»» ««

Búvár Bár: A 16 méteres roncs

Utazási élmények

Ebben az új sorozatunkban olyan élményeket teszünk közzé, amik egy-egy emléketesen jó vagy rossz merüléshez kapcsolódnak. Célunk szerint sikerül a szubjektív írások révén kicsit közelebb kerülnünk ahhoz, kinek mit is jelent a búvárkodás.

Lapozom a búvárnaplóm, egy-egy bejegyzésnél megállok, eltöprengek... Eszembe jutnak az emlékek, jók is, rosszak is. Az ilyesmit szokta az ember elmesélni a többieknek egy sör mellett, és utána hallgatja mások sztorijait. Néha jó leülni egy nyugis helyen, ahol van innivaló és jó társaság. Sajnos épp nem egy bárban vagyok, búvárbarátok sem vesznek körül, de a naplómat tudom azért nézegetni. Itt van előttem egy merülés, az adatokkal, 2003-ból. Vajon mit is tudok felidézni Tunéziából?

Amikor befizet az ember egy ilyen nyaralásra, bízik benne, hogy lehet merülni, hiszen tengerpartra utazunk; de annyira kevés a híradás első kézből, hogy igencsak bizonytalannak tűnik minden. A forró tunéziai nyárban eltöltöttünk pár szép napot az országban barangolva, de beismerem, igazán nem hagyott mély nyomokat bennünk a hely. Nem tűnt különösebben karakteresnek, és jól éreztük ugyan magunkat, mégis a hazafele úton már tudtuk, nem fogunk különösebben visszavágyni. Egyiptomnál valamivel tisztább, kulturáltabb arab országról van szó, van sivatag, pár ókori emlék, de...

Talán a tenger majd javít az összképen, gondoltuk. A víz meleg is volt, de a homokos aljzat reménytelenné tette azt, hogy sznorizás közben bármit is látni fogunk. Ám tévedtünk: egyszer csak hatalmas medúza bukkant fel előttünk, lüktetve, közeledve. Mondanom sem kell, ez pont nem az, aminek örülni lehetne. Mint kiderült, lehet készülékkel is merülni, hammameti szállodánktól nem messze egy, a kikötőben levő garázsszerű építményben volt a bázis. Különös módon zajlanak ott a dolgok. Feltűntek az oktopusz nélküli reduktorok, mert ez a helyi vezető szerint így biztonságosabb. A merülések szinte mind roncsoknál vannak, hiszen az élettelen homokos aljzaton leginkább ezek az egyedüli "víz alatti oázisok".

A merülőhelyek száma így aztán megegyezik a roncsok számával. Ám az elnevezésekkel nem sokat bíbelődnek. Nem akarnak keveredést, ezért 6, 16, 25 és 30 méteres roncsokat emlegetnek, a mélységnek megfelelően. A 6 méteres roncs pár ócska vasdarabot takar, ide elsősorban próbamerülőket visznek. Nem egy nagy élmény.

Ám a 16 méteres roncs már igazi búvárkalandot ígért. A víz nagyon kellemes volt, egy rövidruha elegendő volt, pedig talán szerencsésebb hosszú ruhát választani az ilyen jellegű merülésekhez. Sokat nem beszéltek arról, mi hogy zajlik majd: kötél mellett ereszkedünk, a roncsot előbb körbeússzuk, aztán be is nézünk. A hajó történetéről sem sok derült ki, a második világháborút emlegették, de hogy ki, mikor, hogyan?...

Akkor már nem számítottam teljesen kezdő búvárnak, kíváncsian nézegettem hát, ki került még velem együtt a hajóra. Nyugati turistákkal hozott össze a sors a kis műanyag testű hajón, ahol minden árnyékolás nélkül "élvezhettük" a közel 40 fokos meleget. Igazi élvezet volt a vízbe ugrani! A látótávolság 10-12 méteres lehetett, hamar feltűnt előttünk a hajótest. Az egyenesen álló hajó nagyjából 40 méteres volt, beúszva teljesen olyan benyomást keltett, mintha a kicsinyített Thistlegormban nézelődnénk. A hídon levő fülkébe is beúsztunk, ahol sikerült picit be is akadnom a hosszú vízinövényekbe. Érdekes, mennyire megváltozik az ember látásmódja a merülésszámmal; akkor és ott élveztem a helyet, annak ellenére, hogy nem akadt különösebb látványosság, talán csak egy méretes angolna. Mai eszemmel tudom, hogy alig átlagos lenne egy ilyen merülés.

Persze most is szívesen bevállalnám ezt a roncsot, ha ott lehetnék Tunéziában, nem pedig idehaza a telet idéző márciusban. Bár egy dologra jobban odafigyelnék. A jó búvár a merülés előtt sokat iszik. A még jobb búvár pedig arra is számít, hogy egy kis csónakon nincs illemhely, és hosszú lesz az út a partra, ahonnan még a szállodába is el kell jutni. Akármit éltem át a víz alatt, a hajózást és az azt követő szorongató hazautat senkinek sem kívánom. Bizony előfordul, hogy egy roncsmerülésnek nem az a legfontosabb tapasztalata, hogyan kell beúszni egy hajótestbe, hogyan kell óvatosan uszonyozni, vagy figyelni a levegőfogyasztásra...

GR
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Tunézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés