»» ««

Mikulás Krajlevicában

Adria

Vendégségben jártunk az ADRIA búvár klubban Krajlevicában, Daniel Frka meghívásának eleget téve.

A Horvátországban rendszeresen merülők valószínűleg ismerik Daniel Frka nevét, aki többek között az Adria titka, az adriai roncsokat bemutató, igen szép könyv szerzője, s az "ADRIA" búvár klub egyik alapítója. Éppen harminc éve alapították a klubot, melyet december 5-én illően meg is ünnepeltek a klubtagok. Az egyesület ma is működik, s több mint harminc aktívan búvárkodó taggal rendelkezik. Nem gazdasági vállalkozásként üzemel, őrizve az egykori klub-szellemet. Megjegyzem a tengerparti épületet, s a fenntartás költségét ma is a város biztosítja, hasonlóan sok tengerparti városhoz Horvátországban.

Szent Miklós szobor és ahogy mi ismerjük, télapókéntFrka úr azonban nem érte be a szokásos ünnepléssel: a városi önkormányzattal karöltve nagyszabású projektbe kezdett. A városban felállított Szent Miklós (Sveta Nikola, az utazók és tengerészek védőszentje) szobor kicsinyített másolatát elkészíttette az alkotóval, s a városi elöljárók jelenlétében, december 6-án, ünnepélyesen elhelyezték a bázis házi zátonyán 15 méteres mélységben. A szobrot kis betontalapzaton engedték le daruval, ahol egy sziklafal oldalából kiemelkedő szirten előkészített helyére csavarozták.

A hűvös víz, s az előző napok viharos időjárása miatti rossz látás ellenére igen szép merülésben volt részünk. Pici nehézséget okozott az a szervezési hiba, hogy 25-30 főnyi búvár egyszerre próbálta megnézni az alkotást, s eközben nem mindenki volt tökéletesen ura lebegőképességének. Ennek ellenére mindenki vidáman, mosolyogva, élményeit mesélve került elő a vízből.

Az ünnep fényét tovább emelte a város által delegált rezes banda játéka, a meleg tea, a forralt bor és a finom falatok az asztalon. Az önkormányzat szónoka kis túlzással történelmi eseménynek nevezte az első hivatalos víz alatti szoborállítást Horvátországban. (Olyannyira megható volt a beszéd, hogy horvát barátaim unszolására sem említettük neki azt az igen gusztusos, művészi értékű, sörös hordót ölelő műanyag kerti-törpét, melyet évekkel ezelőtt helyeztünk el Cres sziget egyik szép öblében. Igaz, hogy nem bronz csak törpe, azonban magyar búvárok állítottak szobrot már öt évvel hamarabb. Sponzor nélkül ez sem utolsó...)

Példaértékű búvár rendezvényen vehettünk részt, ahol a klubtagokon kívül számos civil érdeklődő -nem búvár- és az országos televízió is megjelent. Még az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, több napi esős vihar után sima víz és napsütés kényeztette a merülőket.

Üdvözlettel Krk szigetéről:

Szarka Géza
Buborék Búvárközpont
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2008 dec 09. 13:08  
Reméljük meghozza más kedvét is, mi is örülünk az ilyesminek.
 1. medve 2008 dec 09. 09:20  
ez egy szép írás volt. már megérte felkelnem:)

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés