»» ««

Új barlangi rekord

Külföld

Két amerikai búvár a világ leghosszabb merülését hajtotta végre két különböző bemeneteli pont között.

A 20 órás floridai merülést Jarrod Jablonski és Casey McKinlay hajtotta végre, ez idő alatt 11 kilométernyi távolságot úsztak be. A kiindulópont a Turner Sink, a végpont a Wakulla Springs volt, a merülés során elért legnagyobb mélység pedig 90 méter volt. Természetesen több palackot, újralégzőt és scootert vitt magával mind a két búvár a merülésre.

Magának a távolságnak a megtételére hét órára volt szükség, a dekompresszió viszont több, mint 13 órán át tartott. A különleges merülést egy 30 fős, nemzetközi csapat segítette, akik többek között a kijárattól 1,6 kilométerre tartalék felszereléseket helyeztek el, és a dekompresszió során is a búvárok mellett voltak.

McKinlay beszámolója szerint a barlang többnyire igen nagy, de volt pont, ahol másfél méteresre szűkült. Az első öt kilométeren tiszta vízben merülhettek, utána viszont algássá vált a víz. Ilyen távolságú és időtartamú merülésnél a búvároknak már gyakorlatilag mindenre fel kell készülni, és semmi sem érheti őket meglepetésként, akár a viszonyok ugrásszerű változása sem.

A merülés legfőbb eredménye az, hogy mostantól egyértelművé vált a korábban különállónak tartott Wakulla Springs és Leon Sinks barlangrendszerek kapcsolata, amelyek közt az első átjárót pár hónappal korábban fedezték fel Jablonskiék.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés