, 1995-ben már életét vesztette itt egy búvár, akinek testét csak 1997-ben sikerült a felszínre hozni.

[ The Nelson Mail ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés