»» ««

Olympus 8080 teszt

Fotózás
2/2. oldal


Ha már tok, ejtsünk szót róla. Irigy vagyok rá. A lépcsőzetes gomb kialakítást már méltattam, lopja már le a Canon könyörgöm, mert ez jó! Továbbá - ha már úgyis lopnak - vigyék a menetes optika tubust is, mert az Olympus tokon az is van, így egyszerűen lehet szabványos előtéteket tekerni a tokunkra. A tokon található vaku kivezetés is, igaz csak saját tokozott vakut vezérel, de azt legalább TTL-ként. Nekem -lehet tévesen- biztonságérzetet ad a dupla O gyűrű, és a masszív fém lezáró csat is. A tok számomra nagy negatívuma a pozítívuma (legalábbis a lebegés szempontjából), ugyanis eszement nagy, igaz így legalább dekó bójaként is használható (csak vicc volt, nehogy kipróbáld!).
Előre haladva a tokon belefutunk a port-okban. Gyárilag kétféle létezik hozzá, az alap és egy nagyobb méretű, szétszedhető (erről később) a nagylátószögű előtéthez. A portot szintén két O gyűrű, és egy ötletes zár rögzíti, a nagylátó port eleje letekerhető, ott szintén 2 O gyűrű és a zár található. Bizony, a gombokat, tekerőket nem számolva alaphangon is 4, de nagylátónál 6 zsírozandó O gyűrű, tisztítandó fészek található a tokon - ezzel erősen megnövelve a beázáshoz vezethető hibahelyek számát.

Nagylátó optika. A gyártó készít nagy látószögű előtét lencsét a 8080-ashoz, amit egy közbetét felhelyezése után tudunk feltekerni. A segítségével a látószögünk 0.8x -re vagyis kb. 22mm-re nő, ami impozáns. Kéne is hozzá speciálisan domború, un. "dóm port", ám sajna a gyártó ezt is síküveggel szállítja. Kár. Ha ezt az előtét lencsét szeretnénk feltenni a gépünkre, pár dolgot el kell fogadni.
Először is, ha ez fent van, a zoom gombot felejtsük el, az optika ugyanis beleüt az előtét lencsébe. Tehát innentől kezdve egy fix optikás gépünk van. Emellett a víz alatti tokba helyezés sem egyszerű, ugyanis ez előtét lencsét csak utólag, a félig összerakott tokban lévő gépre lehet rátekerni, majd ráépíteni a tok maradékát. Elmondva sem egyszerű, és megcsinálni sem, a tetejében a tokot tesztelni sem tudjuk üresen, teljesen szét kell szedni a gép bele és -összerakásához - minden merülés egy kisebb kaland, vajon mind a hat O gyűrű rendben van?

A rendszert (gép, betokozva) végül két manuális Sunpak G-Flash vaku egészítette ki, saját vakukaron és tartón, optikai kábellel vezérelve. Az egy hét alatt ért pár meglepetés, például hogy a 8080-nál manuális módban is kettőt villant a vakuval, tehát csak digitális vakuval képes működni. Fura, a legtöbb gép manuális módban csak egyet villant, így a régi slave vakukat is lehet hozzájuk illeszteni.
Az átfogással járó kényelmetlenségről már írtam, ami még említésre méltó, hogy a gomb lenyomásától a kép elkészültéig eltelt idő szerintem túl nagy, bőven több mint 1mp. Próbáltam amit lehet kézzel beállítani (fehér egyensúly, iso, stb fixre véve általában gyorsít), de nem segített - gyanítom az elővillanás és az után történő méricskézés sokat rontott ezen az eredményen - tudnám minek, talán a vaku TTL miatt? Nem találtam rajta a fókuszpont áthelyezési lehetőséget, de a gazdája szerint ez tudja, mint ahogy szerinte az elővillanást is valahol, valamelyik menüben, ha jól emlékszik ki lehet kapcsolni. Nesze neked felhasználóbarát kezelés.
Visszakanyarodva az első mondathoz, én lassúnak éreztem a gépet, ellenben egész jó arányban lőtt éles képeket, vagyis inkább úgy mondom, kevés homályos képet készített - sok éles halfarokról készült képem volt, mert a cél közben elúszott sajna. Képminőség jó, ahogy mondtam magasabb ISO-ban zajos, de ez ebben a kategóriában sajnos normális.

Summázva az egy hét tapasztalatát. Amikor megvettem a Canon S70-et, nagyon hirtelen kellett dönteni, mert a nyakamon volt egy déli vörös-tengeri szafari. Kicsit bántam később, hogy miért nem vettem inkább valami utolsó darab 8080-ast. Nem tartottam elég jónak a Canont, lassúnak és pontatlannal találtam a fókuszt, egyszóval nem voltunk szívbéli jóbarátok. Nos, az egy hét 8080 használat után én rehabilitáltam a gépem, majdnem megcsókoltam, amikor visszakaptam. A magam részéről biztos vagyok benne, hogy az S70-nel jobb képeket csináltam volna a túrán, bár ... bár az a nagy látószögű előtét azért az jó dolog ám!

Röviden tehát SZERINTEM - és ez hangsúlyosan szubjektív vélemény - alap felszereltségben engem a "nagyágyú" 8080 nem győzött meg, képességei nem jobbak a konkurens hasonló kategóriájú gépeknél. Viszont lényegesen jobban bővíthető, mint bármi más. Van hozzá gyári nagylátószög, és TTL vaku vezérlési lehetőség, illetve ha emlékeim nem csalnak, nem gyári dóm port is, amivel az egész szett úgy ahogy van felértékelődik legalább egy fél kategóriát! Mert az a víz alatt is 22mm-es látószög már behozhatatlan előny minden más kompakt géppel szemben.
Ha vennék, 8080-at csak így "feltuningolva" vennék - dóm port és nagylátó, és reménykednék, hogy ennek felszerelése után nem jön szembe életem makró témája - mert bizony ilyenkor marad a sóhajtozás.

A géppel készült képek a képtárból.

A Olympus 8080-ast köszönöm Péchy Imrének, és az Aquaqund búváriskolának.

- Sz.K. -
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés