»» ««

II. Magyar Apnea Nap

Szabadtüdős
3/4. oldal


Elsőként a statikus gyakorlatok kerültek sorra, 1,3 méter mély vízben. Két pályán zajlot a verseny. A medencében ki volt alakítva két versenyzóna, két átmeneti zóna, és a maradék: egy nagy bemelegítő zóna. A búvárok 45 perccel az un. "Official Top" előtt mehettek be a vízbe, megkezdve felkészülésüket. Az említett fogalom a versenygyakorlatuk megkezdésének a pontos idejét jelöli. Általában ilyenkor a versenyzők néhány bemelegítő, nem túl hosszan tartó merülést hajtanak végre, hogy szervezetük adaptálódjon a statikus apneához. Megjegyzem, hogy a világcsúcstartó Tom Sietas módszere nem ez, ő bemelegítő statikus nélkül szokta kezdeni a versenygyakorlatait, vagy rekorddöntési kísérleteit, és igencsak eredményesen. Ez nyilván alkattól is függ.

Megkezdődött a verseny, hamarosan felhangzott az első visszaszámlálás a hangosbemondóban, és a bírók és kamerák figyelő tekintete illetve objektívje előtt a víz alá buktak az első versenyzők. A stopperek elindultak, a biztosító emberek a versenyzők mellett állva figyeltek, és a parton készenlétben állt a rendezvény egészségügyi biztosítója is, az oxigénes elsősegély készlettel.
A szokásos menet ilyenkor az, hogy a bejelentett idő letelte előtt egy perccel jelez először a biztosító búvár a versenyzőnek (általában megkocogtatja a vállát). A búvár a megbeszélt jellel visszajelez. Amennyiben ez elmarad, és az ismételt jelzésre sem érkezik válasz, akkor a biztosító megszakítja a gyakorlatot, és kiemeli a vízből a magát valószínűleg túlerőltető búvárt. A versenyünkön szerencsére csak egy ilyen eset fordult elő, és néhány másodpercen belül teljesen rendbejött ő is.
Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy senki nem próbálkozzon az apnea egyik ágával sem egyedül, gyakorlott biztosító nélkül, mert ez fokozottan veszélyes! Visszatérve a statikus folyamatához: a bejelentett előtt fél perccel, majd a bejelentett időben jön jelzés, ami után 15 másodpercenként következnek a jelzések, egészen a gyakorlat befejeztéig. Ekkor a versenyző kiemeli a fejét vízből, lábára áll, és végrehajtja a felszíni protokollt. Mármint remélhetőleg, mert csak ebben az esetben fogadja el a bíró a gyakorlatot, ekkor kap rá pontot. Tehát 20 másodpercen belül el kell távolítani a búvármaszkot vagy az úszószemüveget és az orrcsipeszt, majd a bíróra nézve OK jelet mutatni, és érthetően ki kell mondani: "I’m OK.".

Egymás után következtek az indulók, minden rendben zajlott. Volt, aki csak kevesebbet tudott teljesíteni, mint ahogy tervezte, de volt olyan is - a szlovén Luka Pengov - aki egy perccel többet teljesített, mint az eddigi legjobbja, így majdnem 6 percet! Ez versenyen komoly dolog, ott általában fordítva szokott ez történni. 6 perc feletti időt ért el a holland Peter Wurschy, a cseh Petr Augusta és a verseny esélyes győztese, a holland Glenn Venghaus (6’27"). A hölgyek közül az angol Sam Kirby (PADI-ban dolgozóknak ismerős lehet) érte el a legjobb eredményt: 4’12"-et.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés