»» ««

II. Magyar Apnea Nap

Szabadtüdős
4/4. oldal


Rövid szünet után kezdődhettek az úszások. Itt is van indulási lista, itt is hasonlóan van versenyzóna, átmeneti zóna és bemelegítő zóna a medencében, ám a dinamikus számnál egy pályán zajlott a verseny. A medence partjára végig centiméter lett rögzítve, hogy a felszínre érkezéskor a bírók le tudják olvasni az elért távot. A versenyzóna sávjában két biztosító búvár a felszínen követi a búvárt, gyakorlata végrehajtása közben. Mivel víz alatt könnyebb gyorsabban úszni, ezért a mindketten csak a sáv felére figyelnek, ott váltják egymást. Elinduláskor a medence falától 1,5 méter áll a versenyző rendelkezésére, hogy a felszín alá bukjon. A felszíni protokoll megegyezik a statikussal.

Igen szép eredmények születtek. Magyar részről nagy örömünkre új nemzeti csúcsot úszott Bauer Miklós, uszony nélkül 109 méterig jutott. Uszony nélkül az olasz Andrea Richichi volt a második legjobb 104 méterrel. Öten már eredetileg is 100 métert jelentettek be, és végül tizenkét versenyző került a 100 felettiek klubjába Székesfehérvárott. A cseh Petr Dracka (127m), Petr Augusta (128m), a holland Peter Wurschy (130m), Horváth Zoltán (141m!) és meglepetésre a szlovén Luka Pengov (139m, ismét csak élete eddigi legjobb eredménye) tudott több, mint 120 métert úszni egy levegővel. Sajnos Zoltán úszása nem lett érvényes, amiben közrejátszott az is, hogy az elinduláshoz segítségül a vízbe tett asztalnak ütközött a 100 méteres fordulónál a körülmények szerencsétlen összjátéka következtében. Érdemes megjegyeznünk a két magyar versenyző nevét, mind a kettejüknek ez volt az első versenye.
Még egy sajnálatos eseményről szót kell ejteni: az esélyes Glenn Venghaus uszonya elinduláskor beleakadt a felszínen abba a kötélbe, amit másfél méter távolságban feszítettünk ki, hogy a szabálynak megfelelő alámerülést ellenőrizni lehessen. Ez annyira kizökkentette őt, hogy végül a második fordulóig sem úszott el. Ebből is látszik, hogy ez a sport, amellett, hogy jó állóképességet feltételez, igen nagymértékben függ a mentális felkészüléstől, a pillanatnyi szellemi állapottól, koncentrációtól és relaxáció mértékétől. Az öt induló hölgy közül a szerb Subotija Darija úszott a legmesszebbre, 87 méterre.

Összesített női helyezettek: I. Sam Kirby (GB), II. Gonnie Roekevisch (NL), III. Livvy Philip (GB). Összesített férfi helyezettek: I. Luka Pengov (SLO), II. Peter Wurschy (NL), III. Petr Augusta (CZ). Magyar helyezettek: I. Bauer Miklós, II. Engyel Ákos, III. Honvéd Attila. Sajnos magyar női induló ez alkalommal nem volt.

A verseny és díjkiosztás után egy közeli vendéglőben jó hangulatú vacsorán vettünk részt. A verseny segítéséért köszönetet érdemel az Abyss búvárbolt, a Moby Dick búvárközpont, a Zöldműhely kft. és azok, akik eljöttek, és részt vettek a rendezvény lebonyolításában. A versenyeredményeket a www.aida-hungary.hu weboldalon lehet megtekinteni. Ez a cikk rövidítve megjelenik a búvárinfó hasábjain.

Járay Szabolcs
AIDA Hungary

kapcsolódó cikkeink: versenykiírás , szabadtüdős rovat

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés