»» ««

Közel kilenc kilométeres behatolás

Külföld

Egy spanyolországi barlangban állított fel új rekordot egy búvárcsapat.

A barlangi merülések nehézségeiről, kihívásairól és szépségeiről épp a közelmúltban olvashattatok a DC-n magyar búvárok beszámolójában is. Ezúttal egy nemzetközi csoport eredményéről adhatunk hírt, akik 8,8 kilométer távolságra jutottak az észak-spanyolországi Pozo Azul barlangrendszer bejáratától.

Jason Mallinson, Rick Stanton, John Volanthen és Rene Houben 50 órát tartózkodott a barlangban, tehát két éjszakát is egy száraz részen töltöttek a hegy mélyén. Az egyik búvár arról mesélt, mekkora érzés egy soha senki más által még nem látott járatban úszni, ahol nincs semmi élet, csak kristálytiszta víz a hosszú-hosszú barlangban. Az izgatottság ellenére is folyamatosan észnél kell lenni a búvároknak, hiszen zárt téri merülésről van szó. A búvárok végülis azért fordultak vissza, mert ennél tovább nem tudták vinni az elfogyott vezetőkötelet. Természetesen víz alatti vontatókat kellett használniuk a nagy távok megtételéhez, és a négy messzire jutó búvár mellett továbbiaknak is kellett segíteni a merülést. A korábbi legmélyebb behatolás 7,8 kilométer volt, a mostani új csúcsot a szintén jelen levő Martyn Farr a Mount Everest első meghódításához hasonlította.

Hogy olvasóink némi képet kaphassanak a Pozo Azulról, egy régebbi expedíción készült videót ékelünk be.

[metro.co.uk ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés