»» ««

Olympus 8080 teszt

Fotózás
1/2. oldal

Végre, a nagy ő, sokak szerint a kompakt kategória csúcsa, a 8080 kerül kíméletlen górcsövem alá.

Menjünk le Hurghadába, itt havazik ott 23 fokos a víz, itt depresszió ott napfény. Szólok pár ismerősnek, egyikük megjegyzi - bár nem ér rá eljönni, de van egy Olympus 8080-asa, nagylátószögű előtéttel, tokkal - ha kell, kölcsönadja. Naná, ide vele!

Így történt, hogy az útra nem a bevált Canon S70-es gépem, hanem az Olympus sajnos már kifutott, de sokáig a kompakt zászlóshajónak számító gépe, a C-8080 Wide Zoom kísért el.
Első benyomás, hogy a szállítása lényegesen komolyabb logisztikai feladat, mint vártam. A fényképezőgép is nagyobb, de a jelentős helyet a jócskán nagyra hízott búvártok, a két port és a nagylátó optika foglalta. A kabintáskám kapacitása gyakorlatilag ráment a szállítására, bár próbáltam amit lehet egymásba csúsztatva elhelyezni. Na mindegy, valamit valamiért, nagy helyet foglal, dehát a minőségnek ára van - gondoltam.

Nézzük az összetevőket, az alapgép. Az Olympus jelentős szerepet vállal az elérhető árú víz alatti fotózás létrejöttében azzal, hogy a kompakt gépeihez olcsó, gyári víz alatti tokot készít. A tokozott skála indul az egyszerű automata gépektől, és végződött a 7070 és 8080 szériával, amíg gyártották. Erről bővebben az E500 cikkben. A 8080 tehát a csúcs, paraméterei impozánsak.

A gép fogása kellemes, van súlya, így stabil tartani, az 1.8" LCD kijelző ma már nem lenne elég. Az optika egy f2.4 maximális fényerejű, 28mm nagylátószögtől induló 5x zoom lencserendszer, szép nagy átmérővel. A legszűkebb rekesz sajnos f8, ez bizony sovány - bár a konkurencia sem tud igazán többet, ennek a makró és sekélyvizű fotózásnál látjuk igazán kárát. A zoom-olás sajnos elég kevés lépcsőben történik, nem fokozat nélküli. Az átlagos tudású érzékelő felbontása 8 megaPixel, ISO tartománya szokásos, nagyobb érzékenységnél zajosodik.
Ha már a tudásnál tartok, természetesen mindenre képes, amit ettől a kategóriától elvárunk. Rekesz és zársebesség előválasztás mellett teljes manuális mód, kézi fehér egyensúly, manuális fókusz és több pontos autofókusz, braketing, etc. Természetesen képes videót is rögzíteni, bár ezt épp nem próbáltam, és ne feledjük a külső TTL vakuvezérlésre szolgáló vakupapucsot sem. Impozáns lista, aki kicsit is komolyan veszi a gépvásárlást, az interneten úgyis rengeteg helyen megtalálja ezeket táblázatba foglalva.

Vizsgáljuk meg inkább szubjektíven, búvárszemüvegen át. A gép kezelése az én "canonos" gondolkodásomnak körülményes, ám a tulajdonosa pont az én -neki cserébe kölcsönadott- Canon S70-emet volt képtelen megszokni. 1:1. Nekem nem tetszett, hogy a vaku mód (és még egy csomó más alap funkció) váltásához egy gombot nyomva kell tartani, és a másik kezünkkel egy tekerőt forgatni - mindez víz alatt (is) körülményes, miért nem lehet simán lépteni a gomb nyomogatásával? Az alap funkciók jelentős részét is menüből kell elérni, bár sok mindent kiraktak külön gombra - persze itt megint a tekerővel kell machinálni.
Nincs bajom a tekerőkkel, feltéve ha azok olyan helyen vannak, hogy nem kell fogást váltani - de ez esetben kell, és ez nekem kényelmetlen. Pozitív meglepetés, hogy manuális módban a négy menü-irány gombbal tudom a rekeszt és a zársebességet állítani, nem úgy, mint pl. az Olympus 5060 esetén, ahol egy második gomb + tekerővel lehetett ugyanezt megtenni.
Egyébként a víz alatti tokon a gombok okosan elhelyezettek, több egymás mellé zsúfolt esetén ügyes lépcsőzetes megoldással segítik a biztos kezelést, a "tűzgomb" jó nagy, bár én nem éreztem a félig lenyomott állapotot rajta még egy hét kezelés után sem biztosan.

Egy kompakt gép könnyed kezelésének alapja -szerintem- az, hogy az ember két kezében tartja a tokot, és a beállításokhoz nem kell fogást váltani rajta, elér mindent az ujjaival, esetleg maximum egy kézzel állítja a beállításokat, a másikkal továbbra is tartja a gépet. Szerintem kényelmetlen, ha mindkét kéz kell egy olyan állandóan használt funkció eléréséhez, mint pl. a vaku vagy ISO állítás. Elmozdul a gép, elzavarjuk az állatot, stb. Egyszóval ergonómiailag, vagyis kezelésben a gép felszínen és tokban egyaránt számomra nem volt kényelmes.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés